Komentari
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
R. Pavicevic
Otvoreno pismo predsjedniku Narodne stranke Crne Gore

Postovani gospodine Soc,
 Upoznali smo Vas, prije dva mjeseca, na strucnom skupu u Briselu o "Buducnosti Crne Gore", na kojemu ste izlozili svoja gledista o drzavnopravnom statusu Crne Gore; mi smo pak tamo izlozili nasa stajalista, u ime Crnogorske svjetske asocijacije. Zar nam se pricinilo da ste tada podrzali izlaganje predsjednika Djukanovica?
 Na nas ste ostavili utisak covjeka koji zastupa ubjedjeno i ubjedljivo svoje politicke poglede. Ucinilo nam se, stavise, u neformalnim ragovorima, da ste sposobni i slusati, cak i cuti, misljenja koja se razlikuju od Vasih. To nas i motivise da Vam se obratimo ovim otvorenim pismom, u povodu Vaseg intervjua nedjeljniku Monitor (od 13. aprila 2001.).
 Zalazete se, velite, za “ocuvanje i demokratsku rekonstrukciju SRJ”, jer smatrate da jedinstvena federativna drzava obezbjedjuje “nacionalno jedinstvo i drzavne osobitosti Crne Gore i Srbije”. Pritom jos isticete da je ideja jugoslovenstva potrosena, pa ne oklijevate zazeljeti: “voljeli bismo da se ta drzavna zajednica zove imenom drzava koje je cine” (pri cemu samo “ime zajednicke drzave treba promijeniti”, iako pomirljivo dodajete da Vam ni ime “Jugoslavija, ili neko trece, ne smeta”, bitna Vam je sadrzina). A sto je za Vas bitno? Bitno je “ocuvanje jedinstvenog medjunarodno-pravnog subjektiviteta” jugoslovenske drzave.
 Vase zalaganje za ocuvanje Jugoslavije i ocuvanje njenog medjunarodnog subjektiviteta definise Vas kao konzervativnog realistu. Sto Vas odredjuje kao politicara koji je u osnovi zadovoljan postojecim stanjem, koje biste dakako ponesto dotjerali, stavise “demokratski rekonstruisali”.
 Sumnju, medjutim, izaziva Vase suvereno odbacivanje ideje jugoslovenstva i samog imena te toliko Vam drage zajednicke drzave. Ime Vam i smeta i ne smeta, ono moze ali i ne mora biti. A vidjesmo sto prizeljkujete: da se ta nije-vazno-kako-se-zove drzavna zajednica ipak zove imenom drzava koje je cine. Recimo: “Drzavni savez Srbije i Crne Gore”? Ili mozda: “Drzavna zajednica Srba i Crnogoraca”?
 Nakon tolikog okolisanja oko “nebitnog” imena otkriva se Vasa temeljna tjeskoba, ljudska i politicka: pa, Vi se zapravo zalazete ne za rekonstrukciju (ne)postojece jugoslovenske federacije, nego za savez dvije drzave, dakle za zajednicu drzava, dakle za konfederaciju! Da se nijeste greskom nasli u pogresnoj izbornoj koaliciji, pa je Vasa gromopucateljna povika na “dukljanske fanatike” samo opsjenjivanje prostodusnih?!
 Da preduhitrimo Vasu indignaciju: uzvraticete kako se zalazete za nacionalno jedinstvo, pri cemu isticete da je “i srpstvo i crnogorstvo dio naseg identiteta i da gusenje bilo kojeg od tih dijelova predstavlja nasilje nad Crnom Gorom”. ?ijeg to naseg identiteta, gospodine Soc? Imenujte ga, ako mozete – samo ga nemojte, nije dostojno Vase pameti, nazvati “vecinskim pravoslavnim narodom”; pa bismo, blago nama, nakon Muslimana koji su najzad pronasli svoje nacionalno ime i postali Bosnjaci, za uzvrat imali Crnogorce koji su izgubili svoje drevno nacionalno ime i postali – Pravoslavci! Masalah!
