Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Mihailo Mandic

Muke novog konzula Bozidara Obradovica u Sidneju....okruzio se poltronima i velikosrpskim medijskim ulizicama


Kako to obicno biva, a zato smo i kvazi drzava, Crna Gora nam je poslala potpuno nespremnog konzula!!! Ocekivali smo da ce Crnogorska zajednica biti prva obavijestena o dolasku konzula i da cemo mi biti ti koji ‘e mu pripremiti docek. Od svega toga nije bilo nista. Konzula su ‘prihvatili’ dojucerasnji pljuvaci po Crnoj Gori i Crnogorcima i po predsjedniku Vlade koja ga je poslala. Kao vrsni igraci folklora odigrali su po onoj “ko prvi djevojci – tome i djevojka”. Mi iz Crnogorske etnicke zajednice nijesmo, niti cemo, trcati za bilo kime pa makar se radilo o konzulu da je i tri metra visok. Bez konzula smo bili od odlaska Ranka Kaludjerovica (mogu pricati za njega sta god hoce, ali je u vrijeme njegovog sluzbovanja ova Zajednica tretirana na potpuno RAVNOPRAVAN nacin), pa cemo sacekati i neka druga bolja vremena. Nakon njegovog odlaska konzulatu je samo falio zvonik! Pisali smo i ministru Svilanovicu i Milu Djukanovicu i Vladi Crne Gore i oglasavali se u crnogorskim medijima da bi tek u trecoj fazi raspodjele (ako se dobro sjecam) Crnoj Gori pripao i ovaj konzulat. Dakle, ponajvise se nasom zaslugom Crna Gora izborila za zgradu konzulata i, sto da krijemo, radovali smo se dolasku konzula koji ce stati u zastitu ove Zajednice od anticrnogorske gebelsove velikosrpske propagandne masinerije. Nazalost, nama su vijest o dolasku konzula upravo prenijeli iz ovih novina, a i ostala saopstenja iz konzulata su zaobilazila nase jedino glasilo, i proslo je poprilicno vremena dok je konzul dosao do telefonskog broja moje malenkosti. U ta dva mjeseca su mu se ulagivali svi oni kojima su usta bila puna anticrnogorstva i svega sto ima crnogorski prizvuk. To su bili ONI koji su pisali o Crnoj Gori kao mafijaskoj drzavi, o Milu Djukanovicu kao velikom mafijasu i Donu, o Crnoj Gori kao prostitutskoj drzavi, trgovini bijelim robljem i cigaretama. To su bili oni koji su u vrijeme odrzavanja Svjetskog kongresa crnogorske dijaspore na Cetinju otisli u BEOGRAD na odrzavanje Kongresa srpske dijaspore o cemu su reinkarnacija lista "Ujedinjenje", danasnje VESTI odmah objavile veliku sliku i poprilican tekst. To su ONI  koji su ovuda vodili popa Nikcevica u misiji blacenja Mila Djukanovica i Crne Gore i pisali razne peticije ocuvanja okupatorskog rezima prema Crnoj Gori. To su ONI koji su bljuvali otrovne strijele preko radio talasa dok im ova zajednica nije malo pritegla glasne zice, a za sto je bilo potrebno poprilicno na desetine  reagovanja, vremena i zivaca.

Sada, kada se stanje malo primirilo, kada je i zvanicna drzavna politika Crne Gore njena NEZAVISNOST i MEDJUNARODNO PRIZNANJE i ONI su se potalausili.
Sve im mozes uzeti samo im ne uzimaj konzula!
Na nasem sajtu je osvanulo kratko reagovanje povodom ovog prijema na kojem je od Crnogorske etnicke zajednice JEDINO M.Mandic? dobio pozivnicu!!! Pa zar i samo to priznanje konzula dosta ne govori kakvom je tretmanu bila izlozena crnogorska zajednica. Ostali poltroni su uredno pozvani i jos su se drznuli da se pozale konzulu na tekst koji je objavljen na nasem sajtu. Da je konzul malo trezvenije promislio to bi mu bio prvi znak o procjeni ljudi koje poziva. Reagovali su upravo ONI koji su se prepoznali u tekstu. Ali, konzul je, kako to vide nase oci, vec bio ubacen u masinu. Do naseg telefona je dosao tek nakon dva mjeseca, ali su zato uvijek tu Vesti i ostala anticrnogorska stampa kad god treba priskociti u pomoc i osinuti po Mandicu! Cesto citiram mog dobrog prijatelja Nelevica koji ima obicaj da kaze samo dvije rijeci: Pi smradovi!
 

Ipak, hvala gospodinu konzulu sto nam je 'zabranio' dolazak u konzulat ("samo ovi put dok ne prodje ova guzva"....ili kako mi je pokusavao u poduzem telefonskom razgovoru (47 min) juce objasniti da sam ja sam sebe iskljucio), jer nam je u samom pocetku otkrio karte! Na moje insistiranje da mi otvoreno kaze da li to njegova ekselencija povlaci upuceni poziv nije zelio da dâ eksplicitan odgovor. Samo je ponavljao da sam sâm sebe iskljucio, a da meni niko ne brani da dodjem. Zakljucio sam da se uplasio mogucih ekscesa i nagovijestio sam svoj dolazak, mada tada nijesam znao da su ga anticrnogorske lažinjave Vesti vec 'obradile' i da je reagovanje, izgleda, bilo u fazi pripreme za stampanje. Konzul mi je doduse rekao da ce reagovati, a ja sam ga molio (u interesu zajednice) da to ne cini, jer onda to izaziva drugu lavinu. Ali, gospodina Obradovica je vec bila ujela velikosrpska osa.
 

