Letters
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Dr. Nenad Popovic
Savez crnogorskih asocijacija Evrope
 Postovana gospodo,

poslije perioda godisnjih odrmora i uspjesno zavrsenog II-og Svjetskog Kongresa Crnogoraca na Cetinju predlazem da nastavimo sa organizacionim poslovima koji su nam jos ostali nakon osnivacke skupstine Saveza crnogorskih asocijacija u Evropi. Predlazem takodje, da na ovo pocetno pismo, odgovore sa Vasim idejama, sugestijama i eventualno vec uhodanim projektima koje bi kroz ovu asocijaciju realizovali, saljete cirkularno na adrese svih clanova predsjednistva Evropske asocijacije, njenog blagajnika i sekretara  da bi na taj nacin ostvarili jedan permanentni i sveobuhvatni kontakt sa ciljem da SVI budemo istovremeno o SVEMU informisani. Sekretara Saveza, g. Dabovica koji nema e-mail, bi trebali obavjestavati putem faksa ili pismom na njegovu adresu.

Organizacioni poslovi koji su nam ostali nakon Skupstine u Bergheimu:

1. Zvanicno ukljucivanje onih crnogorskih udruzenja u nasu asocijaciju ciji predstavnici nijesu bili prisutni u Bergheimu ( Engleska, Svedska, Austrija, Slovenija i Ceska ) .

* Povodom ove tacke, molim sve podpredsjednike da u sljedecem javljanju napisu adrese na koje bi g. Vuksanovic mogao da posalje usvojenu verziju Statuta EvropskeAsocijacije i poslovnike na kojima je intenzivno radio nakon odrzane Skupstine. Nakon toga , predlozio bih da podpredsjednici iz gore pomenutih zemalja, predstave u svojim sredinama pravne akte Asocijacije i da se ukoliko je to prihvatljivo za njihovo clanstvo, zvanicno prikljuce Asocijaciji.
2. Iniciranje osnivanja crnogorskih udruzenja u zemljama dje ih jos nazalost nema ,a postoji znacajna populacija iseljenih Crnogoraca ( Italija, Benelux, Danska i Norveska).
* Povodom ove tacke,molio bih predstavnike iz svih zemalja da  u sljedecem javljanju proslijede svoja saznanja i eventualne kontakt adrese Crnogoraca u ovim zemljama. Pored toga bih posebno zaduzio ,zbog geografske  blizine ,da  gospoda Djokic i Sekulic iz Svedske intenziviraju aktivnosti na ostvarivanju kontakta sa Crnogorcima u Norveskoj i Danskoj, zatim gospoda Radonjic (Hrvatska) i Dzogaz (Austrija) sa Crnogorcima u Sloveniji, gospoda Soljaga (Svajcarska) i Mustafic (Francuska) sa Crnogorcima u Italiji i gospoda Nikolic (Engleska) i Vuksanovic (Njemacka) sa Crnogorcima u zemljama Beneluxa. Za prvo vrijeme bi bilo dobro da ,makar nadjemo u tim zemljama osobe koji bi imali funkciju povjerenika evropske asocijacije i koji bi aktivno radili da se u skorije vrijeme osnuju crnogorska udruzenja u tim zemljama . 
3. Predstavljanje projekata pomoci Crnoj Gori koje bi zajedno realizovali kroz Asocijaciju, bez obzira da li se radi o uhodanim aktivnostima (kao sto su Fondacija Montemedia ili ljetnja skola francuskog jezika u Rozajama) ili o sasvim novim inicijativama. Kao sto Vas je sve obavijestio g. Soljaga, sjutra  se odrzava osnivacka Skupstina Udruzenja crnogorskih gradjana u Svajcarskoj . Ovom vijescu je obradovao sve nas koji smo ucestvovali u osnivanju Asocijacije u Bergheimu a sigurno i sve Crnogorce u Evropi i Svijetu do kojih je doprla ova vijest. Zbog prirode posla nijesam se ,nazalost, mogao odazvati pozivu da prisustvujem ovom skupu ,te im ovim putem zelim uspjesan i plodonosan rad i njima i njihovim gostima iz drugih evropskih zemalja prijatno druzenje. Imam zadovoljstvo da Vas obavijestim i o aktivnostima  Saveza crnogorskih asocijacija u Njemackoj. Prva je dvodnevni seminar 14. i 15. oktobra u Nürnbergu sa temama interesantnim za nase iseljenike u Njemackoj  u organizaciji g. Ljuba Dabovica. Druga je, da smo nakon niza pripremnih razgovora vodjenih u Frankfurtu sa nasim iseljenicima iz njemacke pokrajne Hessen ,formirali Koordinacioni odbor za osnivanje Udruzenja crnogorskih gradjana pokrajne Hessen ,kao clana njemacke Asocijacije , a cija bi osnivacka skupstina bila organizovana do Bozicnih praznika. 

Srdacan pozdrav

Nenad Popovic
predsj. Saveza crnogorskih asocijacija Evrope

ADRESE CLANOVA PREDSJEDNISTVA EVROPSKE CG. ASOCIJACIJE:
Francuska: Ramo Mustafic: ramo.mustafic@libertysurf.fr
Njemacka : Vojo Vuksanovic: auslaenderbeirat@bergheim.de
                  Nenad Popovic :  monteuro@aol.com
Hrvatska :   Jovan Radonjic  : jovan.radonjic@vz.tel.hr
Ceska:        Frantisek Sistek : frantsistek@volny.cz
Svajcarska: Milenko Soljaga: msoljaga@gmx.net
Svedska:     Dragan Djokic/ Dimitrije Sekulic: ivana_sekulic@hotmail.com 
Austrija :     Tomislav Dzogaz : milica.dzogaz@chello.at
Engleska:    Milan Nikolic: milan@montenet.org
Tu su i adrese  naseg BLAGAJNIKA : Mirsada Agica iz Svajcarske : magic747@freesurf.ch
kao i SEKRETARA : Ljuba Dabovica iz Njemacke : 
Fürterstrasse 321
90429  Nürnberg
Germany
Tel.na poslu: ++ 49 911 24 916 79
Fax            : ++ 49 911 24 916 88
Tel kuci      :++ 49 911 32 90 96
Mobil tel     :++ 49 171 175 44 94

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2000