Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Djordje Vuckovich
Re: Otvoreno pismo gospodinu Sredanovicu
 
BLAZU SREDANOVIC
Predsjednik crnogoraca citavoga svijeta
 
Nijesam mislio da cu ti opet pisati jer nijesam naucio da komuniciram sa ljudima koji se ne sluze istinom, ali posto ove bljuvostine koje sa osmijehom procitah nemogu propustit sto ti barem jos jednom licno kazem da si jedan neiskren covjek. Kako te nije ssramota, bruko jedna, da ti kao neki samoproglaseni intelektualac upotrebljavas ovako vulgaran jezik u javnosti, koji je dostojan samo jednom ulicaru. Zar te nije sram od onih koji budu citali ove tvoje heelusinacije; narod koji zna citati izmedju redova i koji ce uociti ko je Blazo i kakav je to mentalitet toga samoproglasenog glavara svih crnogoraca svijeta. Zar te tvoja dobra i cestita majka, crnogorka, nije ucila i vaspitavala, uzalud, da je sramota neistinom se sluziti i takav recnik upotrebljavati. Od prilike nista od nje nijesi naucio. Ja sam ubijedjen da je sirota jos ziva da bi strasno bila razocarana u svojega jedinca sina. Ali, mi koji te nazalost poznajemo, navikli smo na ovakve izraze od tebe pa nista bolje ili pametnije nijesmo ocekivali.
 
Ja sam u ono moje poslednje pismo uglavno pricao o tebe kao covjeku koji si velike stete nanijo crnogorcima u Ameriku sa tvojom glupom politikom, sa tvojim aroganstvom i mrznjom sprema svakim ko se sa tvojim misljenjem ne slaze sto procentno. Pisao san kako si na jedan prevarantan nacin  sebe obruka na Cetinje kad si se proglasio vodjom svih crnogoraca svijeta, to jest osim onih koji su u Crnu Goru. ( Cudi me, tako mi Boga, kad je Milo cuo da takva sila predsjedava na Cetinje sto se nije odmah povuka sa svojega polozaja i dao tebe da i sa Crnom Gorom baratas). Pisao sam i o tvojoj organizaciji u Kaliforniji koja se sastoji od pet-sest ljudi, kako do danas memate nikakvog uspjeha, niucemu, i sve sto si do danas pokusao da uradis u ime Crne Gore i njene nezavisnosti, uradio si za sebican razlog jer si se nadao da ce te taj pravas dovesti do nekog velikog, uglednog, polozaja i respekta medju crnogorcima. Posto sad vidis da su to sve bili sni, pobijesnio si i poceo da napadas dobre, postene, ugledne Crnogorce kao sto je Dr. Dusan Petranovic, jedan od najuglednijih crnogoraca u Ameriku. Rugas se, i imam osjecaj da u tome uzivas, sto je Dusan bio odpusten od preduzeca u kojemu je radio, a nijesi nanio da je to bilo zbog ekonomske krize koja je jos uvijek u Kaliforniji, a ne, kako ti kazas, zbog njegove nesposobnosti. Isto tako ti nijesi rekao da je Dusan vec sjutradan poceo da predaje na jednom od najuglednijih universiteta u Americi, Santa Clara University, a odma poslije toga da je dobio posao sa vecim polozajem i vecom novcanom nagradom nego sto je prije imao. Nego tebe je krivo sto je on, kao i mi svi drugi, napustio tvoje drustvo jer je vidio da se sa tobom nemoze racionalno radit. Da je on ostao u tvoje drustvo to bi bilo jedno veliko pero u tvojoj kapi.
 
Na sve ovo ti mi odgovaras, kao znas ko, da sam kratkog stasa, da imam zenu Srpkinju, da sam kratkouman, da sam bio na Kosovo da branim Srbe krvoloke, da neznam dje je crnogorski manastir na Cetinje, itd., itd. Ja sam ti pisao o tvojim kvalifikacijama da budes lider jedne organizacije i o tvojemu cojstvu, a ti mi odgovaras o nekim glupostima u vezi sa mojom zenom. Sto moja supruga ima ista sa ovim, ako Boga znas? Onda pricas o nekim helusinacijama nasega susreta na Cetinje. Ja sam se samo jednom s tobom nasa na Cetinje i to za vrijeme susreta 2000 te godine, i toga puta ne vjerujem da sam stobom i rijeci progovorio. U moje Cetinje da te nedje sretnem nebih ti ja ni "dobar dan" dao a kamoli neku vecu paznju.
 
Tacno je da sam srednjeg stasa, kao vecina crnogoraca, ali sam vrlo atletski gradjen, pun zdravlja i snage jer sam se bavio atletikom a ne sahom. Ti, do duse, istega si se, kako kod nas kazu, ka zla godina, samo to te ne pravi covjekom, jadan dio. A sto je najgore, ti nemas nista ispod kape no si ostao na istom intelektualnom nivou kao kad si kao djecak ****** ulicama skakao.
 
