Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
2001   2000  1998 - 1999
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
 Pismo povodom tragicne smrti Branka Martinovica

DRAGI BRANKO!

OBRACAM TI SE NAZALOST ZADNJI PUT U IME "SAVEZA EVROPSKIH CRNOGORSKIH ASOCIJACIJA"

CETVRTOG JANUARA, ZATEKLA NAS JE TUZNA VIJEST  O TVOJOJ IZNENADNOJ SMRTI. 

OVA VIJEST JE SA ZALJENJEM PRIMLJENA U SVIM ZEMLJAMA SVIJETA DJE ZIVE CRNOGORSKI ISELJENICI, A POSEBNO MEDJU NAMA U EVROPI KOJI SMO SA TOBOM ZAJEDNO RADILI NA NJIHOVOM OKUPLJANJU I IMALI CAST I SRECU DA KROZ TE AKTIVNOSTI UPOZNAMO TEBE KAO COVJEKA  VELIKOGA SRCA I NEUMORNOG RADNIKA ZA DOBRO CRNE GORE.

BAJICKO PLEME I BRATSTVO MARTINOVICA SU TVOJOM SMRCU IZGUBILE COVJEKA IZVANREDNOG FORMATA, KOJI JE SVOJOM PREDANOSCU I KOMPETENCIJOM U SVOM POSLU, PRESAO PUT OD ISELJENIKA PRVE GENERACIJE U FRANCUSKOJ DO VISOKE POZICIJE U FRANCUSKOM GRADJANSKOM DRUSTVU. 

OSIM TOGA, BIO SI COVJEK KOSMOPOLITSKIH POGLEDA NA SVIJET I U SVOJOJ NOVOJ DOMOVINI , FRANCUSKOJ, TE CVRSTO ETABLIRAN I UGLEDAN  GRADJANIN TE DRZAVE.

ISTOVREMENO, OSTAO SI VJERAN RODNOJ GRUDI BAJICKOJ I CRNOJ GORI, TE SI SE KAO COVJEK, KOJI SI VECI DIO SVOJEGA ZIVOTA, PROVEO U ZAPADNOM DEMOKRATSKOM SVIJETU I UZIVAO BLAGODETI TOGA DRUSTVA, NESEBICNO ANGAZOVAO NA REALIZACIJI PROJEKATA ZA POMOC I OSAMOSTALJENJE CRNE GORI, KOJA JE TADA BILA TEK STIDLJIVO ISKORACILA PREMA DEMOKRATIJI I USPOSTAVLJANJU SLOBODNOG DRUSTVA. 

ZA OSTVARIVANJE TOG PROJEKATA  ZALAGAO SI SVOJ UGLED I POVJERENJE KOJE SI UZIVAO KOD INSTITUCIJA I DRZAVNIH ORGANA ZEMALJE U KOJOJ ZIVIS ZADNJIH 40 GODINA. 

NAZALOST, PROJEKAT ZA  «INDINPENDISTICKU CRNU GORU» JE ZADNJI KOJI SI BRANKO TREBAO DA ZAVRSIS PRIJE NEGO STO TE JE ZATEKLA IZNENADNA SMRT.
MI, KOJI SMO POZNAVALI  OVOGA VELIKOG I PLEMENITOGA COVJEKA MOZEMO TO OBJASNITI NJEGOVOM NESALOMLJIVOM VOLJOM ZA ZIVOTOM
I ZELJOM DA POMAZE SVOJEMU NARODU I ZEMLJI, A POSEBNO PODRSKOM KOJU JE U SVEMU TOME IMAO OD SVOJE ODANE SUPRUGE OLGE I SINA MIODRAGA, ZATO SE OBAVEZIVAMO DA CEMO DOVRSITI TAJ TVOJ PROJEKT.

TVOJOM IZNENADNOM SMRCU , CRNOGORSKI ISELJENICI U EVROPSKIM ZEMLJAMA OSTAJU BEZ GLAVNOG AKTIVISTE I CLANA UPRAVNOG ODBORA NJIHOVE ASOCIJACIJE I JEDNOG OD NJENIH OSNIVACA, PREDSJEDNIKA «INDIPENDENT MONTENEGRO» IZ PARIZA BEZ SVOJE POKRETACKE SNAGE, UDRUZENJA CRNOGORSKIH GRADJANA U FRANCUSKOJ BEZ OSNIVACA I NJIHOVOG PRVOG I GLAVNOG IDEOLOGA.
BRANKO, SVOJIM NESEBICNIM RADOM MEDJU CRNOGORSKIM ISELJENICIMA U EVROPI OSTAVIO SI ZA SOBOM NEIZMJERNO DIJELO KOJIM SI ZADUZIO NAS U INOSTRANSTVU , ALI I SADASNJE I BUDUCE GENERACIJE U DOMOVINI CRNOJ GORI. SJECANJE NA TVOJ PLEMENITI LIK I DIJELA BICE NAM PODSTREK DA ISTRAJEMO U RADU NA OSTVARENJU CILJEVA KOJE SMO ZAJEDNO SA TOBOM POSTAVILI.
VRIJEME I PROSTOR NAZALOST NEMA NIKAKVOG REDA U ODLUCIVANJU I KLASIFIKACIJI MEDJU LJUDE, STO JE CISTI DOKAZ, KAD NAS IZNENADA OVOM NESRECOM OSTAVI.

NIKAD NECEMO ZABORAVITI KAD SI NA NASEM ZADNJEM SUSRETU REKAO KROZ POLITICKE NASE RAZGOVORE, DA JEDVA CEKAS DA NASA CRNA GORA VRATITI DRZAVNOST I DA TI NAKON TOGA NIJE ZAO PA I DA UMRES.

NEKA TI JE VJECNA SLAVA I HVALA!

U IME PREDSJEDNISTVA « SCAE »

JOVAN RADONJIC
 
 
 
 
 
 
 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2002