Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Blazo Sredanovic
Deset razloga za nezavisnost Crne Gore

POKRET ZA NEZAVISNU EVROPSKU CRNU GORU publikovao je brosuru pod ovim naslovom ciji sadrzaj vam prenosimo: 

1.Nezavisna drzava omogucava da upravljamo našom sudbinom

Slobodni narodi zive u svojim drzavama, upravljaju sopstvenim dobrima i presudno odlucuju o svojoj sudbini. Ostali narodi zavise od tudje volje, tudjih interesa, tudje politike. Svjetski politicki, ekonomski i vojni poredak cine suverene drzave (OUN, MMF, SB, NATO, STO). I Evropska unija je zajednica suverenih drzava. Jasno je da niko, ko drzi do sebe, ne zeli da se odrekne medjunarodno priznatog suvereniteta. Samo nezavisna drzava nam pruza šansu da u znacajnoj mjeri odlucujemo o našoj sudbini, upravljamo sopstvenim resursima i prije svega vodimo racuna o svojim interesima.

2.Drzavna zajednica sa Srbijom ne moze biti ravnopravna

Naša dilema nije nezavisnost ili drzavna zajednica, nego nezavisnost ili nestanak crnogorske drzavnosti i identiteta. Crna Gora ce biti nezavisna ili ce se utopiti u Srbiju i postati samo dio srpske drzave. Ne budimo naivni, sadašnja drzavna zajednica ne moze dugo trajati. Istorija ne poznaje ravnopravnu zajednicu dvije drzave koje se strukturalno toliko razlikuju. Srbija je od Crne Gore - 6 puta teritorijalno veca, 11 puta brojnija, ima 12 puta vecu ekonomiju. Zato nije moguca ravnopravna, trajna i uspješna drzavna zajednica Crne Gore i Srbije.

3.Nezavisna drzava znaci brzi put u evroatlanske integracije

Crna Gora se od raspada SFRJ, zivjeci u zajednici sa Srbijom, udaljila od demokratskih i naprednih društava. Iza nas su brojne izgubljene godine i usporen proces povratka u medjunarodnu zajednicu. Vec petnaest godina trpimo posljedice destruktivne srpske spoljne i unutrašnje politike. I SCG je metafora za lošu zajednicu i traljav povratak u okrilje demokratskog svijeta. Iskustvo nam nedvosmisleno govori da je nezavisnost uslov za optimalan put u evroatlanske integracije. Suverena Crna Gora ce odmah postati clanica OUN, medjunarodnih finansijskih ustanova, Savjeta Evrope, "Partnerstva za mir". Takva Crna Gora ne moze sporije, nego što je to danas, ici prema Briselu. Naprotiv, stvaraju se uslovi za najbrzi moguci put prema Evropskoj uniji.

4.Nezavisna drzava je uslov za prijateljske odnose sa Srbijom

Suverena Crna Gora je uslov za razvoj prosperitetnih veza sa Srbijom. Istorijsko iskustvo, od 1918. godine pa sve do danas, jasno upozorava da velikosrpska drzavna politika ne doprinosi prosperitetu Crne Gore i Srbije. Sve što istorijski i savremeno povezuje Crnu Goru i Srbiju, tek nakon konstituisanja dvije nezavisne drzave, podstaci ce plodotvorne i bliske politicke, ekonomske i kulturne odnose. Konacno, iza nas ce ostati loša vremena, dok buducnost pripada politici otvorenih granica i prijateljskim crnogorsko - srpskim odnosima.

5.Velicina Crne Gore je naša prednost

Od preko 200 clanica Ujedinjenih nacija, Crna Gora je brojnija od 40 i veca od 30 drzava. Medju razvijenijim i najstabilnijim evropskim drzavama su najmanje drzave - Island, Luksemburg, Kipar, Estonija, Malta, Monako, Lihtenštajn, San Marino, Andora. Iako sve ove drzave imaju slabije prirodne resurse od Crne Gore, prosjecan nacionalni dohodak po glavi stanovnika u ovim drzavama je uglavnom preko 15000 eura. Takodje, Kipar i Malta su, kao nove clanice EU, teritorijalno znatno manje od Crne Gore. Ulaskom u EU, Crna Gora ce imati isti uticaj u Savjetu ministara i isti broj poslanika u Evropskom parlamentu kao i druge slicne drzave. Naša velicina nije naša mana vec naša prednost. Geografski polozaj Crne Gore, njeni prirodni i ljudski resursi i njena drzavna samostalnost - garantuju uspješnu evropsku buducnost.