A da vidimo kako je reagovao gospodin konzul:

Vesti su se i ovog puta potrudile da ne navedu pravi izvor informacija (adresu web sajta) mada vidimo da novinarske ûsi redovno prate nase pisanje. Izvukli su dobar naslov "Mandic se sam iskljucio iz rado vidjenih"....Ocito vidno uzrujan (tako je djelovao i tokom naseg razgovora, a ni meni nije bilo mane) gospodin konzul je naveo rjesenje kojim je postavljen za generalnog konzula Srbije i Crne Gore i toj duznosti je, navodi, prijenuo sa osjecanjem visoke casti.

- Nemamo nista protiv ove konstatacije, mada bih licno, a i mnogi iz Crnogorske zajednice, voljeli da dolazi u svojstvu generalnog konzula Crne Gore. Nadamo se da ce uskoro doci i to vrijeme pa radilo se o g.Obradovicu ili nekom drugom iz Crne Gore za nas je manje vazno. Prvenstveni nam je interes CRNA GORA i ocuvanje Crnogorske etnicke zajednice!

Pod tackom 2 je napisao lijepe rijeci podrske srpskom festivalu sa cime smo potpuno saglasni. I sam sam rado isao i posmatrao prethodne predstave pa sam to namjeran uciniti i ovoga puta – ukoliko se, kako kaze  konzul "sam ne iskljucim" ili ukoliko me ne iskljuce iz bioskopske dvorane, odnosno ukoliko mi ne zabrane mogucnost da kupim kartu. 

Pot tackom tri je naveo nacin kojim se rukovodio spiskom pozvanih i trudio se, kaze, da budu pozvani predstavnici raznih miljea kako bise se bolje upoznali i kroz dijalog i buduca druzenja suzavali prostor iskljucivosti i netolerantnosti! Jedno zbori – drugo tvori! Zbori o tolerantnosti, a izvlaci iz ruku vec odaslani poziv nekome ko je samo IZNIO svoje misljenje ne dirajuci u njegov ego. Sta bi nam tek bilo uradjeno da smo se drznuli reci nešto protiv Njega licno!? I odakle pravo konzulu da pravi emotivne spiskove? Zar se prisutni moraju medjusobno voljeti i uvazavati i slizati sa konzulom da bise bili pozvani na prijem??? 

Ostavicemo konzula na miru da provede svoj mandat i posvrsava licne poslove kâ što je to obicaj odje. Mi mu necemo smetati, ali cijenu prijateljstva necemo placati nasom slobodom. Zivimo u drzavi koja nam, kako tako, garantuje slobodu misljenja i izrazavanja pa nam to NIKO nece mozi uskratiti. Da je gospodin konzul imao sluha bio je red da uputi reagovanje nasoj Crnogorskoj zajednici i ovom web sajtu na kojem je nas komentar i bio objavljen. Ali, gospodin konzul je potrcao Vestima koje su jedva docekale da vide LIJEP pocetak naše saradnje. I da se naslade.

E, pa gospodine konzule naka Vam je sa srecom takav pocetak. Okruzeni snishodljivcima i poltronima imacete svu mogucu paznju. Bicete ovdje medijska zvijezda, a pogotovo budite pripravni narednih dana kada zbog javasluka i sredjivanja stanja u SPC u Australiji (kako nam kazu povjerljivi srpski izvori) stigne patrijarh Pavle. To je predstavnik crkve koja direktno proziva predsjednika Vlade koja Vas je poslala za konzula. To je predstavnik crkve koja negira postojanje Crnogoraca i crnogorskog naroda. To je predstavnik crkve koja negira pravo Crnogorcima da svoj jezik nazovu svojim imenom. 

Znamo da Vam nece biti lako. Mi Vam necemo pristajat na muku, ali necemo ni sutjeti.
 
 
 
 

Mihailo Mandic, predsjednik MEAA
 

 
 
 

PS

Crnogorska etnicka zajednica je uvijek spremna da preispita svoj odnos prema svakome, a pogotovu prema onima koji su na liniji borbe za njenu nezavisnost. Shvatamo delikatnost polozaja u kojem se nasao novi konzul i jedno javno izvinjenje zbog ovog nepotrebnog istrcavanja u javnost bi ublazila svu stetu koja je proizisla iz njegovog reagovanja.

Tekst sa naseg web sajta koji je nanio OGROMNU (kako kaze konzul) stetu njegovoj ekselenciji:
 

Konzulat SCG u Sidneju....prijem

Konacno smo stupili u vezu sa novodoslim konzulom Crne Gore, a  ujedno i Srbije - zvanicno SCG, gospodinom Bozidarom Obradovicem, a nedugo potom dobili i pozivnicu za prijem povodom "Cetvrtog srpskog filmskog festivala" koji ce se odrzati narednog petka u Sidneju. 
Rekli bismo da se radi o dobrom pocetku.
Ovo ce biti nase prvo pojavljivanje u konzulatu nakon sto su nas (Crnogorce) prethodni diplomatski mantijasi izbrisali sa spiska pozeljnih. Obzirom da su poslednji put neki od 'nasih' demonstrativno napustili prijem u znak protesta sto su bili prisutni i "oni koji se zalazu za nezavisnost Crne Gore" bice interesantno vidjeti, ukoliko se zaista i pojave, njihovo poklonjenje pred predstavnikom vlasti koja se zvanicno zalaze za medjunarodnu samostalnost Crne Gore. Bice tu, pretpostavljamo, i ostalih anticrnogorskih medijskih velicina naoruzanih snishodljivim osmijehom prema svakoj diplomatskoj postavci. 
Prema takvima treba biti posebno oprezan, jer kako ono kazu: "Vuk dlaku mijenja, ali ne i cud"!
 
 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2002