Komentari
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Poslanica Mitopolita Mihaila (Apr. 2001)


CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SVOJOJ DUHOVNOJ DJECI ZA VASKRS 2001. GODINE

MIHAILO
PO MILOSTI BOZJOJ
ARIHEPISKOP CETINJSKI I MITROPOLIT CRNOGORSKI

SVJESTENSTVU, MONASTVU I SVIJEMA SINOVIMA I SCERIMA NASE SVETE CRNOGORSKE CRKVE, BLAGODAT I MILOST OD GOSPODA NASEGA ISUSA HRISTA I DUHA SVETOGA BLAGODAT I POZDRAV

HRISTOS VASKRSE, VAISTINU VASKRSE! 
 

 Po Bogu Svedrzitelju, braco i sestre,

 Neka vam je blagosloven najveci hriscanski praznik Vaskrsenje Hristovo. Radosno i svecano u nasoj miloj domovini Crnoj Gori osvanuo je ovaj praznik. Sa blagoslovenijem Gospodnjim pred nama je veliki dan - vaskrsenje duhovne i nacionalne Crne Gore. Zato se u ovom najvecem hriscanskom prazniku posebno radujemo Hristovoj pobjedi nad grijehom i smrcu.
 Radujmo se u isto vrijeme i pobjedi duha crnogorskoga i javljanju slobode, za koju, skoro jedan vijek, ponositi crnogorski narod, na svojoj zemlji, `udijase.
 Crna Gora u trecem milenijumu slavi svoje vaskrsnuce. Danas Crna Gora slavi Hrista, svoju slobodu, dostojanstvo i cast. Nrod crnogorski vrce se svojoj Svetoj Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi. Vrcemo se dostojanstveno svojoj naciji, kulturi i istoriji i molimo se danas za svoje djedove i pradjedove koji su ni vrnuli pamcenje, da se ponovo nadjemo u zajednici civilizovanih naroda Evrope.
 Molimo se i za one koji ni nanijese zlo i prigrabise nase oltare i duhovnost. Neka im Hristos oprosti grijeh.
 Sjetimo se danas i onijeh koji se udaljise od Boga i onijeh koji grjehove pronose Crnom Gorom i svijetom, koji prizivaju zle sile i smrt, koji zaboravise Hristove rijeci i Adamov grijeh. Bog zato opomenu Adama: "Adame, Adame, dje si?" A Adam odgovori: "Cuh glas Tvoj Gospode u vrtu, te se poplasih i sakrih jer sam go" (I Postanja 3, 7-10).
 Prisjetimo se danas Gospoda nasega Isusa Hrista i njegovoga stradanja na krstu radi nas i radi nasega spasenja. Hristos je svojom pobjedom nad grijehom i smrcu osobodio covjeka bez obzira na rasu i naciju. Hristos je bio covjekoljubac. 
 Na ovaj sveti dan Vaskrsenja, prisjetimo se da su Gospoda Isusa Hrista razapetog na krstu izdali i ubili satanski silnici i srebroljupci.

 Draga braco i sestre,

 I po nasoj Crnoj Gori ima jos srebroljubaca i sotoninih slugu sa utisnutim pecatom stida sa Kainovoga cela. Oni, umjesto Bozjih zapovijesti prigrlise grijeh kao i oni koji bijahu na krstu sa lijeve i desne strane Gospoda Isusa Hrista.

 Dragi moji Crnogorci,

 Nemojte ih osudjivati za vase muke i njihovu nepravdu, jer ih ocekuje pravedni Bozji sud. Ja vas molim slijedite Hrista, jer je Hristos u vama i vi u njemu. On vas oslobadja nepravde i nasilja. Podizem molitvu sviju vas prestolu Oca Nebeskoga i NJegovog, na danasnji dan, Vaskrslog Sina i Presvetog Duha.
 Blagosloven od Gospoda neka vi je srecan danasnji dan Hristovog Vaskrsenja i vaskrsenja nase svete i jedine domovine Crne Gore.
 Provedite dostojanstveno sa puno ljubavi i svijetla obraza u miru i zadovoljstvu, u vjeri i nadi, uz blagoslov nase Svete Crnogorske Pravoslavne Crkve, ovi najveci hriscanski praznik sa pozdravom:

 HRISTOS VASKRSE, VAISTINU VASKRSE!
 
 

                                                                                                                         + MIHAILO

Montenet.org:  Kao sto zna veliki broj citalaca koji su nam se javljali, komentari citalaca su dobrodosli.  Montenet.org ne prezentuje vecinu komentara koje su licne prirode. Medjutim, ukoliko neko zeli da komentarise ili sugerise teme koje bi mogle biti od interesa citaocima, Monenet.org ce ih okaciti na "http://www.montenet.org/home/letters.htm" po redu u kojem stizu. Mozda je jos jednostavnije ako oni koji hoce da posalju komentar dvostruko pritisnu misa na rijec 'comments', a ukoliko hoce da vide komentare pritisnu misa na rijec  'published' koje se nalaze na dno svake stranice Montenet.org. Alternativno, komentari se mogu poslati na e-mail adresu webmaster@montenet.org

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  March 1998