Komentari
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Mihailo Mandic (Crnogorska etnicka zajednica Australije)

“Vesti” , najtirazniji list srpske dijaspore, i njihove lazi…

Kako je novinar “Vesti” i predstavnik DSS stranke za Australiju, g.Predrag Vucinic, podmetnuo lazni intervju na nacin koji je implicirao nepostojanje CPC i crnogorskog jezika - dan uoci popisa stanovnistva 2001!

Pocetkom avgusta mjeseca 2001. godine odrzan je Popis stanovnistva Australije koji se, inace, radi svake pete godine. Poslije obrade i sortiranja, podaci onih koji se dali pismeni pristanak bice dostupni javnosti tek nakon 99 godina, a do tada ce biti pohranjeni na sigurno mjesto.Po prvi put su se medju pitanjima pojavila i ona o etnickom porijeklu u cemu je dobijena puna podrska predstavnika etnickih zajednica. Odgovori na ova pitanja su znacajna da bi se dobila slika o etnickom sastavu australske nacije. Isto tako je pitanje vjeroispovijesti postavljeno iskljucivo stoga sto su neke usluge (penzionerski domovi, domovi za invalide i staracki domovi…) povezani i sa religioznim i crkvenim organizacijama. Dakle, ovoga puta ce pitanja o tome koji se jezik govori u kuci, koje vam je etnicko porijeklo i kojoj vjeroispovijesti pripadate dati preciznu sliku o sastavu nacije. 

Crnogorska etnicka zajednica Australije je po prvi put nastupila organizovano i na vrijeme upoznala clanove svoje zajednice i sve gradjane porijeklom iz Crne Gore na koji nacin da popune formulare. Uspjeli smo da se nase uputstvo objavi i putem talasa SBS radija koji ima slusanost u cijeloj Australiji, a i na nasem web sajtu smo imali sve potrebne informacije od Biroa za popis stanovnistva. Nadamo se da cemo u narednom periodu imati prilike da dodjemo do prvih pouzdanih podataka o broju iseljenika iz Crne Gore sa preciznim podacima razvrstanim po jezickim, vjerskim i nacionalnim odrednicama.

Popisu je prethodila zestoka kampanja i tu ne bi bilo nista cudno da se nije radilo o prljavim rabotama, podmetanjima i lazima. Na jedan takav ocigledan slucaj izmisljenog intervjua mi zelimo da obavijestimo i nasu siru javnost. Radi se o listu “Vesti” osnovanom 1992.godine u Bad Filbelu kraj Frankfurta (Njemacka) i koji je za veoma kratko vrijeme postao najtirazniji dnevni list srpske emigracije. “Vesti” se prodaju u 19 zemalja, a informativno-poslovna predstavnistva imaju u Beogradu i vecini vaznijih centara u Jugoslaviji i svijetu. Nedavno se pojavio i u Australiji i pomislili smo da se desilo nesto osvjezavajuce u srpskoj zajednici. Nasa nadanja da se pojavio list koji ce biti nesto objektivniji i kome ce se moci vjerovati bila su uskoro iznevjerena. Novina sa kojom smo imali sitne carke od samog pocetka prevrsio je svaku mjeru novinarske etike pocetkom mjeseca avgusta. O cemu se, zapravo, radi?

Vesti su 6.8.01. objavile ‘ekskluzivni’ intervju sa gospodjom Trejsi Stjuart, direktorom Biroa za statistiku, koji je svojim pitanjima implicirao nepostojanje crnogorskih nacionalnih vrijednosti i sugerisao, posredno, stanovnicima nasega podneblja da svoj 'glas' daju srpskoj zajednici. Citajuci pomenuti ‘intervju; bili smo zacudjeni da je direktorica davala odgovore na pitanja o jeziku i vjeri sto je neprimjereno za ovdasnje prilike. Uspjeli smo da dodjemo do e-maila direktorice Biroa kojom prilikom smo joj uputili ostar protest zbog odgovora koji idu na negiranje prava pripadnika jedne etnicke zajednice da se slobodno i demokratski izjasne po sopstvenoj volji i opredjeljenju.Istovremeno smo uputili i nase reagovanje Vestima. Od Vesti smo dobili kratak i jasan odgovor "Ne nalazimo za shodno. R. Milovanovic"... Za razliku od g. Milovanovica, koji nije nasao za shodno da nadje bilo kakav izgovor ili uputi izvinjenje povodom sramotnoga cina, od gospodje Stewart smo dobili autorizovana pitanja i odgovore koje je razmijenila sa Vestima. Bili smo sokirani saznanjem da je veci, i to onaj glavni dio intervjua bio izmisljen, pitanja i odgovori podmetnuti i na taj nacin javnost prevarena i obmanuta. Dakle – nezavisne “Vesti” su SLAGALE….uvjerite se i sami

Interesantno je da je autor intervjua osoba koja se javno predstavlja kao predstavnik Kostunicine DSS stranke za Australiju. Mi smo uputili novi protest i reagovanje Vestima sa kompletnom dokumentacijom o laznom intervjuu, ali su se iz Vesti oglasili sutnjom! To je uobicajena praksa ovdasnjih srpskih medija. Kada im se neko suprotstavi argumentima – oni zamuknu! Ali, ovoga puta smo sve postavili na nas web sajt pa ova i slicne prevare nece ostati nezapazene. 

Za Crnogorsku etnicku zajednicu Australije
Mihailo Mandic, predsjednik
www.montenegro.org.au

Montenet.org:  Kao sto zna veliki broj citalaca koji su nam se javljali, komentari citalaca su dobrodosli.  Montenet.org ne prezentuje vecinu komentara koje su licne prirode. Medjutim, ukoliko neko zeli da komentarise ili sugerise teme koje bi mogle biti od interesa citaocima, Monenet.org ce ih okaciti na "http://www.montenet.org/home/letters.htm" po redu u kojem stizu. Mozda je jos jednostavnije ako oni koji hoce da posalju komentar dvostruko pritisnu misa na rijec 'comments', a ukoliko hoce da vide komentare pritisnu misa na rijec  'published' koje se nalaze na dno svake stranice Montenet.org. Alternativno, komentari se mogu poslati na e-mail adresu webmaster@montenet.org.

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  April 1998