Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Previous Letters:
 
2000
1998 - 1999
MATICA  CRNOGORSKA  Cetinje Kancelarija Podgorica
Oktobarske revolucije 100 
tel. ++(381)(81)623 640; 623 699; 625 355
tel/fax ++(381)(81) 623 817
e-mail: maticacg@cg.yu

Saradnja demokratskih snaga - uslov nezavisnosti Crne Gore

Matica crnogorska dijeli nezadovoljstvo sa onima koji se zalazu za crnogorsku suverenost, zbog potpisivanja Sporazuma o principima odnosa Srbije i Crne Gore, koji dozivljava kao jos jednu propustenu sansu da se zaokruzi crnogorska drzavnost i omoguci vecinskoj volji gradjana da to opredjeljenje dobije medjunarodni legitimitet.

Medjutim, to ne smije biti razlog za obeshrabrenje, vec motivacija za nastavak rada za isti cilj.

Matica crnogorska u svom Programu Crna Gora pred izazovima buducnosti, obrazlozila je da je nezavisnost Crne Gore njen politicki, kulturni, ekonomski i opstedrustveni interes, i uslov da bi postala gradjanska i demokratska drzava. To je nezaustavljivi proces koji ce, prirodno, nailaziti na prepreke.
Demokratske snage Crne Gore uspjele su, u toku visegodisnjeg angazovanja, da to postane svijest i ubjedjenje vecine njenih gradjana, cime se na najbolji nacin artikulisu gotovo stogodisnje teznje autenticne Crne Gore.

Ali Evropa, kao i vise puta ranije, nije bila saglasna sa ovakvim zahtjevima Crne Gore, rukovodjena svojim interesima, insistirala je na drzavnoj zajednici Srbije i Crne Gore. Opasnost da politika kojoj se sudi u Hagu, pobijedi u Crnoj Gori, a realizatori velikosrpskog projekta budu partneri Evrope, dobila je zastrasujucu realnost. 

Paradoksalno, poslije saveznistva sa demokratskim svijetom u borbi protiv krvave diktature, dovedeni smo u istorijski apsurd. Iz tog apsurda nijesmo umjeli izaci 1918. i to nas je kostalo drzave, pogibija za drugoga i pretakanja naroda u tudje nacionalno bice.

Ovoga puta moramo naci izlaz! Projekat suverene Crne Gore u ovim uslovima trazi intelektualnu i moralnu odgovornost svih ucesnika. Treba izvesti strukturne reforme i izgraditi institucije na kojima ce se temeljiti buducnost crnogorskog drustva. Za to je odgovorna ova generacija. Ona mora pronaci nacin da usmjeri nacionalnu energiju za ostvarivanje suverenosti Crne Gore.

U primjeni Sporazuma vodice se teska politicka bitka sa protivnicima crnogorskog drzavnog i svakog drugog identiteta, koji ce nastojati da njegove nedorecenosti ispune svojim aspiracijama. Ako Crna Gora bude istrajala na dosljednoj odbrani svojih nacionalnih interesa, sanse za suverenost su realne.

Odgovornost i saradnja demokratskih snaga je danas imperativ. Niko, kome je stalo do opsteg napretka, slobode i nezavisnosti Crne Gore, nema pravo da tome pretpostavi vlast i monopol, ili da se zatvara u svoju politicku iskljucivost, i time smanjuje zajednicku energiju, od koje, najzad, iskljucivo zavisimo. Nosioci politickog odlucivanja imaju priliku i odgovornost da pokazu sposobnost za rjesavanje sudbinskih pitanja.

Nastupa vrijeme odgovornosti svih ucesnika na javnoj sceni i stalne provjere njihove sposobnosti i predanosti javnom dobru.

Sansa postoji. Na nama je da je iskoristimo na pravi nacin! Od toga zavisi nas opstanak i kao drzave i kao naroda.
 

Predsjednik

Branko Banjevic
 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.