Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Vladimir Rusic
Vjera ili nacija?

 Molim vas, naisao sam na proizvoljno tumacenje jednog vaseg citaoca da je Njegos pod SRPSTVOM podrazumijevao PRAVOSLAVLJE?! 
 E moje pitanje glasi: Ako je to tako, zasto onda Njegos i Ruse nije nazivao Srbima po istoj logici kao sto je nazivao Crnogorce? Ili jos bolje, posto je Moskva bila "treci Rim" a Rusi najveci pravoslavni narod, zasto Crnogorce nije nazivao Rusima (ako je naziv Srbin bio sinonim za pravoslavan, logicnije je da je za naziv pravoslavan koristio sinonim Rus zbog velicine naroda). Ili Grk (jer su se dugo u statistici svi pravoslavni narodi na Balkanu oznacavali kao "grko-pravoslavne vjere".
 Zato sto su Crnogorci Srbi po naciji, pravoslavci po vjeri, Slaveni po pripadnosti indo-evropskom stablu a Crnogorci po REGIONALNOSTI, bas kao sto sam ja Bosanac po regionalnoj pripadnosti, ali SRBIN po naciji!Dakle, nema smisla precrtavati istoriju i namjerno proizvoljno tumaciti Njegoseve rijeci kobajagi da je pod Srbinom mislio na pravoslavce, vec priznati da su Crnogorci Srbi.
 Naravno, danas je dozvoljeno da se svaki dio naroda izjasnjava kako zeli (kao npr. Bosnjaci) i ja priznajem DANASNJE postojanje crnogorske nacije (ko zeli tako da se izjasni), ali ne dozvoljavam da se prekraja ISTORIJA. Uostalom, naziv nacije se pise velikim slovom a vjere malim, bas zato je Njegos u Gorskom vijencu i drugim djelima rijec Srbin pisao velikim slovom (kao naziv nacije kojoj pripada), jer da je pisao srbin malim slovom, onda bi ostalo prostora i za takvo tumacenje kao sto sam imao prilike procitati na vasoj stranici.
 Da li cemo reci da je VLADIKA NJEGOS BIO NEPISMEN? Necemo! Bice prije da je ZNAO sta je po naciji, tj. Srbin, apo regionalnoj pripadnosti Crnogorac!
 Toliko od mene. Pozdrav od bosanskog Srbina svim crnogorskim Srbima !!!

Vladimir Rusic

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jun 2004