Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Previous Letters:
 
2000
1998 - 1999
Bozo Vuksanovic
Re: Pitanje

Gospodine Chastven

Dozvolite mi da najprije izrazim svoje neslaganje sa vasom konstatacijom »da mnogi korisnici ovog sajta upotrebljavaju nekulturne i cudne izraze«. Uvjeravam vas da je stanje potpuno obratno vasem saznanju, izuzevsi nekoliko marginalnih pisanija koje nijesu vrijedne komentara, na temu »Crno brdo« i »Obala crnobrdskog mora«, ciji su tvorci nastupili izuzetno provokativno i ultranacionaslisticki na racun Crne Gore i  crnogorske nacije. Pokusajte  zaboraviti kao sto smo ucinili ostali ljubitelji i korisnici ovog sajta.
Vase kratko pismo sadrzi ustvari samo par pitanja citaocima, koja su po mojem misljenju neobicna i nekako otuzna i bas zbog toga sam se odlucio da vam odgovorim. Ja cu pokusati da vam predocim svoje misljenje na tih nekoliko pitanja (vasa geneza, narodnost, narodnost vasih potomaka i dali ste vi Crnogorac), koja vas ocigledno »muce«.
Genezu ste napisali sami, mada do zlaboga nespretno i kuso. Dakle, ponovimo: pradjed Crnogorac, prababa niti pomenuta, djed niti pomenut, baba niti pomenuta, otac Srbin, majka Slovakinja. I bez ovih »rupa« pisano, nema sta ! Pomalo pocinjem shvatati vase teskoce s obzirom da geneza ne mora (nerijetko i ne moze) biti odlucujuci faktor za opredjeljenje. Kad bi bilo tako jednostavno ja bih vam (prognozirajuci »rupe«) predlozio da primijenite jednu, ipak tipicnu, crnogorsku »filozofiju« koja bi u vasem primjeru glasila odprilike ovako: ako ste sigurani da vam je pradjed Crnogorac, onda vam je i djed Crnogorac i otac Crnogorac i vi ste  Crnogorac, nego sto !!! 
Gospodine Chastven, nijesam nikakav strucnjak niti naucnik za pitanja koja vas zanimaju ali usudjujem se sa sigurnoscu tvrditi da ne postoji institucija, niti osoba, niti formula za utvrdjivanje nacionalnosti. Postoji samo jedna prirodna vez koja vas veze sa okolinom iz koje ste izasli ili u kojoj zivite a koja se zove osjecaj pripadnosti odredjenom narodu, koji zivi na odredjenoj teritoriji u okviru zajednickog jezika i bliske etnicke i kulturne srodnosti.
Vama je ta pomenuta »prirodna vez«, iz nijevaznokojih razloga ocigledno labava i posto ste pokazali veliku zelju moracete je apsolutno sami pronaci, ucvrstiti i shodno tome opredijeliti se. Naravno, isto vazi i za vasu djecu.

Ubijedjen sam da cete se konacno  opredijeliti i da sam i ja koju mrvicu doprinijo tome. Srdacno vas pozdravljam.

Bozo Vuksanovic
 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.