Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Veljko B. Ilic
 Re: Anfilohije ponovo prijeti ratom


Crnogorsko-primorska mitropolija koja je zasluzna za stvaranje crnogorske drzave, crkve i nacije nestala je 1918-e godine. Danasnja Crnogorsko-primorska mitrpolija dio je crkve drugog naroda i druge drzave. Ovu istinu znaju istoricari, ovu istinu poznaje i Amfilohije. Vise nema nikakve dileme o SAMOSTALNOSTI CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE. Jednom Amfilohije rece ovo: "Crnogorska Pravoslavna Crkva silom nije pripojena srpskoj, vec je to uradjeno odlukom SVETOG SINODA CPC." Sama cinjenica da je Crnogorska Crkva imala Sveti Sinod APSOLUTNO POTVRDJUJE DA SE RADILO O SAMOSTALNOJ CRKVI. Poslednja sjednica Svetog Sinoda CPC odrzana je poslije Podgoricke skupstine u situaciji kada CPC nije mogla odlucivati samostalno, jer vise nije bilo crnogorske drzave. Predsjednik ondasnje srpske vlade  Stojan Protic je naredio da se odrzi ta sjednica Svetog Sinoda CPC i unaprijed izdiktirao zakljcke. 
 
Slagati, ili elegantnije receno-zaobici istinu, za Amfilohija nije nikakav problem, pa i traziti od drugih da LAZU I FALSIFIKUJU ZA NJEGOV (SPC) RACUN. Amfilohije zvanicnim pismom od 10 juna 1992 godine sa memorandumom i pecatom Cetinjske primorske mitrpolije (ciji ugled navodno cuva), i potpisom, zahtijeva nista manje nego od moskovskog patrijarha cijele Rusije, Njegove svetosti Alekseja II, da falsifikuje jedan od kljucnih crkvenih dokumenata, uz blagoslov patrijarha Pavla. "Nas" Amfilohije trazi da se iz Diptih-a Ruske pravoslavne crkve gdje je 1850 godine unesena Crnogorska mitropolija kao autofekalna crkva, to falsifikuje i izbrise. 
 
Amfilohije je dosao  iz Vrsca u Crnu Goru, godine 1990-e.  Za 15 poslednjih godina, mnogo je "mudrosti", lazi i paralazi ispovijedao Risto Cirov Radovic-takozvani Amfilohije. On je jedan od najvecih PROVOKATORA KOJI PROVOCIRA VJERSKI SUKOB na tlu njegove djedovine. Sve te njegove provokacije do sada bile su neuspjesne u Crnoj Gori, istina, imao  je nekada "uspjeha" u provociranju i izazivanju sukoba u susjedne drzave. 
 
Kako je Amfilohije privatizovao puno crkava i manastira u Crnoj Gori, kako Amfilohije razvija taj njegov "vjerski turizam", kako Amfilohije "uknjizava profit", falsifikuje sve sto se moze falsifikovati, to je duga prica. On nikome ne polaze racune, on gradi, rusi, prepravlja, on postavlja neku,kako on naziva crkvu na Rumiji. Poznato je svima zbog cega je izabrao bas Rumiju. Zeljan je provociranja, deoba i izazivanje sukoba. Za njega nevaze  nikakve dozvole od drzave. On drzavu Crnu Goru ne priznaje, on nepriznaje Crnogoce, njihov jezik i crkvu. 
 
Koliko je njegova "svetost" Amfilohije vrijedjao narod crnogorski za vrijeme njegovog "vojevanja" u Crnu Goru za poslednje 15 godina, nemoguce sve to navesti sada, dok se dobro ne obradi ARHIVA RISTOVIH UVREDA. Ovoga puta navescu onu uvredu-ponizenje sto uputi Crnogorcima na nekoj srpskoj televiziji,  on rece, da od stvaranja neke drzave Crne Gore nema nista, jer "nepravi se pita od govana." To je izjavio prije onoga 21 maja, 2006-e. Ovakvu uvredu nijedan narod na svijetu nebi ravnodusno pretrpio kao nas crnogorski. Ovu uvredu nije izrekao neki dripac sa ulice, neki nepismeni alkoholicar ili drogas. Ovu uvreda (ova "pita od govana") je izasla iz usta njegove "svetosti", mitropolita crnogorskog-primorskog Amfilohija. 
 
Ovakvi kao sto je on, najvise brukaju Srpsku crkvu i srpski narod. Zbog ovakvih, kao sto je Amfilohije na Balkanu je puno krvi proliveno. Vjerujem da ce nasi gradjani u Crnoj Gori ignorisati njegove PROVOKACIJE. Moramo ovome ZLU dobro pogledati u lice, moraju crnogorski gradjani da dokazu da nece dozvoliti nikome da poremeti skladne medjunacionalne i medjuvjerske odnose. Ne treba zaboraviti, kad se useli vjerska mrznja medju narodom, tesko se moze elimiinisati za kratko vrijeme. Istorija nas uci, da kad religiju pomijesamo sa politikom, stvara se najopsaniji "koktel" koji proizvodi samo mrznju. Najveci ekspert za pravljenje tog "koktela" mrznje je Amfilohije. 
 
Na kraju zelim da napomenem da sam zivio za poslednjih 25 godina u jednom malom mjestu Sjeverne Australije gdje se nalaze Hriscansko udruzenje sa dvije crkve i Islamska  zajednica sa Dzamijom jedni pokraj drugih. Nikada, niko ne pamti, da je postajalo bilo kakvih nesporazuma. Pricao sam nekada mojim prijateljima musliimanima i hriscanima da ima mjesto u Crnoj Gori (Rumija) gdje Muslimani, katolici i pravoslavni jednom godisnje zajedno se druze i proslavljaju.  Posto sve tece, sve se mijenja, kako kazu stari Heleni, nista nema vjecito, proci ce i ovo Amfolihijevo provociranje ispunjeno sa mrznjom. Nestace to za sva vremena. Nesmijemo dozvoliti da nas pokoljenja koja nastupaju pominju po mrznji prema drugima, po bratskom zlu, po razuru Crne Gore!  Crna Gora je jaca od svih i ona ce svojim vrijednostima nadzivjeti svakog od nas. 
 
Veljko B. Ilic
 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006