Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Previous Letters:
 
2000
1998 - 1999
Rade Pavicevic

Pismo pojedincima i novoosnovanim udruzenjima crnogorskih iseljenika  sirom svijeta

Postovani!

Obracamo Vam se najusrdnijim pozivom, u ime Crnogorske svjetske asocijacije, da aktivno ucestvujete u pripremi i radu III. Kongresa, koji ce se odrzati u ljeto ove godine u Crnoj Gori (tacan datum i mjesto, bice naknadno dogovoreni i utvrdjeni).

Nas treci kongres suocice se, svjesni smo toga, s potpuno novom istorijskom situacijom nase Crne Gore. Ubjedjeni smo da dijelite nasu ocjenu da nam ta situacija namece, svima nama i svakom od nas pojedinacno, da budemo na nivou odgovornosti za demokratsku tranziciju i konsolidaciju suverene Crne Gore. 

Prvi kongres crnogorskog iseljenistva u suverenoj i samostalnoj Crnoj Gori stoga ima sasvim izuzetno znacenje. No, nemojmo imati nikakvih iluzija: tek ce se nakon izvlacenja iz smrtonosnoga «bratskog zagrljaja» Crna Gora, kao drzava, moci suociti sa pravim problemima, kako bi uspjesno definisala svoju evropsku perspektivu.

Pripremajuci kongres u takvim uslovima, zelimo uciniti sve sto je u nasoj moci da okupimo sve, kojima je crnogorska buducnost na srcu – pogotovo mlade, ma dje bili, koji jesu ta buducnost. Svi smo duzni doprinijeti, svojom politickom kulturom i razboritoscu, prevladavanju onoga sto nas dijeli i svadja, pogubnih partikularnih sebicnosti i licnih animoziteta, i pokazati sto mozemo kada se zajednicki angazujemo na tako vaznom i teskom, upravo presudnom zadatku.

U skladu s time, utvrdili smo dvije glavne teme naseg kongresa: 

Prvo, mladi iseljenici – mladi Crne Gore.

Drugo, zadaci crnogorskih iseljenika i njihov doprinos ekonomskom, pravnom i kulturnom razvoju Crne Gore.

Ako se odlucite da nam se pridruzite, molimo Vas da raspravite i, ako se slazete, usvojite Statut CSA, koji Vam saljemo, te da ispunite jedinstveni anketni list (koji Vam takodje saljemo). Molimo Vas da te dvije odluke Vasih udruzenja, kao i odluku o registraciji Vaseg udruzenja, posaljete na adresu navedenu u anketnom listu. 

Molimo Vas da kandidarate svoje ljude u 10 radnih tijela CSA (prema Statutu), u redakciju i savjet lista Crnogorski glasnik, kao i da predlozite svog kandidata za KO CSA. KO CSA ce kooptirati Vase udruzenje, na osnovu Statuta, u CSA.

Zeleci da izbjegnemo sve uocene nedostatke proslog kongresa, u pripremu zelimo ukljuciti sve koji mogu i zele doprinijeti njegovom uspjehu. Stoga Vas molimo, kada je rijec o prvoj temi: prvo, da se prihvatite clanstva u programskom odboru za pripremu Kongresa; drugo, da unutar ponudjenih tema predlozite podteme i ucesnike; trece, narocito Vas molimo da predlozite nekoliko mladih ljudi iz Vaseg udruzenja, koji bi, uz nasu pomoc, definisali svoje interese u okviru naseg programskog odbora (to bi mogli uciniti zajedno s deset
mladih iz Crne Gore koji ce biti ukljuceni u rad programskog odbora, a zatim i u rad Kongresa).

Sto se druge teme tice, ona svakome nudi demokratsku tribinu da svako da prilog promisljanju razvojnih mogucnosti i dilema Crne Gore: svaki nam je takav cestit i pametan prilog - narocito Vas - dragocjen.

Htjeli bismo na tome Kongresu organizovano i artikulisano objediniti silni ponos i entuzijazam kojima ce svi crnogorski iseljenici bez obzira na vjeru i naciju nesumnjivo biti tada uzneseni u najzad suverenoj Crnoj Gori. Ocekujemo veoma brojan odaziv, narocito mladih iz iseljenistva, za koje cemo, recimo, organizovati program kako ga predloze.Pomognimo im u ocuvanju njihova identiteta.

