h
Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Dr. Srdja Pavlovic
 Zasto su potrebne promjene

        Osim ociglednog i ubrzanog siromasenja stanovnistva i degradacije slabasnog ekonomskog sistema u Crnoj Gori, jedan od najociglednijih rezultata (posljedica?) sedamnaestogodisnje vladavine Demokratske Partije Socijalista jeste gotovo apsolutna instrumentalizacija crnogorskog javnog i politickog prostora. 
        Po uzoru na svoje politicke pretke – Savez Komunista – vladajuci DPS u velikoj mjeri izrabljuje informativnu, kontrolnu, politicku, i ekonomsku upotrebnu vrijednost obavjestajnih struktura i sluzbi. Primjera radi, valja napomenuti da je crnogorska policija u proteklih petnaestak godina bila najveci poslodavac u drzavi, posto je trebalo “iskontrolisati” prijatelje, formirati politicke partije, obezbijediti zakonsku osnovu i fizicku pratnju za nesmetan “tranzit” inostranih roba kroz Crnu Goru, ili “odigrati” mnogobrojne politicke i poslovne suparnike. Stice se utisak da se, u trenutnoj predizbornoj groznici, policija obilato koristi kao politcki malj. 
       Autoritarni manir vrsenja vlasti je takodje pozajmica od pocivseg SK, ali je vladajuci DPS ovome utisnuo svojevrstan i prepoznatljiv pecat: korupcija je postala model koji uredjuje profesionalne, politicke, privatne, a cesto i intimne odnose u Crnoj Gori. Umjesto nekadasnje “moralno – politicke podobnosti” DPS je uveo pravila o lojalnosti partiji i odanosti vodji, kao osnovne kriterijume za drustvenu mobilnost. Cjelokupna drzavna administracija je, zapravo, dizajnirana kao partijska birokratija, a ne kao funkcionalni drzavni aparat, u kojem profesionalci obavljaju svoj posao bez obzira na to koja partija formira vladu.
         Model kontrole medijskog prostora je posudjen iz torbi desnicarskih (bivsih i sadasnjih) politickih organizacija. Fasada medijske nezavisnosti i partijske neutralnosti sluzi kako bi se u inostranstvu ostavio varljivi utisak demokraticnosti i otvorenosti crnogorskog politickog i javnog prostora. Sve sto je potrebno da se vidi istina o carevom novom odijelu, jeste da se zakazu izbori. Tada postaje jasno da je u Crnoj Gori mnogo onih koji su obilno rucali za trpezom vlasti. Takodje postaje jasno da oni za te obroke jos uvijek papreno placaju. 
        Ideoloska fluidnost DPS-a stavlja ovu partiju u kategoriju onih politickih organizacija koje, poput hobotnice, pozajmljuju sa svih strana da bi opstale na politickoj sceni. DPS nema jasnu ideolosku matricu, vec se trudi da prisvoji politicke diskurse koji imaju kratkorocnu upotrebnu vrijednost. Valja podsjetiti na faze DPS-ovske ideoloske mutacije koja jos uvijek traje: pocelo je sa mladim i lijepim liderima, koji su porucili starim i proslim vodjama da treba da odu; pocelo je sa “mitingom gladnih” protiv “foteljasa” i “jagnjecih brigada”, kada je plata bila oko 2000 njemackih maraka; poslo se od “cvrstog stava” da “Jugoslavija nema alternativu,” pa se onda branila Crna Gora na zidinama Dubrovnika; prvo se klicalo beogradskom vodji, pa se on potom proglasio “prevazidjenim politicarom”; ugrabljen je diskurs crnogorske nezavisnosti, pa je DPS djelovao kao zariste nacionalne homogenizacije;  jos uvijek se uveliko rabi omiljena DPS retorika o modernoj Crnoj Gori i evroatlanskim integracijama.
        Ovakva Demokratska Partija Socijalista je iznevjerila  i sopstveno ime: postala je kvazi-demokratska, dok od koncepta socijalno odgovorne politicke organizacije nije ostao ni kamen na kamenu. DPS je usvojio i u Crnoj Gori primijenio sistem vladavine i politickih odnosa koji politicki analiticar Fared Zakarija karakterise kao neliberalnu demokratiju – model vladavine koji se bazira na kontrolisanom “visepartijskom sistemu” i periodicnim izborima koji su dizjanirani tako da ostave lazni utisak demokratske procedure.  Onoga trena kada se na politickoj sceni pojavi zaista nezavisna politicka snaga, sistem odmah aktivira mehanizme odbrane i prezivljavanja, i pokusava da marginalizuje i obezvrijedi ozbiljnog politickog protivnika. Opasan suparnik se prikazuje kao beznacajan faktor u politickoj areni. Istovremeno se vlast angazuje na medijskoj promociji partija koje vec duze vrijeme (ako ne od dana kada su formirane) imaju problem dostizanja kvote za ulazak u skupstinu. Predstavljajuci takve partije kao “ozbiljne politicke oponente” partija na vlasti istovremeno diskvalifikuje istinskog suparnika, i daje dozu validnosti onim politickim snagama koje su, zaista, marginalne. Takve partije se ovim postupkom dovode u poziciju zavisnosti of vladajuceg DPS. Lideri DPS-a su svjesni efikasnosti ove taktike, posto vodje malih i instrumentalizovanih partija ne mogu da odole privlacnosti skupstinskih fotelja. Medijski i politicki tretman Pokreta za Promjene u trenutnoj predizbornoj kampanji je odlican primjer ovakvog modela djelovanja.
        Crnogorska realnost ponistava mnoge od DPS-ovskih slogana. Ekonomija je u rasulu; odgovorna socijalna politika je stvar proslosti; zdravsto je u haosu; Crna Gora se rasprodaje u bescjenje; politicki prostor i veliki dio medijskog prostora su pod kontrolom DPS-a (direktno ili indirektno); strukture vlasti su kriminalizovane. DPS-ovska prica o modernoj, evropskoj Crnoj Gori, koju ce oni da stvore podsjeca na potkivanje zabe.
       Da bi se ovakva situacija promijenila potrebno je smoci snage da se prekine magicni krug zavisnosti od vlasti. Potrebo je uraditi dubok rez po ovom divljem mesu koje, kao tumor, prozdire Crnu Goru. Potrebno je shvatiti da glasacki listic moze, i treba, da mijenja vlast, politiku, i odnose u drustvu. Proteklih sedamnaest godina su pokazale da DPS radi samo u korist DPS-a, a da gradjani Crne Gore placaju veliku cijenu za spremnost da sve ostane kao sto je i bilo. Krajnje je vrijeme da se prevazidje strah i zapocne teski i dugotrajni, ali nezustavljivi proces promjene vlasti i sprovodjenja istinskih reformi. U protivnom, gradjani Crne Gore bi uskoro mogli da zaigraju argentinski tango.

Napomena: Ovaj tekst odrazava licni stav autora, I ne predstavlja zvanicni stav Pokreta za Promjene.

 Dr.Srdja Pavlovic. Assistant Adjunct Professor Department of History and Classics 
2 - 28 Henry Marshall Tory BuildingUniversity of Alberta, T6G 2H4 Canada 
Office: 412 C. Arts. 
E-mail: srdjapavlovic@yahoo.com
and/or:  editors@spacesofidentity.net , and canslav@yahoo.ca

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006