 Ali, da i mi ne okolisamo! S Vama se slazemo u bitnome: Srbija i Crna Gora su dvije drzave. No, Vi smatrate da su to dvije nacionalno srodne drzave, naprosto dvije srpske drzave. I to ne zelite jasno i razgovijetno reci. Jer, cak i da ste u pravu, da Crnogorci doista nijesu nacija, nego tek geografski i istorijski specifican dio srpskog naciona, ni Vi ne sporite da ti “I Srbi i Crnogorci” imaju svoju sopstvenu drzavu, da su je vazda imali. Ako je i srpska, nije Srbija. A valjda necete osporiti ni to da i srpski narod, koji je nedavno ponovo pronasao svoju demokratsku dusu, zasluzuje da ima sopstvenu nacionalnu drzavu. Nece se, valjda, dovijeka samozatajno skrivati iza mrskog im i nametnutog imena Jugoslavije, koju doista vise niko razuman (uostalom, ni nerazuman!) nece – nijedna od juznoslovenskih nacija, od Slovenaca do Bugara. Ne mislite, daleko bilo, da je bas srpska nacija izuzetak, da joj nije stalo cak ni do sopstvene drzave!?
 Razumjeli smo Vas: ime Vam nije vazno, bitno je da su svi Srbi u jednoj drzavi, ma gdje bila. Ukljucujuci i Srbe/Crnogorce, a mozda – valja se nadati – i Srbe/Bosance, stavise i Srbe/Hrvate. A ime te drzavne zajednice odavno je i s pravom po zlu poznato – zove se “Velika Srbija”. Poznato je da Vasi koalicioni partneri nijesu odustali od nacionalistickog projekta “velike-male Srbije”, iako vecina gradjana u Srbiji vec jeste.
Ili Vas mozda ipak nijesmo dobro razumjeli? Kao pametan politicar i castan Srbin/Crnogorac, Vi zacijelo morate znati da je velikosrpski projekt definitivno mrtav. U nastojanju da ocuvate i “srpsku i crnogorsku” komponentu crnogorskog nacionalnog bica, Vi jos uvijek ne uspijevate shvatiti i prihvatiti cinjenicu da Jugoslavije (ime joj je program!) vise nema niti moze biti, te da je crnogorska drzavna samostalnost – uostalom, kao i srbijanska – jedini moguci odgovor na tu tvrdoglavu cinjenicu. A nije moguca ne zbog Crne Gore – jer prava federacija uvijek odgovara manjem i nerazvijenijem partneru – nego zbog Srbije. Srbija sasvim legitimno hoce i mora da postane suverena nacionalna drzava srpskog naroda, sposobna i voljna da se najzad, nakon svih istorijskih iskustava, zadovolji svojom teritorijom i svojim gradjanima (bez obzira na etnicko odredjenje) i odustane od pretenzija na tudje teritorije i tudje gradjane (srpske narodnosti). Vec i Srbi/Srbijanci pocinju shvatati: Crna Gora je tudja teritorija, kao sto su Crnogorci (pa i Srbi/Crnogorci) gradjani druge drzave. 
Imamo pravo zapitati se: kada cete i Vi to shvatiti, kao pragmatican politicar?
 Osnovna slabost Vase pozicije iskazuje se, pak, u Vasem zalaganju za ocuvanje jedinstvenoga jugoslovenskog medjunarodnopravnog subjektiviteta. Tvrdokorno insistiranje bas na tome kao bitnome, cini Vasu poziciju potpuno neodbranjivom. Svakom je poznato da je cak i Staljinov SSSR dopustio da  ne samo cijela savezna drzava, nego i njene clanice Ukrajina i Bjelorusija, imaju  medjunarodnopravni subjektivitet i budu clanice Organizacije ujedinjenih nacija; ako je mogao cak i SSSR, zasto ne moze SRJ? Ali mi se ne zalazemo za to neprincipijelno rjesenje, nego naprosto za normalnu ideju da obje drzave, i Srbija i Crna Gora – u kakvim god medjusobnim odnosima bile – budu medjunarodnopravni subjekti i clanice OUN. Ako se demokratska vodstva obje drzave tako dogovore, na osnovu referendumski izrazene volje svojih gradjana, ko moze biti protiv toga – nije upereno ni protiv koga i svima odgovara?