Kao koordinatori programskog odbora, molimo Vas da nam izricito potvrdite da ste spremni se angazovati u ovom poslu i poslati nam imena i odraslih i mladih koje preporucujete za rad u programskom odboru.

Kao sto cete moci vidjeti iz teksta Statuta, uclanjenje u CSA ni na koji nacin nije u koliziji s postojecim oblicima organizovanja. Clanom CSA moze postati kako udruzenje tako i svaki pojedinac, s time da je CSA samo koordinativna organizacija koja se ne mijesa u postojece oblike organizovanja u pojedinim zemljama. CSA je samo dobrovoljna organizacija svojih clanova, udruzenja i pojedinacakoja ce svojim programima koje napravi finansirati samu sebe.zajedno to hocemo i mozemo ostvariti. Ona nije vezana ni za jednu stranku u Crnoj Gori. jedina stranka za koju «navija» je Crna Gora.

Nadajuci se i radujuci se nasoj saradnji u objedinjavanju najboljih htijenja iseljenistva i domovinske Crne Gore, srdacno Vas pozdravljaju

Vasi

Dragutin Lalovic i

Radomir Pavicevic
 
 

Prilozi:

   1.Statut CSA 
   2.Jedinstveni anketni list 
 
 
 

PRILOG I
 
 

Polazeci od Zakljucaka Prvog Kongresa Crnogorske dijaspore donesenih u New Yorku 10. oktobra 1999. godine i Zakljucaka Drugog Svjetskog Kongresa Crnogorskih iseljenika donesenih na Cetinju 13. avgusta 2000. godine, Koordinacioni odbor Crnogorske Svjetske Asocijacija donosi
 
 
 
 
 
 

                                                         STATUT

                                            CRNOGORSKE SVJETSKE ASOCIJACIJE
 
 
 
 

      I. Ime i znak, sjediste, status i osnovne odredbe
 
 

      1. Ime i znak
 
 

Clanak 1.

      Iseljeni Crnogorci i drugi iseljenici iz Crne Gore i njihovi potomoci organiziruju se preko svojih drustava kao udruzenje pod nazivom: CRNOGORSKA SVJETSKA ASOCIJACIJA.

            Znak Crnogorske Svjetske Asocijacije: Slika Lovcenske vile (spomenik na Cetinju) – u krugu. Na spoljnom obrubu kruga ispisan je izmedju zvjezdica tekst: CRNOGORSKA SVJETSKA ASOCIJACIJA i MONTENEGRIN WORLD ASSOCIATION.
 
 

      2. Sjediste
 
 

                                                         Clanak 2.

            Sjediste Crnogorske svjetske asocijacija je u San Franciscu - USA.

            Regionalna sjedista ce oformiti clanice Crnogorske svjetske asocijacije dogovorno izmedju sebe i sa Koordinacionim odborom Crnogorske svjetske asocijacije sto ce se odrediti posebnim aktom.

      Odlukom Kongresa Crnogorske svjetske asocijacije sjediste moze biti promijenjeno.
 
 

      3. Status i osnovne odredbe
 
 

Clanak 3.

      Crnogorska svjetska asocijacija je samostalno nevladino udruzenje koje se temelji na slobodnom dogovoru clanica i ne trazi niti prima instrukcije bilo koje vlade ili vlasti.
 
 

                                                        Clanak 4.

      Crnogorska svjetska asocijacija je udruzenje koje se temelji na slobodnom dogovoru nevladinih crnogorskih  organizacija, zajednica i drustava iz cijeloga svijeta koje odluce da postanu clanovi Crnogorske svjetske asocijacije u skladu sa ovim Statutom i drugim propisima Crnogorske svjetske asocijacije. 

      Izraz: “Crnogorske organizacije, zajednice i drustva” (dalje: Crnogorske organizacije), u smislu ovog Statuta, su registrovane organizacije, zajednice i drustva: iseljenih  Crnogoraca, potomaka iseljenih Crnogoraca i njihovih prijatelja, drugih iseljenika iz Crne Gore, potomaka drugih iseljenika iz Crne Gore i njihovih prijatelja bez obzira na nacionalnu ili narodnosnu pripadnost odnosno bez obzira na etnicku pripadnost.

