Komentari
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Blazo Sredanovic

Izvjestaj o radu Koordinacionog odbora Crnogorske svjetske asocijacije

Na sjednici KO CSA, odrzanom u Podgorici, 2.9.2001., razmotren je I usvojen izvjestaj o dosadasnjem radu KO CSA I ukupnim aktivnostima CSA. U periodu od Drugog svjetskog kongresa crnogorskih iseljenika (odrzanom na Cetinju 12.i 13. Avgusta, 2000.godine), na kojem je CSA osnovana, a  Koordinacioni odbor izabran, ostvareni su slijedeci rezultati:

1. Usvojen je Statut Crnogorske svjetske asocijacije.

2. Pokrenut je postupak za uclanjenje CSA, kao nevladine i nestranacke organizacije, u nevladine asocijacije Organizacije ujedinjenih nacija.

3. Pokrenuto je izdavanje periodicnog casopisa pod imenom Crnogorski glasnik (Montenegrin Herald). Do sada je izasao jedan broj, koji je stampan u Zagrebu 26. marta 2001.godine. Vise od 350 primjeraka prvog broja dostavljeno je na 45 adresa klubova i pojedinaca sirom svijeta, dok je 70 primjeraka poslato u Crnu Goru. I prije izlaska prvog broja, a i poslije toga, upucen je poziv za saradnju svim udruzenjima i brojnim pojedincima. Zamoljeni su da posalju svoje prijedloge za Savjet lista i Redakciju, svoje misljenje o profilu, sadrzaju i nacinu finansiranja casopisa, kao i da ucestvuju sa svojim prilozima o vlastitom radu i aktivnostima. Za izdavaca je imenovan predsjednik CSA Blazo Sredanovic. Imenovana je i privremena redakcija Crnogorskog glasnika u sastavu: Strahinja Marovic, glavni urednik, Danilo Ivezic i Cazim Asovic Cuca (HR) kao dio redakcije iz Evrope, Novica Samardzic i Dusanka Micunovic iz Crne Gore, Srdjan VuCetic (Kanada) i Misko Mandic (Australija). Takodje je imenovan privremeni Savjet u sastavu: Misko Mandic (AU), Ivo Djukanovic (USA), Dragutin Lalovic i Radomir Pavicevic (HR) i Srdja Pavlovic (Kanada).
Crnogorski glasnik se privremeno stampa u Zagrebu, a finansira ga CSA. Odgovoran za finansije je gospodin Milo Banovic (HR).

4. Prioritet u dosadasnjem radu, u skladu sa odlukama Drugog kongresa, dat je internacionalizaciji crnogorskog drzavno-pravnog pitanja, u smislu zalaganja za samostalnu i suverenu drzavu Crnu Goru, clanicu OUN-a.

U tom cilju:
a. Usvojeno je i upuceno pismo gradjanima Crne Gore, svim politickim partijama i crnogorskoj Vladi. 
b. Usvojeno je i upuceno pismo generalnom sekretaru OUN-a, svim clanicama OUN-a i svim clanicama Vijeca sigurnosti OUN-a.
c. Upuceno je pismo predsjedniku USA, ministru inostranih poslova i vodecim senatorima i kongresmenima Amerike od strane Udruzenja Crnogoraca Amerike (Montenegrin Association of America) sa centrom u San Francisku.
d. Clanovi Koordinacionog odbora iz Hrvatske dr. Dragutin Lalovic, dr. Radomir Pavicevic i gospodin Milo Banovic, uputili su pismo clanicama Evropske Unije, kao odgovor CSA na odluke Savjeta ministara Evropske unije od 22. 1. 2001. godine.
e. Pred sastanak clanica Evropske Unije i clanica Pakta o stabilnosti I pridruzivanju u Zagrebu upuceno je pismo predsjedniku Republike Hrvatske, ministru inostranih poslova Hrvatske i ambasadorima stranih drzava akreditovanim u Republici Hrvatskoj, kojim im je skrenuta paznja na pravo i potrebu obnavljanja suverene i medjunarodno priznate drzave Crne Gore.
e. Clanovi Koordinacionog odbora CSA iz Hrvatske obavili su razgovor u uredu predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesica i upoznali ga sa aktivnostima ove Asocijacije.
f. Clanovi Koordinacionog odbora CSA iz Hrvatske dr. Lalovic, dr. Pavicevic i Milo Banovic, kao i predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske dr. Ljubomir Kuljaca, posjetili su vise ambasada u Zagrebu u cilju informisanja stranih diplomata o crnogorskom drzavno-pravnom statusu.
g. U februaru 2001. godine clanovi KO CSA dr. Pavicevic i dr. Lalovic, na osnovu sugestije predsjednika CSA Blaza Sredanovica I u dogovoru s njime, ucestvovali su na znanstvenom skupu u Brislu, na temu “Buducnost Crne Gore”, koji je organizovala CEPS-a (Evropski centar politickih studija).

