Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Miodrag Ilickovic 

   MALO JE NACIJA KOJE SE KAO CRNA GORA OLAKO ODRICU SVOJIH GRADJANA 
  

Tokom nedavnog boravka u Crnoj Gori uocili smo da su neki listovi, medju kojima i CKL, prenijeli na prvi pogled iznenadjujucu vijest da je novopostavljeni crnogorski konzul u Sidneju (g.Bozidar Obradovic) “excomunicirao” Crnogorsku Etnicku Zajednicu i sa iseljenicima komunicira placenim oglasima u lokalnom neocetnickom listu – finansirajuci “drzavnim parama” anticrnogorsku propagandu!
 

Moze li se znati ko u ime vlade podrzava ovakve ljude i salje u inostranstvo u godini “Pokreta za nezavisnu Crnu Goru” koji vlada sponzorise!? Ko zna koliko ima ovakvih slucajeva koji su nepoznati javnosti . Ako se zna sa koliko kurazi i integriteta raspolaze dobar dio ‘drzavnih cinovnika” onda bi se dalo zakljuciti da ovolika konzulska arogancija vjerovatno nije bez necijeg pokrica iz Podgorice.
 

 

Kadrovska politika se izgleda i danas vodi kako se vodila ranije - rodbinska, partijska i interesna povezanost bacaju pod noge interese Crne Gore. 
 

Posto kod crnogorskih funkcionera svijest nije jos dostigla nivo da je u ovakvim situacijama kada se izgubi autoritet i kompromituje funkcija, casnije “dati ostavku” i “sacuvati obraz”, normalno bi bilo ocekivati da makar MIP ili Vladi poduzmu nesto. Ali nijesu!

Bas nekog briga za “neku tamo” Crnogorsku zajednicu - Crna Gora se lako odrice svojih gradjana! 
 

 

Prvo sto su uradile Slovenija, Hrvatska, Makedonija kod raspada SFRJ bilo je da su svoje diplomate povukle iz Beograda i stvorile vlastitu diplomatsku infrastrukturu koja je odmah postala operativna i – uspjesna. Ali tadasnja crnogorska vlada (u recikliranom obliku i danas na vlasti) nije zeljela niti da zna za svoje kadrove koji su se opredijelili za Crnu Goru i od tadasnjeg rezima proglaseni nepodobnim. Danas bi Crnoj Gori dobro doslo njihovo iskustvo, veze i prijateljstva koja su stekli radeci godinama kao diplomate sirom svijeta. Mnogi od njihovih inostranih kolega postali su u medjuvremenu ministri, visoki sluzbenici medjunarodnih organizacija pa cak i sefovi drzava! Lišavajuci se profesionalnih, pouzdanih kadrova Crna Gora sebi nanosi “kolateralnu stetu”. U eri sve rasprostranjenije demokratije i masovnog komuniciranja za (svaku) vladu postaje sve vaznije da koristi ne samo zvanicne kanale komuniciranja sa drugim drzavama, vec da ide i izvan toga ukoliko zeli da slijedi i ostvari neki svoj cilj. 
 
 

Americki “Public policy institute” ukazuje na sve znacajniju ulogu iseljenika u uslovima “post tehnoloske revolucije” sa kraja devedesetih godina ne samo bilateralno vec i multilateralno. Zivje?i u zemljama sa demokratskom tradicijom oni su u poziciji da, koristeci se lokalnom politickom praksom i institucijama, uticu na stavove svoje vlade prema zemlji odakle poticu. Podsjetimo na Hrvatsku gdje su ustvari iseljenici pripremali teren nezavisnosti. Izgleda da je Crna Gora jos daleko od ovakvih ideja. 
Ako Crna Gora nastoji da obnovi svoju nezavisnost zasto u tom procesu svako ne bi imao svoju ulogu - a ne da se sve prepusti birokratskom sistemu koji prije svega vodi racuna o svojim interesima.
 

 

Miodrag Ilickovic 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  March 2005