Komentari
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Jovan Radonjic
OSNOVAN SAVEZ CRNOGORSKIH UDRUZENJA HRVATSKE 

                      U Varazdinu 24 marta 2001 godine u prostorijama Glazbene skole na kapucinskom trgu 8,odrzana je osnivacka skupstina Saveza crnogorskih udruzenja Hrvatske (SCUH). Od jedanaest udruzenja, koje sada rade i postoje, u Varazdinu bilo ih je prisutno osam. (Peroj je preko svog predstavnika uzrazio zelju za prijem u punopravno clanstvo, sto je i ucinjeno donosenjem Skupstinske odluke o prijemu s danom kad budu dostavljeni svi potrebni dokumenti o registraciji kod nadleznih republickih organa RH). 
Na skupstini je bilo prisutno 96 gradjana, (clanova iz svih prisutnh udruzenja) stim sto su imalipravo glasnja po pet iz svakog udruzenja. Za prvog predsjednika Saveza, tajnim glasanjem 35 delegata, uizabran je dipl.ing. Drasko Radusinovic iz Zagreba, a za potpredsjednika prof.dr. Milorad Nikcevic iz Osijeka. Za prvog predsjednika Skupstine mr. Ernest Ficher iz Varazdina, inace predsjednik HrvatskoCrnogorskog drustva "Croatika-Montenegrina RH".

Usvojeni Statut Saveza raðen je na svim pozitivnim nacelima demokratije i kao takav nece moci paralizirati rad, kao sto je nazalost to bilo s djelatnoscu i aktivnoscu Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, ciji se statut rjesava na Upravnom sudu hrvatske, gdje je pokrenut upravnispor oko regularnosti prijasnjeg i sadasnjeg (privremenog) rukovodstva Zajednice. Takvo stanje Nacionalne zajednice, njena inertnost, nemogucnost realizacije zacrtanih programa udruzenja, te afirmacija etnickih i kulturnih potreba crnogoraca u Hrvatskoj, zbog uzurpacije ili nesposobnosti pojedinaca, stalnih krsenja postojeceg Statuta koji su mislili i radili po svom nahoðenju, a ne po stvarnoj potrebi i zahtjevima svih drugih udruzenja, pokrenulo je i uzrokovalo da se prislo osnivanju Saveza Crnogorskih Udruzenja Hrvatske.

Glavno sjediste Saveza Crnogorskih udruzenja Hrvatske je u Zagrebu, ul. Vinogradska 17. Skupstina je na kraju donijela niz jednoglasnih odluka: 
 - da se osnivanjem ovog Saveza prekida rad NZCH, 
 - da ovaj Savez (SCUH) bude krovna organizacija, postojecih udruzenja crnogoraca za RH, 
 - da se zbog jaceg, boljeg i djelotvornijeg rada iseljenih crnogoraca, SCUH udruzuje u SCAE, a za svog potpredsjednika za hrvatsku je imanovala dipl. ing. Jovana Radonjica,
 - da se gosp. Drago Kastratovic (dugogodisnji predsjednik NZCH) imenuje stalnim pocasnim predsjednikom SCUH, 
 - da se izradi poprsje popa Ljubotine, koji je prvi daleke 1756 godine doveo crnogorce na podrucju danasnjeg Peroja u Istri, a izradu je poprsja povjerila crnogorskom vajaru i slikaru Miroljubu Pavlovicu iz Nopvigrada-Istarskog. 

Na kraju je Skupstina uputila iskreni poziv i pozvala ostala tri udruzenja, (dva iz Zageba i jednog iz Rijeke) da se prikljuce SCUH i da zajednicki ostvare svoje interese. 

Montenet.org:  Kao sto zna veliki broj citalaca koji su nam se javljali, komentari citalaca su dobrodosli.  Montenet.org ne prezentuje vecinu komentara koje su licne prirode. Medjutim, ukoliko neko zeli da komentarise ili sugerise teme koje bi mogle biti od interesa citaocima, Monenet.org ce ih okaciti na "http://www.montenet.org/home/letters.htm" po redu u kojem stizu. Mozda je jos jednostavnije ako oni koji hoce da posalju komentar dvostruko pritisnu misa na rijec 'comments', a ukoliko hoce da vide komentare pritisnu misa na rijec  'published' koje se nalaze na dno svake stranice Montenet.org. Alternativno, komentari se mogu poslati na e-mail adresu webmaster@montenet.org

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  March 1998