Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Previous Letters:
 
2001
2000 1999 1998 
Bozo Vuksanovic
Re: Komentar II

Za razliku od proslih godina, pogotovo lanjske, ovaj sajt vec nekoliko mjeseci zjapi skoro prazan ? Da nije bas tako pobrinuli su se g. Vukotic i g. Topalovic, sa svojim tekstovima - prvi sa naucnim prevratom na podrucju geneze jednog naroda a drugi sa  izopacenim konstatacijama u vezi sa tekucim evolutivnim procesima crnogorskog drustva.
Zajednicko u njihovim tekstovima su pojedina prepoznatljiva svetosavska stanovista, koja odisu netrpeljivoscu do drugacnosti i mitomanstvom. Posebno zajednicko im je vrijedjanje Crnogorske autokefalne crkve, koju u svojim prilozima, bez skrupula i srama nazivaju sektom. 
g. Topaloviæ u svojem komentaru olako i bez bilo kakvih argumenata, u opisanom prepoznatljivom stilu, optuzuje Crnogorce “antisrpstva” i da “blate srpsku naciju” (i to ni manje ni vise nego “naciju iz koje su ponikli”, sic !). Naravno, argumente nije ni mogao naci, jer je realnost potpuno obratna. U istoriji odnosa ta dva naroda postoji bezbroj primjera da su Crnogorci i njihovi vladari uvijek i dozlaboga precerano izrazavali odanost, uzdizali i podržavali srpski narod i njegove vodje, do te mjere da su zbog toga cesto znali zrtvovati i svoje najsvetije stvari. Druga tema je, kako im je  bilo “uzvracano”.
Ako g. Topalovic pod tim (kako on istrese: “blacenje” i “antisrpstvo”) podrazumijeva sadasnju legitimnu teznju Crnogoraca po samostalnosti, utemeljenu i argumentovanu kriticnost i iznosenje na vidjelo svih nepravdi i prljavstina koje je, periodicno a neke stalno i dandanas, srpska oligarhija, intelektualna elita i njihovi sledbenici, ukljucujuci i vojna zlodjela, cinili Crnoj Gori i Crnogorcima - onda je zaista u velikoj zabludi, koja mu sprjecava vidjeti istinu. A, ako mu je sve navedeno poznato, onda su njegove kvalifikacije i kvalifikacije g. Vukotica zlonamjerne i licemjerne, bez primjera.
Zbog neodoljive slicnosti sa opisanim primjerom prekrscavanja, g. Vukoticu se naprosto nudi sledeci naucni rad - da objelodani kada, kako i zasto je srpska crkva svetosavizirala (kakav izraz !) pogolemi dio crnogorskog naroda. 
Iznudjena debata o postojanju Crnogorske autokefalne crkve je odavno zakljucena u njenu korist, na podlozi velikog broja neispodbitnih originalnih dokumenata iz blize i dalje proslosti. Iz toga niza vam prilazem, doslovno prepisani i prije nekoliko dana objavljeni dokument. Vjeruj, ko moze !?

PATRIJARSKA I SINODSKA ENCIKLIKA IZ 1902 GODINE 

Njihovom Blazenstvu i Svetosti patrijarsima aleksandrijskom i jerusalemskom i nasvetijim autokefalnim crkvama sestrinskim po Hristu, na Kipru u Rusiji, Grckoj, Rumuniji, Srbiji i Crnoj Gori. 

PATRIJARSI:
Joakim od Konstantinopolja, Joakim od Efesa, Natanel od Prusije, Aleksandar od Neocezareje, Bazil od Smirne, Konstantin od Kiosa, Polikarpos od Varne, Joakim od Ksantije, Nikodemus od Vodena, Nicifor od Litisa, Terazios od Heliopolisa, Hieronim od Kalipol.
 
 

Bozo Vuksanovic
Ljubljana
 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2002