6.Nezavisna drzava je garan razvoja ekonomije i boljeg zivota gradjana

Ekonomski sistemi u Crnoj Gori i Srbiji nijesu isti i odraz su razlicitih privrednih struktura. To najbolje potvrdjuje i aktuelna ekonomska politika "dvostrukog kolosijeka". Za razliku od prilicno zatvorene srpske privrede crnogorska ekonomija je otvorena prema svjetskom trzištu. Naša privreda, koja se pretezno oslanja na razvoj turizma, pomorske trgovine, poslovnih i finansijskih usluga, organske poljoprivrede i ekologije, zahtijeva suvereni drzavni okvir koji je uslov za vodjenje uspješne ekonomske politike. Danas je crnogorska ekonomija na putu oporavka (evropska valuta, niska inflacija, pad kamata, porast štednje, rad društvenog proizvoda, porast stranih investicija, smanjenje poreskih stopa, rast zaposlenosti, širenje privatnog sektora, smanjenje biznis barijera) i zato je od presudne vaznosti da naša drzava upravlja našom ekonomijom. Naš privredni razvoj je uslovljen suverenim politickim okvirom koji ce omoguciti da sve poluge ekonomske politike budu u našim rukama. To ce istovremeno znaciti direktnu vezu Crne Gore sa medjunarodnim finansijskim institucijama i svetskim trzištem kapitala.

7.Suverena Crna Gora je nabolji okvir za ocuvanje multietnickog društva

Crna Gora je društvo razlicitih nacija, vjera i kultura. Naš multietnicki, multikonfesionalni i multikulturni identitet predstavlja nemjerljivu vrijednost Crne Gore. Crnogorska drzavotvorna ideja pociva na afirmaciji i zaštiti svih kultura, nacija i religija. Za nas je neprihvatljiva bilo cija kulturna hegemonija i politika asimilacije, koja je kljucno obiljezje velikosrpske politike sakrivene iza politickog koncepta drzavne zajednice. Pravo na razlicitost i slobodu identiteta su ugaoni kamen nezavisne Crne Gore. Takodje, izgradnja gradjanskog društva, u kojem nece biti povlašcene nacije, najbolji je garant stabilnog i demokratskog razvoja Crne Gore.

8.Nezavisnost je uslov samopoštovanja i povjerenja vlastite snage

Crnu Goru su velikosrpski ideolozi cesto optuzivali da ne moze sama da ekonomski i politicki opstane. Od 1918. godine, kada je zabranjeno crnogorsko ime, drzava, nacija i crkva, pa sve do danas, oni isticu neizljecivu crnogorsku zavisnost od Srbije. Sve ovo je smišljeno zbog toga da se u Crnoj Gori stvara inferiorni mentalitet koji ce bjezati od odgovornosti za vlastitu sudbinu. Racunalo se da ce se posticanjem nevjerice u vlastite sposobnosti Crna Gora trajno drzati pod okriljem tudjeg interesa. Zato je nezavisna drzava lijek za sve nas koji zivimo u Crnoj Gori. Obnovom sopstvene drzave obnovicemo povjerenje u vlastite snage i stvoricemo naprednu ekonomsku i politicku zajednicu. U Crnoj Gori zive vitalni i slobodni ljudi i zato je nezavisnost istorijska šansa za ubrzan napredak crnogorskog društva.

9.Prošlost nas obavezuje na nezavisnost

Crnogorska drzavotvorna tradicija traje citav jedan milenijum. Malo je drzava u savremenoj Evropi cije je dravno trajanje uporedivo sa crnogorskim, a još manje je evropskih drzava koje su tako skupo platile cijenu svog istorijskog opstajanja. Drzavotvorna i slobodarska ideja su srce crnogorske prošlosti. Naši preci nas obavezuju da ne zaboravimo herojsku pricu o našoj prošlosti. A naša prošlost nas obavezuje na buducnost u cijem središtu je obnova drzavne nezavisnosti.

10.Nezavisnost ce biti potvrdjena u miru i na demokratski nacin

Tokom prošlog vijeka Crna Gora je tri puta mijenjala svoj drzavni status /1918, 1945, 1992/. Svaki put se to dešavalo u ratnim okolnostima i na nedemokratski nacin. Zato je došlo vrijeme da, nakon 87 godina, u miru i na demokratskom referendumu Crna Gora obnovi svoju drzavu. Po prvi put ce gradjani Crne Gore glasati za sebe i demokratski povratak u svjetsku porodicu medjunarodno priznatih drzava. Nezavisnost ce staviti tacku na iscrpljujuce domace podjele i uciniti pobjednikom sve gradjane Crne Gore.
 

Blazo Sredanovic

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2002