 Najmucniji utisak ostavljaju Vas gubitak samokontrole kada gotovo sikcete protiv “dukljanskih fanatika”, i Vase upravo smijesno precjenjivanje sopstvenih izbornih izgleda. Odvazujete se cak i na takve logicke smionosti da iz cinjenice da je i gospodin Svetozar Marovic najzad nedvosmisleno prelomio i stao na celo liste koalicije “Pobjeda je Crne Gore” - zakljucite da je toj koaliciji “dogorjelo do nokata”. Ma idite, molim Vas, gospodine Soc! Zar nije mnogo logicnije zakljuciti da je i gospodin Marovic, cuven sa svoje uzdrzanosti i razboritosti, najzad izvukao politicke zakljucke iz cinjenice da se jugoslovenska drzava, kao ustavni savez Srbije i Crne Gore, vise nikakvim pa ni magicnim neimarstvom ne moze rekonstruisati? 
 Zato mi Vas pitamo: kada ce i Vama najzad “dogorjeti do nokata”?
 Zao nam je sto Vam moramo otvoreno i javno iskazati puno zgrazanje nad Vasim saveznistvom s notorno anticrnogorskim snagama Socijalisticke narodne partije (koja se vec i samim  imenom izjasnjava kao nacionalno socijalisticka, a da o njenom govoru mrznje i ne govorimo!), s kojima ni djavo ne bi tikve sadio. A pod pretpostavkom da ste doista u pravu kada razgolicujete bijedu nacionalistickog ekskluzivizma, pa i antisrpskog crnogorcenja, kako je moguce da tu bijedu prepoznajete kod drugih, a ne kod sopstvenih koalicijskih partnera, cije je anticrnogorstvo vec osvjedoceno, i na posljednjim mitinzima? Sto ce castan Srbin/Crnogorac u drustvu mracnih sovinista i politickih gubitnika? Zasto pristajete da svoje ime date pod lazni savez “za Jugoslaviju”? Zar ne shvatate da upravo Vi dezorijentisete sve casne ali i neupucene “i Srbe i Crnogorce”, kojih je u Crnoj Gori mnogo, dokazujuci im da je njihov raskosni dvojni identitet zapravo maska za srpski nacionalni ekskluzivizam?
 U nadi da nijeste krenuli putem bez povratka i da Vam nasa dobronamjerna upozorenja nisu sasvim uzaludno upucena, ostajemo, cijenjeni gospodine Soc, 
Vasi 
 dr. Dragutin Lalovic i dr. Radomir Pavicevic

U Zagrebu, 15. aprila 2001.

 
 

 
 
 

Montenet.org:  Kao sto zna veliki broj citalaca koji su nam se javljali, komentari citalaca su dobrodosli.  Montenet.org ne prezentuje vecinu komentara koje su licne prirode. Medjutim, ukoliko neko zeli da komentarise ili sugerise teme koje bi mogle biti od interesa citaocima, Monenet.org ce ih okaciti na "http://www.montenet.org/home/letters.htm" po redu u kojem stizu. Mozda je jos jednostavnije ako oni koji hoce da posalju komentar dvostruko pritisnu misa na rijec 'comments', a ukoliko hoce da vide komentare pritisnu misa na rijec  'published' koje se nalaze na dno svake stranice Montenet.org. Alternativno, komentari se mogu poslati na e-mail adresu webmaster@montenet.org

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  April 1998