Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Dusan Vukotic

Re: Letter of Protest Adrdressed to Western Democracies by Montenegrin Intellectuals

Postovani, 
 
 Demantirati stalne i uporne lazi o postojanju nekakve crno-brdo naciji je na zalost potrebno, jer kod nas ima dosta naivnoga svijeta.Naravno, nepotrebno je ulaziti u nekakvu dublju diskusiju, jer i kad se nadmocnim argumentima dokaze srpstvo Crne Gore, druga strana ce to stalno demantovati. Neprijatelje Crne Gore i srpstva ne zanima istina, vec politicko nametanje ustastva i katolicizma u Crnoj Gori.Za takve rabote nasi neprijatelji dobivaju svesrdnu pomoc iz Hrvatske, a i svi znamo da najvece ustase iz Zagreba zdusno pozdravljaju secesijonisticke pokrete kod nas. 
 
 Sto se tice pisma, ako je nekome uopce potrebno objasnjavati, rekao bih da Ivo Andric nije nikakav Hrvat kako autor tvrdi. Za to nema niti jednoga jedinog dokaza. Ivo Andric se izjasnjavao kao Srbin a kasnije i kao Jugoslaven, nikad kao Hrvat. Njegova najznacajnija djela su cak pisana na ekavici. Andric jest bio katolik, ali bit katolik ne znaci i biti Hrvat. Takodjer to je slucaj i sa Rudjerom Boskovicem. Njegov otac je bio Srbin pravoslavne vjeroispovjesti i potice iz jednog srpskog sela u istocnoj hercegovini.Dosavsi u Dubrovnik, pokatolicio se, ali time nije promjenio svoj nacijonalni identitet. 
 
 "Cudo da su do 1919 Crnogorci bili neobavijesteni da su Srbi" kako je autior pisma napisao.... je stvarno nepotrebno komentirati. S ovim vjerovatno je zelio reci da su se ljudi u Crnoj Gori izjasnjavali kao Crnogorci. Moram naglasiti, da tada niko nije znao za tu naciju. Popisi stanovnistva prije 1919 jasno nam pokazuje da se niti jedan jedini stanovnik Crne Gore nije izjasnio kao Crnogorac. 
 
 Niti Konstantin Porfirogenet nije znao za Crnogorce. Duklja, mu je poznata, ali to mu je bila samo jedna od srpskih drzavica. On spominje osim Duklje i Travuniju, Zahumlje...a i Neretljani su mu "divlje srpsko pleme".Popisa stanovnistva tada nije bilo, pa je zato smijesno to sto autor tvrdi.Duklja je uostalom latinski naziv za kraj koji se nalazio na jednom dijelu danasnje Crne Gore....Zar smo mi mozda latini?  

Administrativne podjele tadasnjih drzavica nijesu i nacjonale podjele. U tadasnjoj Evropi bilo je stotine malih drzavica, kraljevina, koje su ratovale izmedju sebe. Njemci su i te kako kravo ratovali medjusobno u srednjem vijeku, tako i Italijani, Francuzi...itd.Prema povijesnoj dokumentaciji, kod nas nije bilo nikakvih velikih ratova.Srpski velikasi su se samo borili za vlast i krunu. Danasnje price o krvavim ratovima su izmisljene, sa politickim ciljem koji nam je vec poznat. Svoju sansu u borbi medju srpskim velikasima za prevlast sigurno je vidio i papa. Podjela na istocnu i zapadnu crkvu nije u poce bila tako snazna, pa zbog toga uloga pape u krunisanju srpskih kraljeva nije nista cudno. Koliko mi je poznato, niti jedan srpski kralj nije zbog toga postao katolik, vec je i dalje ljubomorno cuvao svoje srpsko pravoslavlje. 
 
 Nadam se da ni mi necemo tako lako prodati nasu pravoslavnu vjeru. U to ime vas pozdravlja  
 
 Dusan Vukotic 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2002