Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Radosav Krsikapa

Izvjestaj sa XVI-tih Crnogorskih Susreta - Njujork - Hezelton 2005
 

Crnogorski iseljenicki Susreti su najveca tekovina i blago crnogorskih iseljenika u Americi i Kanadi. To je jedini zajednicki dogadjaj organizovanih crnogorskih drustava koji se odrzava svake godine u razlicitim gradovima Amerike i Kanade. Mi nastavljamo tradiciju hazeltonskih crnogorskih rudara koji su se jednom godisnje sastajali u Hazeltonu gotovo 50 godina.
Crnogorska Asocijacija Amerike i Kanade je osmog i devetog oktobra u Njujorku i Hazeltonu uspjesno organizovala i odrzala XVI tradicionalne Susrete. Skupu su prisustvovali Crnogorci iz Cikaga, Toronta, San Franciska, Njijorka i okoline, kao i iz matice zemlje Crne Gore. Kao i svake godine, i ovogodisnji susreti su imali radni i zabavni dio. U subotu osmog oktobra od jedan sat pa do pet, odrzan je radni dio, sa unaprijed poznatim dnevnim redom. a uvece, od osam do jedan poponoci, priredjena je vecera i zabava za sve ucesnike i goste.
Ucesnike Crnogorskih Susreta je na svecanoj veceri u ime domacina pozdravio Radosav Krsikapa, predsjednik Crnogorske Asocijacije Amerike i Kanade. Skupu su se, nakon toga obratili Branko Aleksic, dugogodisnji predsjednik udruzenja "Crna Gora" iz Toronta, kao i predsjednici udruzenja iz San Franciska i Cikaga, Djoko Vuckovic i Niko Lekic. Govornici su iskoristili priliku da snazno podrze sve koji nastoje da se sto prije odrzi referendum u Crnoj Gori i da Crna Gora konacno povrati svoju drzavnost. Dusan Petranovic govorio je o znacjnoj softverskoj donaciji vrijednoj preko 100 miliona dolara, koja je na njegovu inicijativu i uz njegovu pomoc dodijeljena Univerzitetu Crne Gore od strane Mentor Graphics Corp. 
Prijatno druzenje trajalo je nekoliko dana. U nedjelju su iseljenici polozila vijenac na Crnogorsko groblje u Hazletonu, susreli se i rucali sa mjestanima, i posjetili bolesne i obisli zgradu i restoran "Montenegro" jednog mladog crnogorskog iseljenika.
U radnom dijelu susreta, razgovaralo se o ulozi i uticaju dijaspore na kljucne dogadjaje u matici, o referendiumu, ugrozenom kulturnom blagu Crne Gore, i o crnogorskoj crkvi u dijaspori.
 
ZAKLJUCCI:
 
 1. DIJASPORA: MOST SA SVIJETOM

 2. Nasa Asocijacija, kao dio dijaspore, kao izraz zdravog razuma, glas javnog mnjenja, kao sinteza Matice i nove sredine, smatra da treba da svoje stavove i gledista povodom kljucnih dogadjajau Matici iznesemo u javnost potpuno autonomno i slobodno, ne vezujuci se za politicke partije, bilo da su u vlasti ili opoziciji. Problem ovog pristupa je sto se dijaspora moze lako marginalizovati od strane institucija i kontrolisanih medija i njen uticaj na dogadjaje minimizirati. Ipak je primjerenije, moralnije i korisnije, kako za dijasporu tako i za Maticu, ostati slobodan sa istinom i pravdom, pa ma kakva ona bila.
   
   
 3. REFERENDUM: SUMNJA I STREPNJA

 4. Mi smo i prije no sto smo nastali, ali i sad kad smo i sjutra ako budemo ili ne budemo , bili jasni i glasni povodom referenduma: DA, JES, ZA. Ove tri rijeci imace jedino smisla ako referendum bude referendum i ako pitanje bude pitanje nastanka i obnove jedne drzave, Crne Gore. Ako od referenduma naprave test sa vise apsurdnih pitanja, dje jedno drugo iskljucuje, ako se pocne dilovati i popustati, namirivati dugovi i ispastat grijehovi vlasti, referendum ce biti zavijena forma bez sadrzaja, dupla nula, sarena laza,.. Poznata je nasa ostra reakcija na nezapamcenu autosuspenziju tog prava potpisivanjem Beogradskog sporazuma i njegovom skupstinskom ovjerom u Podgorici prije tri godine. Evropa cini sve da bi suspenzija prava na referendum ostala trajna, a pro-srpska opozicija, povezana sa nacionalistickim krugovima u Srbiji, nastoji da onemoguci bilo kakav konstruktivni dijalog na temu nezavisnosti. Ocigledno je, nazalost, da crnogorska vlast nije uspjela da pridobije kriticnu vecinu i da stvori povoljnu klimu u Crnoj Gori, iako je imala sve uslove za to. Vodila je racuna iskljucivo o svojim interesima kao i prilikom suspenzije referendumskog prava.
  Nasa asocijacija ostala je dosljedna i podrzava sve koji iskreno nastoje da se referendumom sto prije odluci drzavni status Crne Gore, ali nam ne treba niko da nas u nju uvede za ruku, ucicemo kao slobodni ljudi..Dalja suspenzija crnogorskog prava na referendum, bilo od strane EU ili crnogorske vlasti, za nas je neprihvatljiva. Apelujemo na vlast i opoziciju da ucine sve kako bi se referendum sa nedvosmisleno definisanim pitanjem odrzao u demokratskoj i tolerantnoj atmosferi.
   
