Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Centar za iseljenike

"Istorija Crne Gore od nastarijih vremena do 2003"

U izdanju Centra za iseljenike Crne Gore upravo je izasla iz stampe knjiga "Istorija Crne Gore od najstarijih vremena do 2003" istoricara dr Zivka M. Andrijasevica i dr Serba Rastodera, poznatih autora vec vise objavljenih knjiga iz oblasti istorijskih nauka. Knjiga obuhvata period od 14 vjekova, tj. od doseljavanja crnogorskih predaka do danas. Sastoji se iz dva dijela. Prvi dio od 32 poglavlja, koji je napisao  Zivko M. Andrijasevic, obuhvata period od 13 vjekova i nosi naziv "Crna Gora od najstarijih vremena do Balkanskih ratova". Drugi dio od deset poglavlja, ciji je autor Serbo Rastoder, "Crna Gora u XX vijeku" pokriva period od Balkanskih ratova do 2003. godine. Paralelno su radjene dvije verzije, na nasem jeziku 528 stranica i na engleskom - 300 stranica. Knjigu su veoma kvalitetno preveli profesori engleskog jezika i knjizevnosti magistar Olivera Kusovac i Uros Zekovic, a lektor je bio profesor Randal Major. Recezent je prof. dr Djordje Borozan, direktor Istorijskog instituta Crne Gore.

Ovo je prvi put da se u jednom tomu obradi istorija Crne Gore za tako dug period. Isto tako, do sada nije pisana istorija ciji smo savremenici. Ono sto i obican citalac moze da uoci prelistavajuci knjigu jeste da je pisana na savremen nacin, koncizno, argumentovano i prikladno. Uz to, sve epohe su obradjene krajnje objektivno, bez uljepsavanja ili zanemarivanja cinjenica - pa i kad se radi o prikazu djelovanja aktera nase zbilje. Posebnost i novina u pisanju istorija koju ova knjiga donosi je u tome sto su u njoj paralelno obradjeni drzavotvorna, politicka vertikala crnogorske istorije, tj. periodi ratovanja  s jedne, i drustveni, kulturni i vjerski zivot i obicaji stanovnika Duklje, Zete i konacno Crne Gore s druge strane. U tvrdom je povezu, bogato ilustrovana i tehnicki opremljena, moderno dizajnirana.

Knjigu mozete naruciti direktno od Centra za iseljenike po cijeni od 20 eura. Za narucioce iz inostranstva cijena se uvecava za postanske troskove.

Centar za iseljenike 
Novaka Miloseva bb
81000 Podgorica
Tel/fax: +381 81 210 406
Email: diaspora@cg.yu 


Euro Atlas: Maps and Pictures of Europe  Mapa Europe za 1500 godinu je obezbijedjena od  Euratlas-a

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006