      Izraz: “Nevladine organizacije, zajednice i drustva” (dalje: Nevladine organizacije), u smislu ovog Statuta, su one organizacije, zajednice i drustva koje imaju taj status po propisima zemlje u kojoj su registrovane i imaju sjediste.
 
 

                                                         Clanak 5.

      Crnogorska svjetska asocijacija u svom sastavu (clanstvu) moze imati samo one Crnogorske organizacije koje imaju status registrovanih Nevladinih organizacija.
 
 

                                                         Clanak 6.

      Pripadanje Crnogorskoj svjetskoj zajednici ne utice na autonomiju njenih clanice u pitanjima njihove unutrasnje organizacije i ne daje pravo Crnogorskoj svjetskoj asocijaciji da intervenise u unutrasnjim politickim pitanjima njihovih zemalja.

      Crnogorske organizacije u pojedinim zemljama trebaju nastojati da se udruzuju na nivou zemlje u kojoj djeluju.

      Crnogorska svjetska asocijacija predstavlja svoje clanice i djeluje u njihovo ime pri medjunarodnim organizacijama i medjunarodnim institucijama, a ako je to potrebno i kad to clanice zatraze i pred drzavnim vlastima u vezi pitanja koja se ticu crnogorskih gradjana u cjelini.
 
 

Clanak 7.

      Pravo svakog iseljenog Crnogorca i svakog potomaka iseljenih Crnogoraca i svakog iseljenog pripadnika drugog naroda iz Crne Gore i potomaka tih iseljenika je da pripadaju Crnogorskoj svjetskoj asocijaciji ako to zele, a u skladu s odredbama ovog Statuta i prihvataju ovaj Statut i druge propise Crnogorske svjetske asocijacije.
 
 

II. Osnovni ciljevi i djelovanje
 
 

Clanak 8.

      Crnogorska svjetska asocijacija ima za cilj i djelovanje da: 

      -          objedinjava Crnogorske organizacije,

      -          podupire osnivanje crnogorskih organizacija kao Nevladinih organizacija u svim zemljama svijeta gdje zive Crnogorci i pripadnici drugih naroda iz Crne Gore i njihovi potomci,

      -          podstice i pomaze konstruktivan razvoj Crnogorskih organizacija u svijetu,

      -          uskladjuje napore i djelovanje Crnogorskih organizacija na polju politickih, ekonomskih, socijalnih, humanitarnih i kulturnih problema koji se ticu  crnogorskog naroda,

      -          razvija, zajedno sa Crnogorskim organizacijama, clanicama Crnogorske svjetske asocijacije, prijateljske odnose sa zemljama u kojima te organizacije postoje i osnivaju se te da razvija zajedno sa tim organizacijama dobre odnose izmedju tih zemlje i drzave Crne Gore,

      -          saradjuje sa svim narodima na osnovu univerzalnih ideale mira, demokratije, slobode i pravde,

      -          osigurava prava, status i interese Crnogoraca i Crnogorskih organizacija i stiti ih svagdje gdje se oni osporavaju, krse i ugrozavaju,

      -          okuplja zajedno sa svojim clanicama sve iseljene Crnogorce u svijetu bez obzira: koja su generacija Crnogoraca u pojedinoj zemlji, bili stari ili mladi, bili bogati ili siromasi, bili znatni ili neznatni, bez obzira na moc, polozaj, obrazovanje, zvanje ili struku, pripadali hriscanskoj (pravoslavnoj, katolickoj ili drugoj konfesiji), islamskoj ili nekoj drugoj vjeri ili su ateisti, bez obzira na stranacku pripadnost ili nepripadnost, te da na isti nacin okuplja iseljene pripadnike drugih naroda iz Crne Gore,

      -          osigura opstanak crnogorskog naroda i jaca njegovo jedinstvo,

      -          unapredjuje, produbljuje i prosiruje prijateljske odnose crnogorskog naroda i drugih naroda iz Crne Gore sa svim narodima u svim zemljama,

      -          njeguje, popularizuje i prezentira crnogorsku kulturu, umjetnost i sveukupno stvaralastvo, 

      -          radi na ocuvanju, njegovanju, podsticanju, unapredjenju, razvijanju i propagandi duhovnog, istorijskog, kulturnog i intelektualnog identiteta crnogorskog naroda i njegovih vrijednosti ma gdje nastale,

