Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Zoran V. Raicevic
 
Komentar povodom tekstova o likvidaciji Krsta Zrnova Popovica

Ozivljavanje uspomena na jednog covjeka iz crnogorske istorije, kapetana crnogorske vojske  i vodje Bozicne Pobune Krsta Zrnova Popovica,  je oživljavanje - crnogorske sramote. Ne postoji druga rijec koja  bi sve to opisala osim rijec -  sramota. Ovaj covjek koji je ostao sam u stijeni,  prepusten svojoj odluci, prepusten svom sudnjem casu, potpisao je smrtnu presudu sebi - uspravno, muski, crnogorski... Znao je on da nece pobijediti, ali je znao da se nema ni kud vrnuti. I tako je i bilo.

"Nije velji rat za male narode. Mali su gubitnici i kad su na strani pobjednika. Nama je Crna Gora najvaznija. U?inimo sve da je spasimo. Budite Crnogorci i mislite Crnogorski. Spas naroda je iznad svega«. - znao je kapetan Krsto Zrnov Popovic da su se njegove rijeci raspršile i da je Crna Gora postala drugacija. Gledajuci Cetinje, vidio je smrt, gledajuci Lovcen, vidio je sliku prošlosti - uspravnu i evropsku Crnu Goru.

Nestanak Crne Gore odveo ga je daleko van domovine. Kao politicki emigrant do druge polovine 1930. godine, boraveci u Argentini, mislio je o problemima malog naroda i ko ga štiti u i pismu predsjedniku crnogorske Vlade u Egzilu, g. Antu Gvozdenovicu,  kaze i ovo: " ... Usljed navedenog, kako i usljed vaznijih raloga Vam poznatih a pošto se Crna Gora stvarno nalazi u ratu sa Srbijom od okupacije 1918. godine, moje je mišljenje da se radi na tome (ako to vec nije pocelo) da se pomocu Ruske Vlade njenom politickom zastupniku u Jugoslaviji povjeri zaštita Crnogorskog naroda..." Vidio je Krsto da od pomoci ni Velike Rusije nema nista, pa je došao u Crnu Goru i zapoceo krvavu bitku za nju kad je Crna Gora vec bila raspolucena na pola. U toj bici pokušao je da bude vojnik, covjek, rodobljub, humanista, junak... I sve je bio i nidje nije omanuo. Oni koji danas pricaju pricu o njegovoj likvidaciji, kao sto je Jovo Kapicic,  postali su njegovi egzekutori. Oni su potekli iz Crne Gore, ali su dvorovali u Beogradu; oni su se slovili kao veliki borci za Crnu Goru, oni su pred kraj zivota malo progovorli, i to malo sto su rekli to su rekli sturo. Gospodin Kapicic, poznati Crnogorac u Beogradu kaze: "Krsto je bio sam, sukobio se sa njima i poginuo u oruzanom obracunu. Poginuo je u konfliktu sa vlastima koje su mu nudile pomilovanje, jer nije htio da se preda ni pod koju cijenu. Krsto je poginuo kao junak. On ima svoj kult, svoju istoriju i Crna Gora treba da prizna njegovu borbu.."  Gospodin Kapicic je bio dovoljno mocan u svom zivotu da je mogao da ucini nešto da se ta borba prizna. A ne da pred kraj zivota predlaze da se uradi ono sto je trebao kad je bio u dvadestim. 
 

Devedestih godina, jedna cetinjska figura je došla u redakciju "Monitora" u Podgorici. To  je bio jedan pisac, veliki Crnograc, tih Cetinjanin, obican covjek. " Danas smo obišli, ocistili i obilježili Krstov grob" - rekao je on. Te rijeci je tada izgovorio, za mene, veliki covjek - Sreten Zekovic. Kao Cetinjan, samoinicijativno, sa svojim prijateljima, uradio je ono što je osjecao da treba da uradi.

Istoricar Novak Adzic je pokušao da u svom intervjuu sa Jovom Kapicicem. malo otkrije detalje vezane za likvidaciju Krsta Zrnova Popovica, ali je u isto vrijeme dirnuo u jednu osjetljivu stvar - dotakao je i Krstove potomke. To je vrlo osjetljivo, mozda osjetljivije nego sama Krstova likvidacija. Vjerovatno g. Adzic zna sta je donijelo vrijeme poslije Krsta, šta se sve desavala u glavama i sudbinama Krstovih potomaka. Ne bih volio da analiziram, na primijer, pricu uvazene gospodje Mile Popovic, kcerke Nikole Krstova Popovica. Ko god bi ušao u analizu toga naišao bi samo na - BOL. Ta bol je teza nego Krstova pogibija. I gospodja Popovic kaze: " Poštujte zive". Ja razumijem reakciju Krstovih potomaka i njihovo ponašanje. Ta nemjerljiva bol koja je postojala od kraja Drugog Svjetskog Rata do danas je izavala jedan - muk ili cutanje. Jer ova bol je zahvatila korijene porodice Krsta Zrnova Popovica. Ona je sistematski nanijeta jednoj porodici; tu bol su nanijeli - POBJEDNICI.
 

Zoran V. Raicevic

Toronto, Kanada 
 

p.s. Cio tekst kao i komentare mozete procitati na http://www.montenegro-canada.com/articles/article/2509423/38140.htm 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Nov 2005