Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Marko Vrbica
Re: Vjera ili nacija?

Mozda je to bilo upravo iz razloga koji navodite u svom vidjenju situacije, koje dolazi nakon pitanja koje ste postavili. A mozda zbog toga sto se i pravoslavci dijele na manje skupine. Po Crkvama. Nije li i famozni Karadzic nam Vuk - Njegosev savremenik, jednom prilikom spomenuo nesto u stilu: «...Crnogorci pripadaju srpskoj grani grckogZakona...» ?

   Nije valjda mislio na «grcki Zakon» u nacionalnom smislu. Da takvo nesto postoji, pa da se iz njega onda grana neka srpska nacija, a iz nje onda i Crnogorci; malo je vjerojatno. Prije ce biti da su mu vjera i crkvena pripadnost bili na pameti.

   Sto su pak Crnogorci po naciji, ne bi bilo lose pitatiupravo Crnogorce. Valjda i sami znaju sto su; i bez vaseg vidjenja o njihovoj nacionalnoj pripadnosti. Ako ste vi Bosanac po regionalnoj pripadnosti-sasvim OK.

   Al' neki od nas ne vide Crnu Goru regiju; vec Crnu Goru ka drzavu. To je uvijek i bila; bar do 1918. Tad nije ostala niti ka regija, nego postade «fantomskom» zetskom banovinom.

   I zaista ju se tretiralo poput nekakve «regije». Al' cudi me da je bila jedna od rijetkijeh «regija» sto su vlastite pasporte (pasose) izdavale. Nesto nalik danasnjoj EU. Samo tada toga nije bilo. A na pasportima pisalo: «Crnogorac». Npr. pasport izdan izvjesnom Marku Vrbici ( neki moj daleki rod po svemu sudeci) u Njegosevo doba: «...rodom iz Njegusa, Crnogorac...».

   «Naletio» sam ,prilikom «putesestvija» po internet, i na nesto ovakvo:

« Prodavac, to est Ego Visoko Preosvestenstvo Gospod. Petar Petrovic Njegos Mitropolit Crnogorski i Brdski i s njim soglasno i dogovoreno glavari Nahijah Crnogorskijeh ovden prisustvujusci i koji pristaju ovome Kontraktu, renuncijavaju za sebe za njihove pretnike i nasljednike i za onijeh koji prikazivaju Naciju Crnogorsku i istu Naciju, svakijem pravom javnenijem osobenijama vrhu pomenutom Manastiru, prinadlezasce potvrdiva i od njihove strane nastojasci Kontrakt od kupovine i prodaje... »(Ugovor o prodaji manastira Stanjevica, 6. maj 1839. godine)
 

Sto ne pozdraviste sve Crnogorce (regionalne i nacionalne) vec samo srpske? Nije valjda da su vam se zamjerili nesta ti crnogorski Crnogorci za razliku od ovijeh crnogorskijeh Srba?

Pozdrav od zagrebackog Crnogorca svijem Crnogorcima i Crnogorkama u Crnoj Gori i svijetu. ( bez obzira na to jesu li «regionalni» ili «nacionalni» - vazno da su ljudi dobre volje)
 

Marko iz Zagreba
 
 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jun 2004