      -          podstice razvoj crnogorske kulture, umjetnosti i drugog stvaralastva kroz skolstvo, izdavastvo, institucije, tijela, medije i na druge nacine i posebno crnogorskog jezika kao temeljista, izvorista i trezora duhovnih i moralnih vrijednosti crnogorske nacije,

      -          preporucuje i pomaze svojim clanicama da ugrade u svojim aktima, osnovama, stavovima i ciljevima da su za drzavno-pravni polozaj Crne Gore kao samostalne, suverene, multieticke, demokratske drzave sa dobrim odnosima sa svim zemljama svijeta,

      -          prikuplja i distribuira dokumentaciju, literaturu i drugu gradju koja se odnosi na Crnu Goru, crnogorski narod i narode iz Crne Gore,

      -          podstice, pokrece, organizuje i koordinira istrazivanja o Crnogorcima i Crnoj Gori u svim oblastima i podrucjima sa svojim clanicama putem institucija, naucnika, strucnjaka, medjunarodnih skupova, razmjene strucnjaka, publikacija i na druge nacine, 

      -          bude priznata i primljena kao medjunarodna samostalna nevladina organizacije pri odgovarajucim organizacijama Ujedinjenih nacija. 
 
 
 
 

      III. Clanstvo u Crnogorskoj svjetskoj asocijaciji
 
 

Clanak 9.

            Crnogorska svjetska asocijacija se sastoji od slijedecih kategorije clanova: 

1.       Nevladine Crnogorske organizacije,

2.       Pridruzeni clanovi,

3.       Individualni clanovi,

4.       Podupiruci clanovi  i

5.       Pocasni clanovi.
 
 

                                                        Clanak 10.

      Ovim Statutom odredjuju se osnovne odredbe o clanstvu u Crnogorskoj svjetskoj asocijaciji, a Pravilima o clanstvu, koje donosi Koordinacioni odbor, poblize se odredjuje nacin uclanjivanja, prava i obaveze clanova i drugo sto treba urediti.
 
 

      1. Nevladine Crnogorske organizacije
 
 

Clanak 11.

      Clanovi Crnogorske svjetske asocijacije mogu biti nevladine Crnogorske organizacije  izvan Crne Gore, registrovane u skladu s propisima zemlje u kojoj djeluju, koje promovisu demokratske ideje, djeluju u skladu s demokratskim nacelima, stranacki i vjerski nijesu opredijeljene, u svojim propisima i u djelovanju nemaju ciljeve
suprotne ciljevima i odredbama iz ovoga Statuta i izjave da prihvacaju ciljeve Crnogorske svjetske asocijacije i ovaj Statut.
 
 

      2. Pridruzeni clanovi
 
 

                                                        Clanak 12.

      Crnogorskoj svjetskoj asocijaciji mogu pristupiti, u svojstvu pridruzenih clanova, kulturne i naucne Nevladine organizacije iz Crne Gore koje u skladu s propisima Crne Gore imaju registrovan status nevladinih organizacije i drustava i koje su registrovano za djelovanje na cijelom drzavnom teritoriju Crne Gore, a prihvataju ciljeve i odredbe iz ovog Statuta.
 
 

      3. Individualni clanovi
 
 

Clanak 13.

            Iz zemalja u kojima ne postoje Crnogorske organizacije, clanom Crnogorske svjetske asocijacije moze postati svaki iseljeni Crnogorac i svaki iseljenik iz Crne Gore i njihovi potomci, ako prihvataju ovaj Statut i ciljeve navedene u njemu.

            Izuzetno, clanom Crnogorske svjetske asocijacije moze postati svaki iseljeni Crnogorac i svaki iseljenik iz Crne Gore i njihovi potomci i iz zemalja u kojima postoje Crnogorske organizacije, ako prihvataju ovaj Statut i ciljeve navedene u njemu, a njihovom uclanjenju se sa valjanim razlogom ne protive Crnogorske organizacije
iz  tih zemalja. 
 
 
 
 

            4. Podupiruci clanovi
 
 

Clanak 14.

