Komentari
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Rajko Kovac
Jeste li to konacno Vi Micunovicu?

Profesore nacertanija,
Vas sagovornik  u TV duelu TV PINK, g. Filip Vujanovic i ako skoro duplo i politicki i iskustveno i zivotno mladji, odrzao Vam je ,bez sumnje, lekciju iz  gradjanskog ponasanja, kulture dijaloga , komuniciranja, a nadasve iz etike postovanja sagovornika. Da Vas ne znam pomislio bih da ste piljar sa Kalinica pijace.

Natjeralo me je to da se  prisjetim nekih ranih devedesetih, kada sam , moram priznati, bio pomalo iznenadjen kako ste kao lider DS bili, od strane g. Zorana Djindjica, natjerani da date ostavku na mjesto predsjednika stranke. Sa zakasnjenjen cestitam Djindjicu sto je vase sitne i malogradjanske kalkulacije na vrijeme procitao i time spasio gradjanski pokret Srbije.

Neumorno sebe promovisete kao demokratu siroke gradjanske i evropske provinijencije, a sluzite se iskljucivo puckim argumentima pijace i kafane ( uz moje izvinjenje piljarima i kafanskim analiticarima-koji ipak nijesu doktori nauka i profesori univerziteta i cija uvjerenja imaju postene namjere), dokazujuci time da ,uprkos titula i funkcija koje nosite, nijeste daleko odmakli od socialnacionalisticke doktrine velikosrpske ideologije.

Vase potcjenjivacko pitanje g. Vujanovicu, "...jeste li prespavali poslednjih desetak godina?"...i konstatacija u vidu prijetnje..."jeste li videli kako smo se rastajali sa Hrvatskom i Bosnom?"..djeluju zaista zastrasujuce!
Prijetite li Vi to g. profesore, u ime vase demokratije i "neraskidivih"veza "jednog tkiva",(kako ste okvalifikovali zajednicu Srbije i Crne Gore-bez alternative) gradjanima Crne Gore istim onim scenariom kojim je Miloseviceva ratna ideologija prijetila i koji je primijenila u bezmalo svim bivsim jugoslovenskim republikama.?
Zelite li time da kazete da se u Srbiji ni poslije Milosevica zaista   nista znacajnije nije promijenilo? Ja u to, znajuci neke ozbiljne ljude iz DOS-a, ne vjerujem.

 A Vi, ako stvarno tako mislite, zar ne smatrate, ipak, uputnijim i primjerenijim vasim godinama i situaciji u kojoj se nalazi zemlja , cijom takozvanom Skupstinom Vi predsjedavate , da umjesto politicke role zajapurenog i odocnjelog jurisnika ideala Garasaninovih Nacertanija, ako vec nemate dovoljno politicke mudrosti izgradjene na sopstvenom iskustvu, poslusate glas nekih mladjih, koji su spremni na toleranciju i razgovore, i na postovanje i uvazavanje volje vecinske Crne Gore.

Vi i Vas Predsjednik –zemlje bez zemlje-cestitate izborni poraz manjinskoj politickoj opciji u Crnoj Gori,koju ste zdusno i finansijski pomagali, zaobilazeci time stvarne pobjednike sa kojima hocete da pregovarate i od njih  ocekujete bezuslovnu saglasnost i razumijevanje za vasu fikciju ozivljavanja neke nove jugoslovenske iluzije, u kojoj bi vi opet zadrzali ekskluzivno pravo da je davite i ozivljavate kako i kad vi hocete. "Vecine" koje ste vi podrzavali uvijek su bile takve, od Podgoricke Skupstine , Karadjordjevica, preko Milosevica do Vas. I ne pada Vam ni na pamet da ste za sve ove godine ipak tu nesto pobrkali.
Profesore Micunovicu, zar , u ime osnovnih moralnih postulata covjeka i politicara, ne osjecate da je doslo vrijeme da se za sve pokusaje brisanja crnogorske drzavnosti, nacionalnosti, samostalnosti i nanosenja nepravdi Crnoj Gori, prestanete kriti iza dobrih i bratskih namjera (hranjenja i branjenja- usput navedite bar jednu istorijsku situaciju ili vojnu u kojoj ste nas vi odbranili), ili iza zaljenja za nepravdi, zlocina i steta koje su Crnoj Gori ucini dinastija Karadjordjevica i Milosevic. Sada se krijete, ili bolje receno, sopstvene velikosrpske ideje nam  poturate kao Platformu Kostunice..
I uvijek nam tako nekoga isturate, pa kada ga sami potrosite, onda nas pitate: sta nam to sada nije pravo kada nas taj vise nece zloupotrebljavati? I tako ukrug.

Recite nam slobodno, punoljetni smo i progledali smo,  da vas ne interesuje ni nasa buducnost, ni nasi dobri odnosi , ni nikakva bratska ljubav, ni nas standard, ni nas mir, vec iskljucivo  crnogorska teritorija, izlazak Srbije na more, a neke vase koalicione partnere i etnicki cista – srpska Crna Gora.. Jer samo to gradjanine Micunovicu, moze da stoji iza svih vasih blijedih argumenata i upozorenja da se prisjetimo kako su u razdvajanjima sa Srbijom prosli Hrvatska i Bosna. Nije li to vasa "igranka bez prestanka."

Da je to tako potvrdjujete i izjavom,...ako se Crna Gora osamostali onda ni savez sa njom, sto se Vas tice, nije izvjestan, posto je vase pravo da saveze pravite sa onima sa kojima ce te naci vece interes.." Ili svi u jednu drzavu ili nikako! Ne podsjecali Vas ova izjava na  tragicne mitingaske parole "velikog vodje" Milosevica, sa kraja osamdesetih godina?
 

Rajko Kovac
Budva

Montenet.org:  Kao sto zna veliki broj citalaca koji su nam se javljali, komentari citalaca su dobrodosli.  Montenet.org ne prezentuje vecinu komentara koje su licne prirode. Medjutim, ukoliko neko zeli da komentarise ili sugerise teme koje bi mogle biti od interesa citaocima, Monenet.org ce ih okaciti na "http://www.montenet.org/home/letters.htm" po redu u kojem stizu. Mozda je jos jednostavnije ako oni koji hoce da posalju komentar dvostruko pritisnu misa na rijec 'comments', a ukoliko hoce da vide komentare pritisnu misa na rijec  'published' koje se nalaze na dno svake stranice Montenet.org. Alternativno, komentari se mogu poslati na e-mail adresu webmaster@montenet.org

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  April 1998