Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Dr. Srdja Pavlovic
KRIVICA I OPROST

Dr. Srdja Pavlovic


 

              Mitologizirani i epikom nadahnuti stereotip Crnogorca, opisuje ga kao osobu koja drzi do obraza (svojega i tudjega), i koja je skrta na rijecima, jer je svjesna njihove tezine i znacenja. Ovakvom Crnogorcu su rijeci skupe, a djela jeftina, pa makar ga kostala glave. On sopstvenu gresku prepoznaje i priznaje, makar kako teska bila kazna koja ga ceka. U ovom su prednjacili glavari, dajuci primjer plemenicima. Tako su nas opisivali i gospodar-pjesnik, i narodni guslar.

 

            Danasnji glavari su naucili da namiguju na lijevo oko i da oru u dvije brazde. Rijeci su postale bezvrijedne, posto iza njih ne stoji iskrenost i spoznaja individualne odgovornosti za ucinjeno. Nakon visegodisnjeg krvoprolica na nasem prostoru, inicijatori i akteri tih desavanja su shvatili da izjava zaljenja, uz klintonovsku grimasu patnje na licu, makar privremeno, zaradjuje oprost i postedu od daljeg zapitkivanja sta je ko rekao i uradio (ili nije rekao i nije uradio) tokom ranih devedestih godina. Podsjecaju me na svestenike iz doba Martina Lutera, koji su za nekoliko grosa napismeno dobijali oprost grijehova, i takvu praksu pretvorili u profitaiblnu aktivnost. Stice se utisak da ove izjave zaljenja, kada su izrecene sa politicke govornice, imaju tezinu zvanicnosti. U ovoj kopreni zvanicnosti lezi duboka problematicnost epidemije izvinjavanja crnogorskih politicara svojim kolegama u bivsim jugoslovenskim republikama. Oni se izvinjavaju u ime svih, odnosno, u ime gradjana koje predstvaljaju. 

 

            Mislim da bi ovakve nastupe svojih zvanicnika veliki broj stanovnika Crne Gore trebao da dozivi kao uvredu i manifestaciju cinizma politicara. Izvinjenja u ime svih stanovnika Crne Gore imaju visestruku upotrebnu vrijednost za nase politicare. Prvo, oni se naoko povinuju jednom od nezaobilaznih principa tranzicije: suocavanje sa prosloscu. Medjutim, nacin na koji to cine je holivudizacija zlocina i zataskavanje prljavih tragova iz proslih dana. Drugo, ova srceparajuca izvinjenja imaju za cilj da rasporede krivicu na sve gradjane Crne Gore i stvore atmosferu u kojoj nametnuti osjecaj kolektivne krivice sprijecava rasvjetljavanje zlocina. Svi smo krivi: znaci nije niko kriv! Trece, ovim se izbjegava suocavanje sa najvaznijim pitanjem: individualizacijom odgovornosti. Nije svaki gradjanin Crne Gore pljackao i palio po Konavlima, niti je svaki gradjanin bio voljni batinas u logoru Morinj. Veliki broj njih je obukao uniformu na poziv svojih zajapurenih partijskih i politickih vodja, misleci da je to najbolji nacin na koji se manifestuje partiotizam. Konacno, izvinjenje u ime kolektiva sakriva licnu odgovornost, posto generalizacija uvijek zamagljuje vazne detalje. Zato je i moguce da bivsi lider Narodne Stranke danas kaze da je i on bio izmanipulisam pisanjem crnogorske stampe tokom 1991 godine! Ovo izvinjenje, kao u ostala koja su uslijedila je groteska, i uvreda svim zrtvama ratova na nasem prostoru. Oni lazu racunajuci na kratko pamcenje naroda i time obezvrijedjuju sve nas. Obimna dokumentacija o raspadu nekadasnje Jugoslavije i ulozi koju su u tom procesu imale vladajuce strukture u Crnoj Gori, jasno govori o individualnoj odgovornosti i ukazuje na model kako se treba suociti sa prosloscu.

 

                Izvinjenja za prosle patnje, makar ona dolazila i od ljudi koji su citavo svoje bice posvetili antiratnim aktivnostima tokom ranih devedesetih godina, ne pomazu procesu istinskog pomirenja. Iako oni mozda toga nijesu svjesni, nijhova izvinjenja su samo alatke u masineriji za sakrivanje licne odgovornosti pojedinih crnogorskih politicara. Pomirenje je bolno i licno, pa se svako od nas mora sam suociti sa demonima iz bliske proslosti. Kao narod, moramo zahtijevati od nasih lidera da se stvore i primjenjuju pravni mehanizami koji ce omoguciti individualizaciju krivice. Niko ne moze biti iznad zakona. 
                
Dakle, nemojte se izvinjavati u moje ime! Ja ne osjecam krivicu za vasa nedjela? Jedno sto osjecam jeste sramota od svega sto ste uradili tokom ratova u bivsoj Jugoslaviji. Sramota me je od vas pred Crnogorcima, Srbima, Hrvatima, Slovencima, Bosancima, Albancima, Makedoncima, Amerikancima, Englezima, Kanadjanima, i pred mnogim drugim ljudima. Posto ste, u vise navrata, velikodusno ponudili da se izvinite u moje ime, i time mi olaksate patnju, moram vam uzvratiti uslugu. Ja se, gospodo crnogorski politicari, stidim u vase ime! Stidim se za vas sto nemate hrabrosti pogledati u oci sopstvenim grijehovima koji su kostali stotine i hiljade zivota. Stidim se za vas sto mislite da ce zatravljani grobovi ucutkati svjedoke vasih proslih lijevih i desnih gresaka. Stidim se sto ste uz osmijeh promijenili odezdu sovinista za kostime pro-zapadnih demokrata, a gradjanima Crne Gore razrezali na ravne rede porcije krivice za “rat za mir.”Stidim se, u vase ime, prozirnosti novog carevog odijela. 
 
 
  Dr. Srdja Pavlovic

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2002