Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Dr Srdja Pavlovic
Dijaspora iz Crne Gore i Pitanje Referenduma
 
S obzirom da mi koji godinama zivimo izvan Crne Gore nemamo zakonsko pravo da glasamo na obecanom referendumu o crnogorskoj drzavnosti, mislim da nije umjesno da se dijaspora oglasava za ili protiv bilo kakvog rjesenja referendumskog procesa. Jedino polje djelovanja dijaspore iz Crne Gore jeste da se zalaze za postovanje demokratskih principa i metoda odlucivanja o ovakvim pitanjima. Prije svega, treba sacekati da se u crnogorskom parlamentu donese odluka o datumu referenduma i nacinu na koji ce se proces odvijati. Tek nakon toga se mogu projektovati i debatirati moguci rezultati cijelog posla.

Naravno, niko ne spori pravo da se izrazava emotivna vezanost za Crnu Goru, i da se iznose licni stavovi oko politickih desavanja na tom prostoru. Ono sto dijaspora ne bi trebala da dopusti jeste da bude po! liticka igracka i nakonjce u partijskim svatovima koji vrsljaju po Crnoj Gori. Nazalost, kada je u pitanju dijaspora iz Crne Gore, mislim da je kasno za ovakvu vrstu otpora.

Podrska koju, uz obaveznu dozu patriotske retorike i epikom nadojene teatralnosti, od dijaspore traze (i dobijaju) politicki pismonose iz Podgorice (oni koji podrzavaju vlast, i oni koji podrzavaju opozicione partije, podjednako) ne sluzi nicemu osim kao potpora novinskim naslovima u crnogorskoj stampi koji imaju jasnu politicku svrhu  

Prica o tome da Crna Gora vodi racuna o sopstvenoj dijaspori, da se drzava (?) trudi da odrzi i ojaca veze sa dijasporom, i obavezna istorizacija ove retorike kroz primjere pecalbara koji su iz Amerike slali pare za gradnju skola, samo je dimna zavjesa za politicku manipulaciju nas kojima je Crna Gora zaista na srcu. Crna Gora koju mi nosimo u dusi, nema mnogo slicnosti sa Crnom Gorom njenih politicara. Nasa je zaista zelena i cista, postena i hrabra.  
 
 Njihova je korumpirana, zedna vlasti, izgradjena na zlocinu nad komsijama i na lazi o tome zlocinu, koji se danas svim silama zeli sakriti od ociju javnosti. Njihova Crna Gora je protektorat Zapada, pa se ne treba ljutiti na Solanu, birokrate u Briselu, i tako dalje. Americki ambasador Majkl Polt je bio u pravu kada je rekao da ako nas ne vrijedjaju njihovi pokloni, ne bi trebalo da nas vrijedja ni njihova politika.   

Prica o crnogorskom ustavu, pravu na samopredjeljenje, odbijanju pritisaka koji dolaze spolja, o odlucnosti da se n! astavi sa evropskim kursom, itd., predstavlja smijesno i zalosno 'potkivanje zabe'. Tacno je da je Solana, kao predstavnik EU i medjunarodne zajednice  nametnuo frankenstajna kojeg zovu 'drzavna zajednica'. Takodje je istina da se ovako vazna odluka moze nametnuti jedino onom politicaru koji ima mnogo putera na glavi, i koji se moze ucijeniti. Situacije se nije promijenila od vremena Beogradskog Sporazuma! Solana i dalje predstavlja EU i medjunarodnu zajednicu, a nasi politicari su i dalje u nezavidnoj poziciji onoga koji se moze lako ucijeniti. Dakle, nije grijeh na birokratama u Briselu, nego se krivac treba traziti u sopstvenom dvoristu! Ako gradjani Crne Gore nijesu spremni na ovakvo tesko i opasno samoispitivanje, nasi nostalgicni pozivi s ove strane okeana im ne mogu pomoci. 
  
Moj apel gradjanima Crne Gore bi bio da uzmu aktivnog ucesca u referendumskom procesu i donosenju odluke. Njihovo ucesce ne treba da bude ograniceno na ispunjavanje glasackog listica. Ono treba da ukljucuje zahtjeve za punom kontrolom referendumskog procesa, nastojanje na transparentnosti, postovanju demokratske prakse, pravu na iznosenje razlicitih misljenja, itd. Gradjani Crne Gore trebaju uzeti ucesce u ovom procesu mnogo aktivnije nego sto su to do sada cinili u slicnim prilikama. Tako ce donesena odluka da dobije istinski legitimitet. Na kraju krajeva, glasaci i njihova djeca ce zivjeti svakodnevicu odluke koja se donese na obecanom referendumu, kakva god ta odluka bila. Ja ih, stoga, pozivam da izadju na glasanje (kada do njega dodje) u sto vecem broju, i da glasaju po sopstvenoj savjesti i po sopstvenim ekonomskim kriterijumima  

Srdja Pavlovic
 Edmonton, Canada
 
  
Dr.Srdja Pavlovic. Assistant Adjunct Professor 
Department of History and Classics 
2 - 28 Henry Marshall Tory BuildingUniversity of Alberta, T6G 2H4 Canada 
Office: Humanities 1-45 
E-mail: srdjapavlovic@yahoo.com
and/or:  editors@spacesofidentity.net , and canslav@yahoo.ca


 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006