Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
 Branimir Vujicic
 Re: Anfilohije ponovo prijeti ratom Postovani, 

 moram reagirati povodom Vasih napisa o predstojecem referendumu, ne toliko zbog ocjenjivanja i dokazivanja autokefalnosti, vec zbog ukazivanja na problem oko pitanja prvenstva izmedju dviju crkava. 

Buduci da se radi o religioznom pitanju, a isto ce biti upakirano u Ustavu za koji ce biti raspisan referendum, zelim ukazati na gresku koja ce biti pocinjena ukoliko se na vrijeme ne otkloni.Naime, na predstojecem referendumu o ustavu ce na glasanje izaci svi drzavljani CG sto je i logicno, medjutim smatram da pitanje o prvenstvu crkve valja izdvojiti na predstojecem referendumu kao zasebno pitanje, odnosno da za takvo pitanje glasaju samo pripadnici pravoslavne religije. Nelogicno je i nedemokratski da o pitanju pravoslavne crkve odlucuju pripadnici drugih konfesija koji nemaju ama bas nikakve veze sa njom.O ostalim pitanjima o Ustavu neka se odrede svi gradjani jer se njih tice.Koliko mi je poznato u CG zivi oko 25% pripadnika drugih konfesija stoga oni svojim glasanjem mogu dovesti u neravnopravan polozaj vecinu oko pitanja pravoslavne crkve. 

Svakako valja naglasiti da nikakav referendum,bez obzira kako zavrsio, nije validan da daje ocjenu o autokefalnosti pojedine crkve. Autokefalnost se dobija na drugim instancama i kao takvu je ne moze ponistiti nikakav referendum.Svakako da je namjera sadasnje vlasti kroz ovaj referendum provuci pitanje o crkvi, i to sa sto je moguce sa manje galame, ali valja potraziti rjesenje po ovom pitanju konsenzusom, ni na ciju stetu. O autokefalnosti, jos jednom cu ponoviti neka odluce institucije koje su validne da daju takve ocjene. Crkve neka postoje. Tja, svako danas moze osnovati svoju crkvu i imati vjernike, zakonom se to nigdje ne brani. 

 Jos bih se osvrnuo na pisanje ovdje inace cestog gosta, Labuda "Srbofoba" Dabanovica. Doticni ne umije da argumentirano komunicira, no uvijek "galami" i prijeti, trazi unutrasnjeg neprijatelja poput poznatog nam Balkanskog spijuna iliti Ilije Cvorovica uz svesrdno davanje raznoraznih etiketa Srbima. Uz to, on se zamislite, kakve li ironije, uhvatio citiranja Kralja Nikole i Njegosa i to u isto vrijeme dok pljuje i rezi na Srpstvo, DAKLE NJIH. Pametnome dosta. 

 Pozdrav, 

 Branimir Vujicic
 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006