Aktuelnosti
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Bozidar Rajak
Otvoreno pismo Vladici Mirasu

SVETI VLADIKO BLAGOSLOVI - OVO JE PISMO UPUCENO  VLADICI MIRASU
 
NEMOJTE DA SE PLASITE TE DRUZINE TAKOZVANOG sVETOG SINODA IZ BEOGRADA KOJA  JE  JEDNA VRSTA DRUZINE KOJA S VREMENA NA VRIJEME ZAGALAMI  NA SVAKOG KO POSTENO RADI. KOLIKO JE NISKA NJIHOVA
DELATNOST VIDI SE U TOME STO SU ANGAZOVALI I  TAKOZVANOG  VASELJENSKOG PATRIJARHA BARTOLOMEJA. 

BARTOLOMEJ JE GRK I NJEMU SE POKLANJAJU, A ON JE SAM ODBACEN OD SVETOG PATRIJARHA DIODORA IZ JERUSALIMA, KOJI MU JE ZATVORIO VRATA CRKVE U JERUSALIMU, JER JE VATIKANSO-JEZUITSKI DOKTORANT KOJI JE VEC POLA PRAVOSLAVLJA PRODAO  PAPI. ZAMISLITE NJEGA KAO PATRIJARHA PRAVOSLAVNE CRKVE KOJI JE DOKTORIRAO U RIMU NA  KANONIMA  CRKVE,  A KADA JE BIO U TORONTU SAM JE GAZIO KANONE. KADA JE BARTOLOMEJ  SLUZIO  SLUZBU U JEDNOJ DVORANI ZA HOKEJASKI KLUB  "MAPLE LEAF", UMJESTO DA JE OLTAR POSTAVIO NA ISTOK, TAJ ISTI BARTOLOMEJ JE POSTAVIO OLTAR NA SJEVER, OKRENUO SE SJEVERU I SLUZIO LITURGIJU. ZAR JE TO MOGUCE. JA SAM BIO SVEDOK TOME . DOKTOR RIMSKIH KANONA VARTOLOMEJ GAZI KANONE. 

JA ZNAM DA IH VI VLADIKO NEGAZITE  I TO NEKA VAM SLUZI NA CAST. OVI IZ BEOGRADA SVAKOG SVOGA SVESTENIKA  KOJI CASNO RADI ZA CRKVU ONI RASCINE. JA ZNAM JEDNOG SVESTENIKA KOJI JE CRKVU SAGRADIO IZ TEMELJA A ONI GA KAZNILI. ETO VIDITE VLADIKO DA ONI BOGU NE SLUZE. JA ZNAM ISTO TAKO JEDNOG VLADIKU, KOJI JE NAJBOLJI MEDU SVIM VLADIKAMA U  SRPSKOJ CRKVI. ONI MU NE DADOSE EPARHIJU NITI GA DRUGE VLADIKE PRIMISE KAO
BRATA. VIDITE AMFILOHIJA ON JE VECI GRK OD SVAKOG GRKA PA NEKA ON BRATE IDE GRCIMA I NJIMA NEKA POPUJE A NE CESTITIM CRNOGORCIMA KOJI  SE BOGU MOLE. 

ZAMISLITE ODLUKU SRPSKOG "sVETOG  SiNODA" KOJI TRAZE DA SE GUSE SLOBODA VJERE U CRNOJ GORI. PISU PISMA , KUME, MOLE  , PODMECU NOGE, PRAVE INTRIGE, NE SAMO  VAMA VLADIKO NEGO I SAMOME PRESEDNIKU CRNE GORE,  TRAZE DA SE UNISTI PRAVOSLAVNA CRKVA CRNOGORSKA . ONI SE BOJE SVAKE KONKURENCIJE JER SU IM PARE DRAZE OD PRAVOSLAVNE VERE. ONI MISLE DA IMAJU MONOPOL NAD PRAVOSLAVLJEM U CRNOOJ GORI. MEDJUTIM CRNOGORSKA CRKVA JE KANONSKA I U SKLADU JE SA POMESNIM SABORIMA I KANONIMA, SVAKA AUTONOMNA DRZAVA MOZE DA IMA AUTOKEFALNU CRKVU. I CRNOGORSKA CRKVA JE BOGOM STVORENA ZA SVOJ  NAROD CRNOGORSKI. 

A  PATRIJARH PAVLE (ovdje se  u Torontu prica da mu je majka hrvatica i da je zato otisao tudmanu pod skute- eto ti cojstva i junastva srpskog patrijarha) NEKA IDE  GRCIMA I NEKA NE SUDI NJEGOV SVETO -KOMUNISTICKI SINOD CRNOGORSKOM VLADICI KOJI JE SVOJ NA SVOME I KOJI NIJE KOMUNISTA NEGO PRVOSLAVNI VLADIKA. MOZDA BI VAS ONI I PRIZNALI DA IM MARKS, ENGELS TITO I STALJIN POSALJU PISMO DA VAS PRIZNAJU. VI VLADIKO SAMO RADITE A ONI NEKA PRICAJU. JA SAM SRBIN I DAJEM PODRSKU SVAKOM  CESTITOM PRAVOSLAVNOM VLADICI KOJI  PRAVO RADI NA SIRENJU NASE PRAVOSLAVNE VERE.
 
 BOZIDAR RAJAK- TORONTO
 
 
 
 
 
 
 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2000