Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Dusan Vukotic
Re: "Srpstvo Dubrovnika"
  Postovani,   
Volio bih Vam ovom prilikom dati jos nekoliko adresa gdje mozete nauciti nesto o povjesti Dubrovnika, ovog naseg lijepoga grada, i imati priliku uvjeriti se da su se Dubrovcani ne zbog "modernizma" kako  gospodon Pavlovic tvrdi, vec zbog svoga patriotizma osjecali Srbima. Imali ste priliku procitati knjigu profesora Mitrovica "Srpstvo Dubrovnika" koju sam Vam dao prije par dana,  i na temelju obilne gradje uvjeriti se s kakvim su se ponosom Dubrovcani borili protiv pohrvacivanja od strane austrijskih vlasti i katolicke crkve. Na zalost, ta velika i neravnopravna borba je imala tragican kraj. Naime, dubrovacke neuke seljake je na zalost bilo lako asimilirati, a s njihovim masovnim dolaskom u grad, zbog naglog razvoja turiama i mogucnosti zaposljavanja, srpstvo Dubrovnika je gotovo nestalo. Veliko etnicko ciscenje koje su hrvatske vlasti provele 1991, uzrokovalo je da ostalih nekokoliko hiljada Srba bude protjerano iz njihovih domova, i da se do dana danasnjeg ne vrate. Medju tim izbjeglicama ima starih dubrovackih familja, a mozda jedan od najpoznatijih je gospodin Boskovic, potomak slavnog Rudjera Boskovica.
 
  Dakle evo jos par web-sitova: 
  
http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-l/1998/02/article-11.html 
  
http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-l/1998/02/article-13.html 
  
http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-l/1998/02/article-15.html  
  
Volio bih jos samo kratko da se osvrnem na propagandisticki tekst gospodina Pavlovica, i njegovog zapazanja rata iz 1991. Gospodin Pavlovic sa zaljenjem konstatuje kako se 30 000 vojnika JNA 1991 godine borilo protiv samo 700 terorista. Nemam priliku da opovrgnem ovaj broj terorista koji gospodin Pavlovic navodi, iako sam uvjeren da taj broj ni priblizno nije tacan. Ipak, volio bih reci da u svjetkoj praksi borba protiv terorizma nikad  u brojcanom smislu nije ravnopravna, pa tako nije bila ni borba protiv ustasa koji su zauzele Dubrovnik i pretvorili ga u vojnu utvrdu. (Naprimjer, kad grupa naoruzanih terorista zauzme putnicki avion ili kakav manji grad, u pravilu se salje na njih veci broj vojnika i specijalaca kako bi uspjeh bio sigurniji).  
  
Svi smo bili svjedoci s kakvom propagandom se Hrvatska tada koristila da bi ostvarila svoje ciljeve nasilnog neustavnog odvajanja od SFRJ. Dubrovnik im je trebao upravo zbog toga, zato su i namamili vojsku do staroga grada, da bi ga mogli bombardirati i izazvati gnjev ljudi sirom svjeta, optuzujuci JNA za nedjela.   

A za sam kraj evo jednog njihovog web-sita, gdje pokusavaju rusevine koje su nastale zbog potresa iz 1667 i gdje su vrsena  otkopavanja krajem osamdesetih godina, pokazati svijetu kao posljedice bombardovanja JNA.  

http://www.worldisround.com/articles/5126/photo9.html  

Ko je naivan, neka nasjeda njihovim trikovima.  

Dusan Vukotic

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2002