h
Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Veljko B. Ilic
 Re: Kradja i paljenje zastave
 
Kad procitah pisanje Igora Jaramaza i Branka-Branimira Vujicica, zacudio sam se, da sada poslije obnavljanja drzavnosti Crne Gore, ima takvih koje bi, da je ziv profesor i knjizevnik Vladimir Mijuskovic nazvao: "Umna sirotinja". Tesko je shvatiti njihovo rezonovanje, da je paljenje zastava neko demokratsko pravo. Za njih ljubav prema (njihovoj) demokratiji je mnogo vaznija od ljubavi prema (njihovoj) zemlji koju nepriznaju kao svoju. 
  
 Obojica ste u zabludi. Paljenje svoje ili tudje zastave gospodo, to nije demokratsko pravo ni u jednoj zemlji svijeta. Podjite recimo, u demokratsku Ameriku, predstavite se (ako nemate crnogorski pasos), kazite da ste Srbi iz Crne Gore  i da hocete da zapalite americku zastavu. Povesce vas u bolnicu da vas pregleda specijalista za mentalne bolesti. Vratice vas u onu vasu "crnu sumu" (kako vi nazivate Crnu Goru) da se lijecite. 
  
 Nekada davno prolazio sam sa mojim prijateljem Srbinom, ulicama Beograda koji je bio iskicen zastavama. Moj Srbin je brojao razlicite zastave, rece mi tada da je nasao preko 16 razlicitih zastava i vjerovali ili ne, nijedna ne bijase srpska. Bilo mu je zao sto nije vidio svoju, ipak postovao je tudje, nije ih palio niti krao. (Ovo je bilo prije nego je Srbija postala drzava zahvaljujuci referendumu u Crnoj Gori.) 
 
  Da, vidio sam mnoge demostracije protiv ratova i ponekad paljenje zastave zemlje koja je u ratu. To je donekle  opravdano. Crna Gora je drzava koju sve zemlje svijeta priznaju, priznaju njenu drzavnu zastavu, njene institucije... Crna Gora nije sada u ratu da bi neko zbog ljutnje htio da pali  njenu zastavu.
   
Svima je poznato, koji su to u Crnoj Gori mnogo nezadovoljni, pa kradu zastavu zemlje u kojoj su rodjeni, pa pale zastavu  zemlje u kojoj su im ocevi i djedovi rodjeni, pale zastavu zemlje svoje jer je to po njihovom demokratski. Za njih je vaznija njihova demokratija od njihove drzave Crne Gore. Tako ih je neko naucio (zna se ko su ti njihovi "ucitelji" bili.) 
   
Ne umijete gospodo Jaramazu i Vujicicu da razmisljate svojom glavom. Drugi razmisljjaju za vas. Amfilohije razmislja za vas. Vjerovali ili ne, u Igorovom najnovijem pisanju "crnogorske istorije" kaze da Crnogorci nijesu odbranili manastir na Cetinju, nego su Turci taj cetinjski manastir nekoliko puta palilli. Pa onda, taj Igor uporedjuje "junacke Srbe" iz Hercegovine i kaze da su oni odbranili manastire u Dobricevo i Kosijerevo, sve su sacuvali dragocjenosti  koje su  se nalazile tamo. Neznaju oni, da Turci nijesu palili nijedne hriscanske svetinje, poslije poraza Srba na Kosovu, sve su srpske crkve i manastire ostale netaknute jer poslije poraza niko nije branio te svetinje. Tako su oni u Hercegovinu, "sacuvali" ona dva manastira jer Turci nijesu htjeli da pale  crkve i manastire kao sto su radili neki hriscani devedesetih godina proslog vijeka. 
  
 Za onaj Cetinjski Manastir, za Crnu Goru je dosta krvi proliveno jer je bila borba neprestana sa Turcima, dok su vasi Srbi "snom mrtvijem spavali".
   
Na kraju bih vas obojicu upitao: "Zasto ste toliko protiv drzave Crne Gore, zasto sada hocete da prebrojavate gradjane i da iznosite neke vase procente, koliko ko u Crnoj Gori voli  svoju drzavu i njenu zastavu i grbove. Gospodo, NEMOZE SE LJUBAV PREMA SVOJOJ ZEMLJI IZRAZAVATI U  PROCENTIMA. Gospodo, nemoze se ljubav prema svojoj majci izrazavati u procentima. Ta ljubav kod normalnih ljudi i zena je potpuna i vjecita, ako nije takva, onda se to naziva  mrznja, nepostovanje i nevaspitanje.
  
  
Veljko B. Ilic 
 
[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006