Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Vojislav Rasovic

 

Pobjeda 05.12.2006

Predsjednik Fondacije Sveti Petar Cetinjski Dragoljub Rašović

Crnogorska crkva se ne može ignorisati


 

Podgorica, 4. decembra - Strategija koju je sprovodio u djelo, od dolaska u Crnu Goru u svojstvu mitropolita SPC, sadašnji arhiepiskop srpski g. Amfilohije svodi se na uporno destruiranje duhovnog i državotvornog nasljeđa Crne Gore, navodi se u saopštenju Fondacije Sveti Petar Cetinjski, koje je potpisao njen predsjednik Dragoljub Rašović.
Radio je to Amfilohije, kaže se dalje u saopštenju, u skladu sa principima Srpske svetosavske crkve, iako mu je poznato da je pod uslovima najgrublje vojne okupacije ukinuta autokefalna Crnogorska crkva i nekanonskim činom, aktom regenta Aleksandra Karađorđevića, 1920. godine nelegitimno pripojena Srpskoj crkvi. Poznato je i našoj i stranoj javnosti, da je poslije Prvog svjetskog rata Srpska crkva prigrabila sve hramove u Crnoj Gori, i da ih “kao svoje” drži i danas.
To neodrživo stanje dobro je poznato svima, i čelnicima crnogorske države je jasno da se time krše načela i odredbe univerzalne povelje osnovnih ljudskih prava i druge rezolucije Evropske unije i Organizacije ujedinjenih nacija. A da bi ironija bila veća: danas, u samostalnoj Crnoj Gori, g. Amfilohije od predsjednika Crne Gore traži da se Srpskoj (svetosavskoj) crkvi vrati “oteta crkvena imovina”, što bi značilo da se crkvi druge države zakonom prenesu u trajno vlasništvo ne samo još uvijek od Srpske crkve uzurpirani crnogorski hramovi, već i veliki dio zemljišnog posjeda (crnogorske teritorije) koje su u prošlim vremenima crnogorski gospodari, plemenski glavari i zadužbinari poklanjali Crnogorskoj crkvi da bi u opštoj nemaštini mogla opstati i djelovati. Sve što od države nepravo traži SPC (i crkve, manastire, zemljišne i šumske poesjede) od pamtivijeka je bilo crnogorsko, najvećim dijelom u isključivom vlasništvu crnogorske države!
Potonja zvanična posjeta Amfilohija predsjedniku Crne Gore samo je formalno vezana za pripremu novog državnog Ustava. Prividno “zaboravljajući” na osnovni strateški cilj svoje crkve, Amfilohije je ovoga puta zaobišao svoje teze da su Crnogorci dio srpskog nacionalnog korpusa, a Crna Gora “srpska država”, ali nije zaboravio da ponovi zahtjev da se SPC vrati “oteta crkvena imovina”, nacionalizovana poslije 1945. godine. Amfilohije zahtijeva da se u novi Ustav Crne Gore izbjegne nacionalno imenovanje bilo koje crkve, pa i Srpske crkve, navodno zato što toga nema ni u drugim evropskim najvišim pravnim aktima. Izgleda, međutim, da se iza Amfilohijevog odricanja od ustavnog imenovanja Srpske crkve – posredno nudi kao vladika ili koadjutor Crnogorske pravoslavne crkve. Da nije tako, ovaj mitropolit (sa suženim mjesnim ingerencijama, jer crkvenu vlast SPC u Crnoj Gori dijeli sa još četiri srpska episkopa!) ne bi se “ustavno” odricao od srpskog imena svoje crkve; on na to nema moralnog prava, jer je sve ovo vrijeme posrbljavao i crnogorske ikonostase.
Susret predsjednika Republike i Amfilohija na Cetinju neprijatno je iznenadio građansku Crnu Goru i njene prijatelje u svijetu najviše po tome što su nejasni državni i politički ciljevi predsjednika Republike da, verbalno bar, i u ovoj prilici pruži podršku “kanonskoj” crkvi koja i dalje negira crnogorski narod, Crnogorsku crkvu i crnogorsku nacionalnu kulturu, navodi se u saopštenju koje je u ime Fondacije Sveti Petar Cetinjski potpisao Dragoljub Rašović, njen predsjednik.
 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006