Komentari
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Bozo Vuksanovic-Bosko
NEUMORNA LAMENTIRANJA JELENE MINJE

 UVOD :   Stvarno je fantasticno, skoro izvan pameti, sto sve danas mogu nataloziti dobrobiti demokracije u ovome primjeru crnogorske! Evo, uzmimo Internet i procitajmo pojedina pisma, naprimjer na Montenet.org./home/letters. Covjeku naprosto zaigra srce od radosti i miline vidjevsi kako je danas omoguceno bijelome svijetu da javno pise sve sto mu na um pane - od obicnih nazovimo ih normalnih pisama i komentara koji naravno dominiraju, pa sve do najobicnijih besmiclica, provokacija i primitivnih hegemonistickih i ultranacionalistickih ispada. Ima li majcina sina koji moze demantovi tvrdnju, da drustvo u cijim medijima “ovo” osvice nije superdemokratsko ? Nema, da .......!

GOSPODJI “MINJI”: Mentalno normalnome covjeku je neprihvatljivo da danas, juna 2001 godine, moze postojati homo sapiens na nivou intelektualca koji otvoreno tako retrogradno razmislja, bez obzira  na ono vase pravnicko audiatur et altera pars. Zato ja mislim da vi ustvari ne postojite (u razumskom stanju danasnjih generacija), vec da je pisma potpisala vasa najnovija  inkarnacija cija su razmisljanja, nekom neobicnom igrom prirode,  zaustavljena negdje davne 1918 godine. Zar vasemu trenutnome utjelesenju nije bilo dostupno toliko novonapisanoga na predmetnu temu i nekoliko objavljenih pisama uglednih ljudi - da se “njegovo” poimanje stvari i razmisljanje pomjeri barem za jedan milimetar. Ocitno, ne ! Poradi toga mi pade na pamet jedna stara kineska poslovica koja glasi odprilike ovako: “ Ako mi jedan covjek rece da sam konj ja cu mu zamjerit, ako mi drugi covjek rece da sam konj ja cu ga sakom, ako mi treci covjek rece da sam konj - ja cu kupit sedlo !”

EPILOG I NARAVOUCENIJE :  Ni na kraj pameti mi ne pada da bi argumentovano ucestvovao u ovakvoj debati. Kao i obicno u slicnim primjerima posljednje vrijeme, odmahnut cu rukom i cemerno se nasmijati. Prosao sam ja te skole i zbog njih ostao siromasniji za neka nova spoznanja. Ipak, jedina svijetla tacka pisanije gospodje Minje je neminovan kontraproduktivan ucinak, koji  ce dostinji  (kojima to do sada nije bilo sasvijem jasno) pomoci da shvate lijeglo nesporazuma i okrenuti ih jos cvrsce sebi, svojima korijenima i svojemu dostojanstvu.
Zavrsicu jos jednom (opet kineskom) poslovicom: “Boj se covjeka koji je procitao jednu knjigu !”
 

Bozo Vuksanovic-Bosko
Ljubljana

Montenet.org:  Kao sto zna veliki broj citalaca koji su nam se javljali, komentari citalaca su dobrodosli.  Montenet.org ne prezentuje vecinu komentara koje su licne prirode. Medjutim, ukoliko neko zeli da komentarise ili sugerise teme koje bi mogle biti od interesa citaocima, Monenet.org ce ih okaciti na "http://www.montenet.org/home/letters.htm" po redu u kojem stizu. Mozda je jos jednostavnije ako oni koji hoce da posalju komentar dvostruko pritisnu misa na rijec 'comments', a ukoliko hoce da vide komentare pritisnu misa na rijec  'published' koje se nalaze na dno svake stranice Montenet.org. Alternativno, komentari se mogu poslati na e-mail adresu webmaster@montenet.org.

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  April 1998