      Podupiruce clanstvo u Crnogorskoj svjetskoj asocijaciji otvoreno je svakom pojedincu, organizaciji ili drustvu koji zele podrzati ciljeve i djelatnost Crnogorske svjetske asocijacije navedene u ovom Statutu.
 
 

      6. Pocasni clanovi
 
 

                                                        Clanak 15.

      Pojedinci koji su znatno doprinijeli ostvarenju ciljeva Crnogorske svjetske asocijacije mogu biti pocasni clanovi Crnogorske svjetske asocijacije.
 
 

                                                        Clanak 16.

      Podupiruci i pocasni clanovi imaju pravo prisustvovati i sudjelovati u radu Kongresa ali nemaju pravo glasa, niti mogu biti birani u tijela Crnogorske svjetske asocijacije.
 
 

      IV. Tijela Crnogorske svjetske asocijacije i stalne komisije
 
 

Clanak 17.

      Crnogorska svjetska asocijacija ima slijedeca stalna tijela:

      1. Kongres Crnogorske svjetske asocijacije (dalje: Kongres).

      1. Koordinacioni odbor Crnogorske svjetske asocijacije (dalje: Koordinacioni odbor). 
 
 

      1. Kongres
 
 

Clanak 18.

            Clanove Kongresa cine predstavnici (delegati) Crnogorskih organizacija koje su pristupile Crnogorskoj svjetskoj asocijaciji, predstavnici pridruzenih clanova i individualni clanovi Crnogorske svjetske asocijacije.
 
 

Clanak 19.

            Konges ima slijedece funkcije: 

      -          utvrdjuje opste smjernice za rad i djelovanje Crnogorske svjetske asocijacije,

      -          utvrdjuje strateska programska opredjeljenja u okviru ciljeva iz ovog Statuta,

      -          bira i razrjesava clanove Koordinacionog odbora,

      -          razmatra i usvaja izvjestaje i aktivnosti Koordinacionog odbora,

      -          daje smjernice za izmjene i dopune pravila koja donosi Koordinacioni odbor,

      -          kontrolise financijsko poslovanje Crnogorske svjetske asocijacije i Koordinacionog odbora,

      -          rjesava zalbe i prigovore,

      -          donosi poslovnik o svom radu,

      -          radi i druge poslove koji su po prirodi stvari poslovi i obaveze Kongresa.

      Kongres u obavljanju svojih funkcija nece traziti niti primati instrukcije od bilo koje vlade ili vlasti.
 
 

                                                        Clanak 20.

      Pravilnikom koji donosi Koordinacioni odbor poblize ce se urediti nacin predlaganja, broj, izbor, imenovanja i razrijesenja clanova Kongresa i druga pitanja.
 
 

                                                        Clanak 21.

            Kongres se sastaje najmanje jedanput u dvije godine.

            Kongres se saziva na osnovu odluke Koordinacionog odbora.

            Najmanje devedeset dana prije odrzavanja Kongresa, Koordinacioni odbor utvrdjuje mjesto i vrijeme odrzavanja, delegate, kao i dnevni red.

      2. Koordinacioni odbor
 
 

Clanak 22.

      Koordinacioni odbor ima slijedece funkcije: 

      -          obavlja sve poslove koji su mu odredjeni ovim Statutom, odlukama i zakljuccima Kongresa,

      -          rukovodi radom Crnogorske svjetske asocijacije izmedju dva Kongresa,

      -          koordinira rad Crnogorske svjetske asocijacije,

      -          priprema odluke i druge akte koje donosi Kongres, 

      -          izvrsava i odlucuje u poslovima Crnogorske svjetske asocijacije izmedju dva Kongresa,

      -          formulise stavove, preporuke i deklaracije radi provodjenja ciljeva Crnogorske svjetske asocijacije i podstice njihovo provodjenje,

      -          donosi pravila kojima se poblize uredjuje rad Crnogorske Svjetske asocijacije, funkcioniranje i rad njenih tijela i druga pravila i akte u skladu s odredbama  ovog Statuta,

      -          donosi odluku o sazivanju Kongresa,

      -          utvrdjuje budzet Crnogorske svjetske asocijacije,

      -          donosi plan rada, 

      -          donosi odluku o prijemu clanova u Crnogorsku svjetsku zajednicu,

      -          osigurava mehanizme za povezivanje clanica Crnogorske svjetske asocijacije,

