Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Zeljko Radojevic
 NATO da, Avganistan i Irak NE
 
 Posjeta Donalda Ramsfelda Crnoj Gori ne samo da je veliko priznanje nezavisnoj Crnogorskoj drzavi, vec nadajmo se, trebala bi da ubrza prijem Crne Gore u NATO. To bi nesumnjivo bio veliki korak za buducnost Crne Gore i njenu vojno poiticku stabilnost u regionu. 
 
 Ne zeleci da ulazim u dublju analizu vojnog aspekta i kontribucije Vojske Crne Gore Sjevernoatlanskoj Aliansi, kao gradjanin Crne Gore koji zivi u Engleskoj, ne mogu a da ne izrazim duboku zabrinutost zbog najave crnogorskih zvanicnika, da ce Vojska Crne Gore aktivno participirati u globalnoj borbi protiv terorizma pa mozda slati trupe u Avganistan i Irak. 
 
 Postoji cijena ulaska u NATO za sve nove clanice, koja se placa ne samo kroz nabavku nove opreme, naoruzanja, prestruktuiranjem organizacije vojske, i td.... Tu cijenu su platile i jos uvijek placaju bivse zemlje istocnog bloka koje su uclajene u Nato ili su pak na putu da budu uclanjene. To je cijena koja se mora platiti zbog benifita clanstva u NATO-u.Postoji jos veca cijena, a to je cijena aktivne participacije u borbi protiv terorizma, slanjem trupa u Avganistan i Irak. To je cijena koja moze Crnu Goru mnogo skupo kostati. Logisticki a gledano i sa taktickog aspekta nasa vojska globalno ne moze doprinijeti ama bas nista u borbi protiv terorizma. Crna Gora moze samo da se nadje na listi saveznika tzv. medjunarodne koalicije. Ali sta time dobijamo!!???Mozemo dobiti Crnu  Goru na crnoj listi islamskih fundamentalista, zbog naseg oportunizma. Mozemo dobiti bombase samoubice na ulicama Podgorice, Budve, Bara.... Mozemo dobiti razaranja i materijalne stete i daleskosezne posledice jednog nepromisljenog i ishitrenog politickog poteza.  

Danas Englaska zivi u jednoj psihozi straha od terorizma. Na ulicama Londona, u podzemnoj zeljeznici u autobusu, ljudi su uplaseni, nervozni, pogotovu kada vide putnika sa ruksakom na ledjima a taj putnik slucajno je azijskog ili bliskoistocnog porijekla. Nedavno su dvojica Britanskih putnika,  Pakistanskog porijekla, na liniji Malaga - Mancester, na zahtjev ostalih putnika izbaceni iz aviona. Razlog strah. Aerodromi u Engleskoj zive u psihozi opsade zbog nedavnog hapsenja vise od 20 osoba osumnjicenih za planiranje rusenja aviona na letovima za SAD. BBC "News Night" u Srijedu 27 Septembra, kvotira izvjestaj agenta Britanske tajne obavjestajne sluzbe MI6, da se sigurnosna situacija u Velikoj Britaniji pogorsala zbog Britanske paticipacije u ratovima u Avganistanu i Iraku. Spanija je prije dvije godine imala svoj Septembar 11. Turska i Egipat takodje nijesu postedjeni bombaskih napada terorista. Sjetimo se Balija prije 3 godine i preko 200 poginulih turista.  

Ovim cinom mnogo bi vise izgubili. Izgubili bi prvenstveno moralno; a onda zamislite da bomba pukne na ulasku u Stari Grad u Budvi u sred turisticke sezone. Koliko nevinih zrtava, kolko mladih ljudi, zena i djece bi stradalo!!??? Kako bi se to odrazilo na sigurnosnu situaciju gradjana; Kako bi se to odrazilo na Crnu Goru kao turisticku destinaciju u Evropi.  Zar nije bilo dovoljno rata, krvi i ubijanja na Balkanu.?!!  

Nije tacno da je jedan od uslova za ulazak u NATO obavezna participacija u svim NATO operacijama. Turska, koja je clanica NATO-a, ne samo da je odbila aktivnu participaciju u napadu na Irak, vec je vetom izglasanim u parlamentu zabranila upotrebu Turske teritorie i NATO baza u Turskoj za napad na Irak. Takodje, ne mali broj zemalja clanica NATO-a na poslenjoj sjednici NATO-a prije par nedjelja oglusio se na poziv SAD-a i Velike Britanije da posalju svoje trupe u Avganistan.   

Dakle participacije u NATO akcijama, nije preduslov prijema u NATO, vec je stvar politicke odluke jedne drzave.  

Iskreno se nadam da Crna Gora nece biti uvucena u rat, koji vecina islamskog svijeta vidi kao krstaski, a veci dio hriscanskog svijeta kao novi rat za naftna polja.  

Zeljko Radojevic
 London 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006