h
Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Igor Jaramaz
 Re: Kradja i paljenje zastave

Cenjeni gospodine Vukoticu,

Vasa tvrdnja bi svakako imala tezinu da se mi poznajemo ali budite uvereni da ja prvi put za Vas cujem. Ne poznajem Vas a cisto sumnjam da Vi mene poznajete s obzirom da poznanstvo zahteva formalnu introdukciju i obostranost a toga nije bilo koliko me pamcenje sluzi (i dobro me sluzi). Sto se Cetinjana tice, za to se obratite cenjenom profesoru Predragu Vukicu, rodjenom Cetinjaninu koji je predlagao svojevrsnu demografsku reorganizaciju datog naselja i njegovog pucanstva.

Anticka demokratija kod Starih Grka se bitno razlikovala od one u Americi, pored stare americke kontinualne demokratije imamo i primer Velike Britanije, Australije i Kanade gde se takodje uvazava sloboda govora koja takodje obuhvata pravo na paljenje zastava koje pojedincima simbolizuju zlo, nepravdu, silu, otimacinu kao sto je slucaj sa novopocenom crvenom zastavom koju na slican nacin dozivljavaju ne samo Srbi vec po svemu sudeci i Bosnjaci koji su uklanjali zastave iz svojih skola po Pesteru.

Zanimljivo je to da u Americi postoji grupacija koja je zahtevala zabranu prava na paljenje zastave ali je ipak Vrhovni sud zakljucio da se to kosi s Amandmanom o slobodi govora. Svejedno, niko u SAD ne pada na pamet da patriotizam forsira na svoje drzavljane finansijskim kaznama. Kao sto rekoh, patriotizam se zasluzuje odnosom te iste drzave prema svojim gradjanima. U SAD je paljenje americke zastave simbolicna pobuna protiv etablirane vlasti dok je u nezavisnoj Crnoj Gori to na neki nacin pobuna protiv drzave koja u stvari nije jer ne ispunjava elementarne uslove drzavnosti kao sto su pravo na obrazovanje na maternjem jeziku ili tako sto nije u stanju da ispostuje delove sopstvenog ustava (kada je rec o slobodama pojedinaca i naroda).

Da, moje prezime ima tursku etimologiju, znaci zlikovac/bekrija/nevaljalac na turskom. Jedan moj predak je dobio takav nadimak buneci i boreci se protiv etablirane osmanske vlasti na razlicite nacine, otud smo sacuvali nasa dva manastira (Dobricevo i Kosijerevo) od turskih paljenja (u integritetu sve sa relikvijama) za razliku od cetinjskog cije je paljenje i rusenje bila periodicna istorijska neminovnost. Nazalost, prvi napadi na nasa dva manastira su dosli 1965.  sa komunistima i njihovom poplavom Mirusa. Izmesteno i desetkovano Kosijerevo je pak ove godine nakon onog posve-demokratskog referenduma neko upotrebio za isprobavanje kalasnjikova a u blizini ostavio poruku koja predlaze udomljenje Srba na odredjenu vrstu drveca. Jos zanimljivije zar ne?

Cenjeni gospodine Vukoticu, naravno da ja kao objektivni posmatrac balkanskih politickih prilika svaki moj zakljucak osnivam na argumentima i cinjenicama. Tako imate i rezultat agencijske kuce CEDEM-a (bliske rezimu po kumstvu ako nicemu drugom) jos iz 2005. godine po kome 41,5% anketiranih osecaju jaku privrzenost Crnoj Gori, 18,9% delimicnu, 8,6% malu i 24% nikakvu dok je 5% neodlucenih. Morate se sloziti sa mnom da to nije dobra stvar s obzirom da su to ipak rezultati CEDEM-a. Od tih 24% koji su rekli da ne osecaju nikakvu privrzenost Crnoj Gori samo 17 su Srbi. U pitanju nije nikakav ekstremizam kada 42% oseca vrlo jaku privrzenost Crnoj Gori a 52% delimicnu, malu ili nikakvu. U pitanju je nedostatak patriotizma, po definiciji sto se svakako moze objasniti macehinskim odnosom drzave/vlasti prema odredjenim narodima i etnickim grupacijama.

Ne znam koliki procenat Srba ne simpatise Srbiju ali znam da je 90% poslanika u Skupstini Srbije glasalo za tamosnje simbole (zastavu, grb i himnu) dok se u Crnoj Gori lojalnost prema zastavi namece finansijskom kaznom iz prostog razloga sto je samoj vlasti poznato da o takvom konsenzusu moze samo da sanja. Ne znam za slicni ili bilo kakav primer paljenja drzavne zastave u Srbiji (i to tri puta za redom, tri puta skinute sa istog mesta nakon sto su dva puta zamenjene). Razlika je u tome sto skoro svi u Srbiji prihvataju onu zastavu kao svoju, dok odredjeni deo ima odredjene rezervacije (oko krune ili cega vec) ali se opet slaze sa 90% zastave (izuzev krune) pa ne vidi potrebu da doticnu pali? Sa druge strane polovina Crne Gore ni polovicno ne prihvata aktuelne crnogorske drzavne simbole, ni truncicu, a to je upravo zbog toga sto se vlast potrudila da izabere nesto sto je apsolutno neprihvatljivo (iz kojekakvih razloga) polovini stanovnistva. Kako kaze narodna poslovica, kako sejes tako ces i znjeti.

S postovanjem

Igor Jaramaz
 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006