Sto se tice moje supruge od vise od dvadeset godina, tacno je da je Srpkinja, rodjena u Vojvodinu, i da je sa time ponosna kao i sto sam ja ponosan sto sam crnogorac. Ja njoj ne branim da voli ono svoje kao i sto ona ne brani da ja volim ono moje. Nego znas u cemu je stvar, Baka, ti si mene se cini malo ljubomoran jer je ona jedna od najljepsih zena u nasoj koloniji, mnogo mladja od mene, cijenjena od svih ko je zna a posebno od mene i moje porodice, dobra domacica, ambicijozna, skromna u svemu, itd., itd., a ovo sto ti helusinises da me bije, to si ti sanjao. Ti najvjerovatnije ne spavas nego helusinises po cijelu noc i cim neku glupost izmislis sa kojom bi moga nekoga uvrijed, trcis da je zabiljezis prije nego je zaboravis. Ali, nemoj biti ljubomoran, coce, jer i ti imas zenu koja je dobra i cestita, samo, sirota, neznam kako je ovoliko godina ostala stobom u "mraku".
 
A sto se tice uma, ja priznajem da nijesm Ajnstajn, ali jesam covjek su dvije diplome sa Wayne State Universiteta u Detroitu; B.B. 1959 i Master's Degree, 1963. Nastavnik gimnazije sam bio skoro 40 godina prije nego sam se penzionisao 1994 godine. Imam nekoliko odlikovanja kao jedan od najboljih nastavnika Engleskog jezika, Americke istorije, i Americki nacin vlade. Neko vrijeme sam bio i zamjenik direktora Bret Harte skole u San Jose-u, kao i Direktor Nastavnika Srednjih Skola u nasem sindikatu. U nasim drustvima bio sam aktivan od kad sam dosa u Ameriku 1948 godine, i clan Crnogorskog Prosvjetnog Kluba u Detroit od 1950 godine. Cijenjen sam kao profesionalni radik i kao covjek od svih onih koji nezto znace u mome zivotu. A ti Blazo, kako mi rece jedan tvoj bivsi prijatelj koji te bratom zvao, (nego oni su svi bivsi), i ako se prestavljas da si diplomirani inzenjer, nikad taj fakultet nijesi zavrsio osim neke tehnicke skole sa cime si se prosvercovao ovde, Ti se isto tako prestavljas kao neki veliki "bisnessman". Molim te, koji je to biznes?
 
Mozda moj materni jezik nije na nivou onih koji zive u domovini, ali ne zaboravi da sam ja napustio Crnu Goru kad sam imao 13 godina. Ja se ponosim sa time sto sam i ovoliko od mojega maternog, crnogorskog jezika zadrzao, a za to moram biti zahvalan mojim dobrim roditeljima koji su me naucili da bi bila bruka i sramota kad bih se neki daan vratio na moje Cetinje i nebih moga komunicirati sa bracom i ostalim. Da bih moj jezik odrzao, ja sam u moju vojnicku torbu po Koreji ( 1954-56) nosio Njegosev Gorski Vijenac kojega sam skoro svaki dan naglas citao. To citanje je jedan od razloga zasto ja nemogu doci na Cetinje sto se prvo dobro ne isplacem cim vidim predsobom onaj nas sveti oltar kojega isto zovemo Lovcen. Prvo se kroz suze sa njim pozdravim pa onda sa bracom i ostalom rodbinom.
 
Na Kosovu sam bio dva puta, ne da branim Srpske slocince kako ti kazes, vec da sam vidim sto se dogadja medju mojim Jugoslovenima, mojim zemljacima, jer mi je srce pucalo od muke kad sam preko CNN-a gleda one grozne scene sa Kosova. Bio sam tamo dva puta, 1999-2000 i ponovo 2003-2004. Radio sam kao tumac sa Brig. Gen. Ricardom Sanchezom koji je kasnije bio glavni vodja Americkih snaga u Iraku. Poslednjih cetiri mjeseca proveo sam u Bosni, vecinom u Srebrenici gde sam se upoznao sa zlocinima koje su i Srbi i Muslimani cinjeli za vrijeme rata. Od tud sam napisao 5-6 clanaka za Serb World. U.S.A., cassopis koji se ne bavi politikom, kao sto ti smatras, vec sa pricama o nasim izseljenicima i njihov zivot u Americi. Urednik toga casopisa je jedna cestita i ponosna cenogorka, Mary Niklanocich-Hart, i taj casopis pise od Crnoj Gori i njenoj istoriji i ljepoti kao i o drugim predjelima nase bivse Jugoslavije. Ti su clanci opisivali zivot onih jadnih Srba koji su ostali na Kosovo, vecinom stari ljudi i djeca  koji nikome nikakvo zlo nijesu nanijelii  Ja sam isto tako pisao o Njegosu, Kralju Nikoli kao mladicu i djaku, Cetinju, Lovcenu.
 
Eto, toliko samo moj Blazo, da znas da me nijesi uvrijedio sa tvojim glupim izrazima, ali mi jeste zao sto si moju zenu uveo u ovu nasu diskusiju. Sram da te.
 
Djordje Vuckovich
San Jose, CA 
[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2002