5.Nakon skoro dvije godine upornog nastojanja predsjednik Blazo Sredanovic je registrovao Crnogorsku pravoslavnu crkvu, dijacezu za Sjevernu Ameriku kod Federalne vlade u Vasingtonu, pa je nasoj Crkvi time priznat status neprofitne organizacije i oslobodjena je placanja poreza.

6. U januaru 2001. godine Nezavisni kulturni centar Njujork, uz saglasnost Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve na Cetinju, registrovao je kod nadleznih vlasti Crkvenu opstinu u drzavi Njujork na celu sa predsjednikom Crkvenog odbora gospodinom Ilijom Pavicevicem.

7. Na Petrov dan, 12. jula 2001. godine gospodin Ivo Djukanovic urucio je u ime Udruzenja Crnogoraca Amerike tradicionalnu novcanu nagradu od 1000. DM. najboljem maturantu Cetinjske gimnazije. Ovogodisnja dobitnica nagrade je ucenica Maja Dapcevic. 

8. Udruzenje Crnogoraca Amerike otkupilo je izvjestan primjeraka knjiga akademika Radoslava Rotkovica (“Bitka na Vucjem dolu” i “Velika zavjera protiv Crne Gore”) za clanove KO CSA, kao i djela dr Danila Radojevica (“Crnogorci na limesu” i “Iz povijesti hriscanskih crkava u Crnoj Gori”).

9. Clanovi KO CSA pokrenuli su inicijativu kod ministarstva inostranih poslova Crne Gore da se u Crnoj Gori odrzi naucni skup na temu: Crna Gora i Evropa-putevi jacanja bezbjednosti i saradnje u regionu, na kojem bi ucestvovali afirmisani evropski i svjetski naucnici i politicari, a medju kojima ce biti i predstavnici Crnogorske svjetske asocijacije. Skup organizuje novoosnovani Centar za medjunarodne studije Univerziteta Crne Gore, na celu sa dr Milanom Popovicem, a odrzace se 19. I 20. oktobra, 2001. godine u Igalu. 

10. Udruzenje Crnogoraca Amerike prilozilo je Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi na Cetinju iznos od 2.500. DM., a fondaciji "Sveti Petar Cetinjski" 600 DM.

11. Udruzenje Crnogoraca Sjeverne Amerike formiralo je “Fond za referendum” cija je namjena da u crnogorskim medijima preko oglasa objasni znacaj i neophodnost referenduma za dalji napredak naroda Crne Gore i njegove drzave.

12. Na inicijativu gospodina Vojislava Rasovica, clana KO CSA, kao i nekih clanova Crnogorskog kulturnog drustva iz Toronta i prijatelja Crne Gore, sakupljen je prilog od 2.200 kanadskih dolara za Crnogorsku pravoslavnu crkvu na Cetinju. Zalaganjem gospodina Rasovica biblioteka u Torontu je obezbijedila prostor za prezentaciju knjiga i publikacija iz Crne Gore. 
Drustvo iz Toronta, na celu sa svojim istaknutim clanom i umjetnikom gospodinom Bozidarem Cejovicem, organizovalo je u njegovoj umjetnickoj galeriji u Hamiltonu izlozbu slika poznatih crnogorskih umjetnika Rajka Todorovica-Todora i Dragana Karadzica. Ovu veoma uspjesnu izlozbu otvorio je ministar kulture Crne Gore gospodin Luburic.

13. Udruzenje Crnogoraca Australije (Montenegrin Ethnic Association of Australia) izuzetnim angazovanjem svog predsjednika Mihaila Mandica prosirilo je i obogatilo svoj program na Internetu ( Montenegro.org.au). Gospodin Mandic redovno nastupa na radio emisijama u Australiji, koje imaju multikulturne programe i u kojima su zastupljene sve etnicke grupe, tako da se i glas Crne Gore cuje u Australiji. Kroz ove emisije gospodin Mandic poziva nase iseljenike da se javno deklarisu kao Crnogorci, da se bore za afirmaciju nase drzavnosti, crnogorske Crkve i crnogorskog jezika.

14. Clanovi KO CSA iz Hrvatske posjetili su njegovo Visokoprvosvestenstvo, Mitropolita crnogorskog Mihaila, s njim dogovorili intervju i kontinuitet tekstova za Crnogorski glasnik u rubrici Vjera, te darivali crkvi 1000 DM.
 
 

Montenet.org:  Kao sto zna veliki broj citalaca koji su nam se javljali, komentari citalaca su dobrodosli.  Montenet.org ne prezentuje vecinu komentara koje su licne prirode. Medjutim, ukoliko neko zeli da komentarise ili sugerise teme koje bi mogle biti od interesa citaocima, Monenet.org ce ih okaciti na "http://www.montenet.org/home/letters.htm" po redu u kojem stizu. Mozda je jos jednostavnije ako oni koji hoce da posalju komentar dvostruko pritisnu misa na rijec 'comments', a ukoliko hoce da vide komentare pritisnu misa na rijec  'published' koje se nalaze na dno svake stranice Montenet.org. Alternativno, komentari se mogu poslati na e-mail adresu webmaster@montenet.org.

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  April 1998