      -          poduzima mjere za uclanjivanje u Crnogorsku svjetsku asocijaciju,

      -          pomaze osnivanje Crnogorskih organizacija u zemljama u kojima ne postoje,

      -          odlucuje o prijemu clanova u Crnogorsku svjetsku asocijaciju,

      -          pruza konsultativne usluge clanicama,

      -          formira stalna i povremena radna tijela radi provodjenja ciljeva iz ovog Statuta, 

      -          utvrdjuje visinu clanarina i doprinosa,

      -          odlucuje o suspenziji odnosno iskljucenju ako clanica jednu ili vise godina nije platila clanarinu,

      -          odlucuje o suspenziji clanica koje rade suprotno ciljevima Crnogorske svjetske asocijacije iz ovog Statuta, te o njihovom iskljucenju ako u roku koji im se da u toku suspenzije ne otklone prigovore,

      -          donosi pravila o svom radu i ponasanju, 

      -          radi i druge poslove koji su po prirodi stvari poslovi i obaveze Koordinacionog odbora.

      Koordinacioni odbor u vrsenju svojih funkcija nece traziti niti primati instrukcije od bilo koje vlade ili vlasti.
 
 

                                                        Clanak 23.

            Predsjednika Koordinacionog odbora i clanove Koordinacionog odbora bira Kongres sa mandatom od dvije godine.

      Koordinacioni odbor se konstituise nakon izbora na poziv predsjednika Koordinacionog odbora izabranog na Kongresu ili poziv predsjedavajuceg Kongresa. 

      Koordinacioni odbor bira izmedju svojih clanova dva podpredsjednika Koordinacionog odbora, sekretara i blagajnika.
 
 

                                                        Clanak 24.

      Predsjednik Koordinacionog odbora je ujedno i predsjednik Crnogorske svjetske asocijacije.

      Predsjednik Koordinacionog odbora predstavlja i zastupa Crnogorsku svjetsku asocijaciju.

      U slucaju sprijecenosti ili nemogucnosti predsjednika, zamjenjuje ga u njegovim funkcijama i ovlastenjima jedan od podpredsjednika kojega on odredi. Ako predsjednik nije odredio ko ce ga zamjenjivati to odredjuje Koordinacioni odbor. 
 
 

                                                        Clanak 25.

            Koordinacioni odbor donosi odluke usaglasavanjem stavova na sastancima i/ili putem interneta. 

            Koordinacioni odbor odlucuje po svim pitanjima vecinom glasova ukupnog broja clanova Koordinacionog odbora.
 
 

Clanak 26.

U Koordinacioni odbor Kongres bira:

      -          predstavnike crnogorske zajednice (udruzenja) – clanice, koja objedinjava Crnogorske organizacije u pojedinoj zemlji,

      -         predstavnike Crnogorske organizacije - clanice, iz pojedinih zemalja u kojima ne postoji crnogorska zajednica (udruzenje), 

      -         predstavnika pridruzene clanice,

      -         odredjeni broj individualnih clanova Kongresa iz zemalja u kojima ne postoje Crnogorske organizacije.

Izmedju dva Kongresa u Koordinacioni odbor mogu biti imenovani (kooptirani) predstavnici novih clanica koje udju u sastav Crnogorske svjetske zajednice izmedju dva Kongresa. Imenovanje (kooptiranje) obavlja Koordinacioni odbor po zahtjevu clanica. 

      Pravilnikom, koja donosi Koordinacioni odbor, poblize ce se urediti nacin predlaganja, broj, izbor, razrjesenju i imenovanje (kooptiranje) clanova Koordinacionog odbora. 
 
 

      3. Stalne komisije
 
 

                                                        Clanak 27.

      Crnogorska svjetska asocijacija ima stalne komisije: 

      -          za dokumentaciju, povezivanje i informisanje,

      -          za kulturu i umjetnost, 

      -          za nauku, 

      -          za ekonomiju,

      -          za financije,

      -          za elektronske medije,

      -          za opste pravne akte (Statut, pravila i sl.) Crnogorske svjetske asocijacije,

      -          za ekologiju,

      -          za humanitarna i medicinska pitanja,

      -          za aktivnosti Crnogorske pravoslavne crkve u dijaspori.

      Voditelje i clanove stalnih komisija imenuje Koordinacioni odbor. 

