Komentari
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Rajko Kovac
ODGOVOR I POZDRAV JELENI MINJI

Hvala Vam sto ste procitali moju poruku.

 Sa odgovorima koje ste sami sebi dali ne zelim polemisati, i tako bilo cime pomutiti vase samozadovoljstvo "ozbiljnim" i konacnim saznanjima o krucijalnim "naucnim istinama" do kojih ste sami dosli. Ipak, evo  jos nekoliko, s one strane vase klisirane istine, dobronamjernih teza  i informacija za razmisljanje.

1. Istina ,isao sam u skolu u kojoj je svijet pocinjao od  komunisticke pobjede   u NOR-u i revoluciji. Savremenik sam tvrdnji bivseg rezima kako smo 1999. protiv udruzenih snaga medjunarodne zajednice i terorista izvojevali sjajnu pobjedu na Kosovu. Osim tih skola sam, kao dezurni "neprijatelj" i "izdajnik", sumnjajuci da je cio svijet jos u pubertetu komunizma i velikonacionalnog  budjenja,  krijuci, ponesto procitao na svoju ruku, sto su mi uvijek svi, a i Vi , pripisivali kao grijeh.

2. Crna Gora (a ne Crnogorstvo) jeste i geografska odrednica. O njenoj istoriji, istoriji religije, etike, knjizevnosti...pise u nekum drugim knjigama, pisanim prije 1918. godine. Do tih knjiga, u skolama, a i u bibliotekama,  posljednjih 100-tinak godina nije bilo lako doci. Zbog citanja tih stiva se i privodilo i batinalo u Jugoslaviji-odkada ona traje. Iskreno ne zelim da i Vi zbog toga stradate. Naravoucenije: ne citajte da se ne bi izlozili opasnostima.

3. Nijesam 'izdao' ni vjeru ni naciju, ali mi ne pada na pamet da izmedju njih stavljam znak apsolutne jednakosti, jos manje da ponistavam prava drugih ljudi i cijelih naroda na licno osjecanje pripadnosti. 

4. Dukljani: Ako ce vam biti lakse neka za Vas istorija pocne od 1918. godine. U tom slucaju Vas  vise nece "progoniti" Dukljana. Ali ni Nemanjici, ni Dusan silni, ni Sveti Sava... Istorija nije ruzan san koji se moze ponistiti prvom jutarnjom kafom. 

5. Nikada u nedostatku argumenata nemojte sagovornicima spocitavati Vasu brigu o grobovima i izginuloj mladosti. Njih Crna Gora i njihovi najblizi znaju, i bez Vas, i zaliti i pamtiti. 
  
6. Kojeg je Crnogorskog Vladiku, do 1918. godine, ikada birao i ustolicavao Sveti Sinod srpske pravoslevne crkve? Zar se dekretima moze ukidati nesto sto ne postoji?. Zar to nije van pameti? Zar regent Aleksandar nije donio ukaz o ukidanju Crnogoske pravoslavne crkve, poslije 1918. godine. Mislite o tome! 

7. Zar  g. Kostunica, zajedno sa Saveznom vladom , zaista ima pune ingerencije na cijeloj teritoriji SRJ i kakav stvarni pravni legalitet i demokratski kapacitet moze imati savezni ( federalni) Ustav  utemeljen na pucistickim promjenama iz jula 2000. godine, na cemu i danas gospodin Legalista temelji sopstveni polozaj i autoritet?!

8. Kazete da se Srbi koji zive u Vojvodini zovu Vojvodjani, oni sto zive u Crnoj Gori-Crnogorci.  Ostroumno!Odgovorite onda bar sami sebi, s obzirom na cestu parolu"Srbija do Tokija", kako bi Vi nazvali Srbe koji zive u Japanu.???

9. Oprostite, bio sam (aktivan) clan DS ,kada je imala samo 4000 pristalica, i kada su nas vlasti gonile  i sudile kao  "strane placenike", "fasiste" i "izdajnike" Svi mi i g. Zoran Djindjic, u vrijeme kada je vecina gradjana Srbije glasala za Milosevica,Seselja i Miru  Markovic, bili smo gradjani drugog reda i "divljac" za odstrel. Nadam se da ste i Vi tada bili na pravoj strani- i da mi ne zamjerate sto sam , kao Crnogorac,reskirao mnogo toga licno, za jednu novu, demokratsku i prosperitetniju Srbiju.

10. Na kraju, nasa nadanja poslije ovih izbora u Crnoj Gori nijesu postala nimalo "teza kategorija".Ona su uvijek bila ozbiljno, promisljeno, gradjanski i civilizacijski  utemeljena, a sada jos i potkrijepljena cinjenicom, da je do prije 3 godine za nezavisnu Crnu Goru bilo svega 25 odsto gradjana, a sada skromnih "samo" 57 odsto. 

            

             Srdacan pozdrav Vama licno, Beogradu i vascijeloj Srbiji.

              Rajko Kovac
              Budva

Montenet.org:  Kao sto zna veliki broj citalaca koji su nam se javljali, komentari citalaca su dobrodosli.  Montenet.org ne prezentuje vecinu komentara koje su licne prirode. Medjutim, ukoliko neko zeli da komentarise ili sugerise teme koje bi mogle biti od interesa citaocima, Monenet.org ce ih okaciti na "http://www.montenet.org/home/letters.htm" po redu u kojem stizu. Mozda je jos jednostavnije ako oni koji hoce da posalju komentar dvostruko pritisnu misa na rijec 'comments', a ukoliko hoce da vide komentare pritisnu misa na rijec  'published' koje se nalaze na dno svake stranice Montenet.org. Alternativno, komentari se mogu poslati na e-mail adresu webmaster@montenet.org

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  April 1998