Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Marko Spadijer
Dijaspori o referendumu

Dragi prijatelji,
 
 

Konacno smo pred raspletom drzavnog pitanja Crne Gore.  Referendum je raspisan, plebiscit ce se odrzati 21. maja , pitanje je sroceno , uslovi su definisani, obezbijedjen je medjunarodni legitimitet buduce odluke …
Ostaje obaveza ove generacije  da na referendumu pobijedi sa preko 55% glasova. . Dostici cifru od 55% nece biti ni malo lako i zato je  svaki glas  za Crnu Goru dragocjen i sve napore u narednih sedamdeset dana treba usjeriti u pravcu postizanja optimalnog rezultata i pobjede na referendumu. 

Vracanje na teme koje nas dijele  slabi energiju i kohezionu snagu bloka za nezavisnost .  Sve price o nepravdama , krivicama, nezadovoljstvima , propustenim prilikama ,sve  nesuglasice , svadje i animoziteti , moraju se staviti po strani. Prioritet svih prioriteta za sve drustvene i politicke subjekte i za sve gradjane kojima je Crna Gora na srcu,  je da se demokratskim putem postigne  puna drzavna suverenost jedine nase domovine .  
Vlast, partije i licnosti  su prolazni, a drzava je trajna.
Ovo nijesu obicni izbori na kojima  se bira politicko vodjstvo, vec se  donosi  odluka koja ce zadirati u sudbine generacija. Referendum je  intimna ispovijest  i opredjeljenje  svakog od nas ne samo prema sebi i porodici , vec i prema  precima i potomcima..
Od ovog trenutka svako ko se nadao da ce jednog dana imati svoju drzavu Crnu Goru,  treba da se zapita sto je njegova gradjanska duznost i sto mu savjest nalaze da  licno  ucini  da se  ta dugo cekana prilika iskoristi na najbolji i najcivilizovaniji nacin.

Prva obaveza svakog gradjanina je  da provjeri svoje mjesto u birackom spisku , izadje na referendum  i glasa po savjesti .
Biracki spiskovi su javni dokumenat  koji je dostupan svakom gradjaninu. Sve informacije o  birackom spisku mozete dobiti  preko  sajta www.pokretcg.org, sa linkom Zivite u inostrastvu a imate pravo da glasate na referendumu.
Za  gradjane Crne Gore koji rade  i zive  po svijetu, a nalaze  se na birackim spiskovima u Crnoj Gori ,  namece se jedna obaveza vise: da se organizuju  i  pripreme kako bi   21. maja  dosli do birackog mjesta i obavili  svoju duznost. 
Iako znamo da se ovakva prilike pruza jednom u zivotnom vijeku, i da je to za svakog cast i obaveza,  znamo i to da je dolazak do Crne Gore skopcan sa nizom problema (izostanak sa posla , velika distanca,  organizacija prevoza) , i da svi nemaju materijalnih mogucnosti da sami podnesu tolike troskove. 
Interesovanje za dolazak u Crnu Goru i  glasanje na referendumu  je veliko i svakog dana Pokret odgovara na    razna pitanja vezana za dolazak glasaca .Ocekujemo da se u evropskim zemljama  i USA, samoorganizuju  punktovi u kojima bi  odgovorni i iskusni  volonteri   pruzali   sve potrebne informacije vezane za biracka prava i  starali  se o  organizaciji grupnih  dolaska u Crnu Goru na glasanje . Ovi bi punktovi imali stalnu  vezu sa Grupom za dijasporu koja je formirana pri Pokretu za nezavisnu evropsku Crnu Goru u Podgorici i sa koordinatorima Pokreta  u svojim opstinama. 
Druga velika obaveza naseg iseljenistva po svijetu jeste da se u svojoj sredini bore da istina o Crnoj Gori   i namjeri suvernistickog bloka da izgradi modernu demokratsku i pravnu drzavu nije projekat upren protiv bilo koga, vec nasusna potreba da sve nacionalne grupe , sve religiozne i kulturne skupine, zive u miru i postovanju,  sve  bolje i sve zadovoljnije i da jednako osjecaju partiotski ponos i  ljubav prema   svojoj drzavi . 
U naredna nepuna tri mjeseca rasplamsace se kampanja za referendum. To nece biti nimalo njezna politicka borba. Znajuci moralni i politicki profil nasih protivnika realno je  ocekivati  beskrupuloznu poplavu  poluistina, lazi i podmetanja sa ciljem da se zalaganje  za drzavnu samostalnost predstavi kao borba za ocuvanje vlasti , privatnu drzavu, korupciju, da  suverenost Crne Gore pociva na antisrpstvu,  da se zastrase ljudi prijetnjom da bez Srbije  nece imati hleba niti   imati gdje lijeciti i skolovati, da ih nema ko  cuvati  od albanskog, hrvatskog  i bosnjackog hegemonizma ,  da ce doci do nemira i gradjanskog rata…Domaci unionisti imace snaznu logistiku u vec isprobanim saveznicima. Sluzice se svim sredstvima da diskredituju   ljude u Crnoj Gori i van nje  koji su na najistaknutijim mjestima  u borbi za suverenost. Sinhronizovace javne natupe   ostrascenih terazijskih Crnogoraca , koji su specijalizovani da prekrajaju istoriju, posticu govor  mrznje  sa radom “na terenu “.Zajedno sa beogradskim propagandnim punktovima, medijima , Srpskom pravoslavnom crkvom,  djelovima vojnih i drugih obavjestajnih struktura, koristice   stereotipe iz proslosti   i izmisljati nove  afere   da kod neobrazovanog svijeta, odrzavaju visoku socijalnu i nacionalisticku  tenziju metodama  psiholoskor  rata . 
Na nama je da dostojanstveno i odlucno odbacimo   sve provokacije, podmetanja i lazi, ali  jos vaznije da pokazemo superiornost nasih ideja. Moramo demonstrirati  crnogorski moral slobodnog covjeka , spremnog i sposobnog  da stvori  modernu gradjansku drzavu temeljnih  zakona  i institucija  na pricipima jednakih prava  i   opsteg prosperiteta,  prema kojoj ce osjecati postovanje i ljubav svi njeni stanovnici.

Pokret za nezavisnu evropsku Crnu  Goru  je vec obavio vazan dio posla. Za godinu dana  kako djeluje  na javnoj sceni kao gradjanska inicijativa , uspio je da utemelji uvjerenje  da se mora odrzati referendum i crnogorskim gradjanima dati pravo da glasaju za  status svoje drzave. Dovoljno se prisjetiti atmosfere koja je vladala u to vrijeme i cvrstog stava prosrpskih  partija u Crnoj Gori i Beograda da referenduma nece biti, da bi se stekao utisak kakav je put predjen.
Pozivali ste nas  u goste, bili ste dobri domacini, dijelili smo intimna uvjerenja, zajednicke strepnje  i  stekli  uzajamno povjerenje.  Ovo je prilika da se svima zahvalim u ime Pokreta i licno ime.
Bicemo zajedno do kraja. Slobodna i nezavisna  Crna Gora , nasa najljepsa  domovina  po kojoj cemo se sa ponosom kazivati , bice nam najveca nagrada .

S ljubavlju i postovanjem,

 
                                                                           Marko Spadijer, 
                                                                        Pokret za nezavisnu evropsku  Crnu Goru 
 

Podgorica, 9. mart 2006. godine 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006