      Stalne komisije mogu izmedju sebe izabrati voditelja u dogovoru sa Koordinacionim odborom. 
 
 

      V. Financiranje

                                                        Clanak 28.

      Crnogorska svjetska asocijacija se financira:

      -          clanarinama i doprinosima clanova,

      -          poklonima, legata i zaostavstinama,

      -          donacijama,

      -          subvencijama,

      -          ugovorima o pruzanju usluga iz svog djelovanja,

      -          drugim odgovarajucim djelatnostima koje odobri Koordinacioni odbor a u skladu su sa Statutom i zakonima. 

      Koordinacioni odbor ce pravilnikom uredi visinu clanarina i doprinosa i druga pitanja koja se odnose na financiranja Crnogorske svjetske asocijacije.
 
 

VI. Prelazne i zavrsne odredbe
 
 

Clanak 29.

      Kongras usvaja Statut Crnogorske svjetske asocijacije i njegove dopune i izmjene.

            Ako se na Kongresu ne donese Statut Crnogorske svjetske asocijacije, donijet ce ga i usvojiti Koordinacioni odbor i primjenjivati ce se dok Kongres ne donese i usvoji Statut.

            Pravilnici o radu Crnogorske svjetske asocijacije i njenih tijela donose se kako je propisano ovim Statutom.

            Svako stalno tijelo Crnogorske svjetske asocijacije moze donositi pravila o nacinu rada iz svoga djelokruga i nadleznosti.
 
 

                                                        Clanak 30.

      O prestanku postojanja Crnogorske svjetske asocijacije moze donijeti odluku samo Kongres. 

      Odluka o prestanku postojanja Crnogorske svjetske asocijacije donesena je ako je za nju glasalo najmanje tri cetvrtine ukupnog broja clanova (delegata) Kongresa.
 
 

Clanak 31.

      Tumacenje odredbi ovog Statuta daje Koordinacioni odbor.
 
 

Clanak 32.

      Ovaj Statut usvojio je Koordinacioni odbor Crnogorske svjetske asocijacije i primjenjuje se dok Kongres Crnogorske svjetske asocijacije ne usvoji novi Statut.
 
 

                                                PREDSJEDNIK

                                           KOORDINACIONOG ODBORA

                                         CRNOGORSKE SVJETSKE ASOCIJACIJE
 
 

                                                    Blazo Sredanovic, s.r.
 
 
 

PRILOG II
 
 

UPITNIK  ZA  CRNOGORSKE  ISELJENIKE
 
 

Osnovni identifikacijski podaci
 
 

Ime  .................................................................................................

Ocevo ime  ......................................................................................

Prezime  ..........................................................................................

Godina i mjesto rodjenja  ...............    ..............................................

Mjesto i drzava prebivanja  .............................................................

 Drzavljanstvo  .................................................................................

Profesija i sadasnje zanimanje  .......................................................

 Kontakt adresa ................................................................................
 
 

Veze s Crnom Gorom i Crnogorcima

Veze s Crnogorcima : stalne, povremene, nikakve (zaokruziti)

                                    ....................................................................

  Veze s Crnom Gorom (opisati): ....................................................

........................................................................................................

Clanstvo u crnogorskim iseljenickim drustvima: da ,  ne

Ako ste clan, cime se bavite u drustvu ..........................................

........................................................................................................

Vasi prijedlozi za uspostavljanje boljih veza s maticnom

domovinom  ...................................................................................

…………………………………………………………………….
 
 

Clanom CSA po statutu mozete postati kao pojedinac, ako u vasoj zemlji  nema udruzenja, i ako prihvatate svojom izjavom statut CSA;popunite ovaj upitnik.

Statut CSA mozemo vam dostaviti na vas e-maill.

........................................................................................................

…………………………………………………………………..
 
 

Ostali podaci o vama koje zelite da budu objavljeni.
 
 
 
 
 
 

Saglasan sam s objavljivanjem ovih podataka u Almanahu: da / ne

Stampanje ovisi o Vama.Ako  dadete svi podatke  koliko Vas predpostavljamo da ima Almanah ce kostati manje od 20 centi, Molimo podatke slati do 1.juna/02g na e-mail lukrecija.pavicevic@zg.tel.hr
 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2002