 1. PRIVATIZACIJA: RASPRODAJA DRZAVE

 2. Nasa Asocijacija je vrlo zabrinuta kako vladajuca koalicija neodgovorno i drsko rasprodaje kljucne crnogorske prirodne i privredne resurse, i onemogucava organizovanje nezavisnih snaga koje bi se tome suprotstavile. Kod vladajucih struktura, nazalost, lojalnost novcu znatno je snaznija od lojalnosti drzavnom projektu. Zato je i brzina kojom je vladajuca koalicija rasprodavala crnogorsku drzavu znacajno nadilazila brzinu kojom je stvarala uslove i mehanizme za njenu afirmaciju i nezavisnost.
   
 1. INTELEKTUALCI: SERVIS VLASTI

 2. Nesposobnost crnogorske independisticke intelektualne elite da djeluje nezavisno, autoritativno i argumentovano u prilog drzavnog project je najvece razocarenje sa potencijalno najopasnijim posljedicama po drustveni i sveukupni razvoj Crne Gore. Nezavisni intelektualci su umjesto slijepog podrzavanja vlasti mogli znatno uticati da se pridobije neophodna vecina unutar Crne Gore. Takodje su mogli uvjeriti medjunarodnu zajednicu da nezavisna Crna Gora nije samo interes agresivne manjine, koja je u tranzicionom periodu prigrabila neprimjereno licno bogatstvo, vec zelja vecine crnogorskih gradjana da obnovi visevjekovnu crnogorsku drzavu.
   
 1. POKRET ZA NEZAVISNOST: SUROGAT VLADAJUCE KOALICIJE 
Zna li vladajuca koalicija i njen Pokret za nezavisnu Crnu Goru ko je ko u crnogorskoj dijaspori u Americi!? Izgleda ne! Kao i mnogo puta ranije, vlast je i ovog puta, prilikom organizacije skupa za podsrsku strogo kontrolisanom Pokretu za nezavisnu Evropsku Crnu Goru, ignorisala organizovanu dijasporu Amerike i Kanade. Sasvim ocekivano i logicno! U nasoj Asocijaciji ne mogu naci nekriticne, poslusne, i manipulaciji sklone, a privatne veze i odani pojedinci mogu napraviti spoljnu glazuru i iluziju pred domacom javnoscu o raspolozenju crnogorskih iseljenika u Americi. Da smo na promociji ne bi sjedjeli kao dekoracija, no bi postavili sledeca pitanja: Oce li biti referenduma i kad ce tacno biti referendum? Oce li biti jasno referendumsko pitanje? Naravno da ne mogu odgovoriti, jer odgovore ne zna ni onaj koji ih je poslao ovamo. Jos se kalkulise, trguje, placaju grehovi,  ispastaju pod pritiskom potpisani dokumenti, povelje, najavljuju se savezi i podsavezi drzava, pliva se i lovi u mutnom da bi se skrenula paznja sa optuzbi i epiteta koji se stavljaju na dusu crnogorskoj vladajucoj koaliciji.
 
6.KULTURNO BLAGO
Jednako su krivi oni te ga skrnave i "prepravlljanju" kao i oni te ga ne cuvaju i ne stite aimaju scim i imaju zasto!
 
 
 
 1. CRNOGORSKA CRKVA U AMERICI

 2. Crkva je vjera, ljubav i sloga. Crkva nijesu zgrade, kamenje i mantije. Nasa Asocijacija (preko svoga predsjednika) za potrebe crnogorske pravoslavvne crkve u Americi, vec duze vremena pregovara o kupovini  jedne velelepne crkve u Pensilvaniji. Vlasnik objekta, gospodin Vucetovic je veoma povoljno i upola cijene ponudio crkveni kompleks nasoj asocijaciji .Misljenja smo da treba  svi crnogorski iseljenici da se razumiju , dogovore i sloze povodom crkve, naravno uz blagoslov mitropolita Mihaila. Ovo pitanje je otvoreno , mi smo kao organizacija spremni za sveopsti dogovor, na nivu Amerike i Kanade.
   
8.XVII CRNOGORSKI ISELJENICKI SUSRETI
Dogodine u oktobru,  po drugi put Crnogorci ce se sresti u Las Vegasu. Osjecajte se pozvanima; dobrodosli i vidimo se -- nadamo se kao iseljenici nezavisne i suverene medjunarodno priznate, drzave CRNE GORE.
 
Predsjednik, Radosav Krsikapa
            
 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.