Aktuelnosti
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
SAOPSTENJE ZA JAVNOST CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

 Skoro je sedam godina od obnove Crnogorske pravoslavne crkve, a napadi na nju od strane pojedinaca, nekih politickih partija i medija, traju nesmanjenom zestinom. Po njima Crnogorska pravoslavna crkva je obicna izmisljotina nekih partijskih, plemenskih i interesnih grupa. To im daje za pravo da neprimjerenim rjecnikom, za civilizovane ljude, zbore i pisu o svjestenstvu, vjernicima i pristalicama Crnogorske pravoslavne crkve. S druge strane favorizuju Mitropoliju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. A to je crkva drugoga naroda, koja osam decenija neovlasceno koristi imovinu Crnogorske pravoslavne crkve i Crnogorce priznaje samo geografski. Takvo njihovo ponasanje ne cudi jer su oni nacionalno ostrasceni Srbi ili Srbo - Crnogorci. Posebno je interesantna ova druga grupacija (Srbo-Crnogorci), odnosno njihova nacionalna dvojnost. To je poznato samo na ovima prostorima. Biolozi bi rekli da su hermafroditi, a ljubitelji dobre kapljice, bevanda. U posljednje vrijeme ucestali su njihovi izlivi lojalnosti Mitropoliji Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Kako su im politicka opredjeljenja, razlicita (toboze), upinju se iz petnijeh zila da dokazu ko je toj crkvi vjerniji. Lice na one turbo-folk pjevacice, koje su se nakon AB revolucije obracunavale preko stampe u dokazivanju koja je medju njima bila prvi nosilac krsta oko vrata na javnoj sceni (u doba komunizma naravno). Oni tvrde da je Crnogorska pravoslavna crkva policijska, partijska, plemenska, intresna grupa, sekta sastavljna od komunista i ateista. Crnogorska pravoslavna crkva nije nista od toga. To ne treba dokazivati, jer je dosadasnjim djelovanjem dokazala da je istinska hriscanska crkva. Upisana je u registar vjerskih organizacija kao i sve druge crkve, pa i Mitropolija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kod MUP-a. Ko ne vjeruje neka provjeri. Time je nije priznala drzava, jer drzava ne priznaje crkve u kanonskom smislu, vec je samo uvela u svoj pravni sistem. Prica da je Mitropolija SPC u Crnoj Gori registrovana 1219. godine je vrlo zanimljiva. Nas bi interesovalo kod koje su banke u to vrijeme otvorili ziro racun. Da bi se omalovazila Crnogorska pravoslavna crkva, tvrdi se da je to vjerska organizacija (zbog registracije) , a Mitropolija SPC u Crnoj Gori, crkva. U Zakonu o klasifikaciji djelatnosti i registru jedinica razvrstavanja (nije iz komunistickoga perioda), sve crkve su razvrstane u djelatnost vjerskih organizacija, tako da i CPC i Mitropolija SPC u Crnoj Gori imaju istu sifru djelatnosti, i to se moze provjeriti. Zapravo, Mitropolija SPC u Crnoj Gori nije vjerska organizacija, sto je potpuno tacno. Ona je paravojna, politicka organizacija. A ono da je CPC partijska, plemenska, intersna grupa, ustvari se odnosi na Mitropliju SPC u Crnoj Gori. Ko blagosilja partijske skupove, plemenska okupljnja, drzi besjede na njima i ispod cijih slika to radi, zna se. 
 Ima medju vjernicima CPC bivsih komunista i bivsih ateista. I sto je to strasno. Kao da ih nema kod Mitropolije SPC u Crnoj Gori. Naprotiv, najgrlatiji negatori CPC iz njihovih redova su bivsi clanovi opstinskih komiteta SK i ucesnici partijskih kongresa.
 Prije nekoliko dana odrzan je neki medjupartijski skup. Jedan od ucesnika, inace "strucnjak" za tomose i kanone, izjavi da su pricali nesto i o crkvi. Neko, ko je neobavijesten pomislio bi da je u pitanju bio skup crkvenih velikodostojnika, a ne politickih predstavnika. Iako se zna da je crkva u pravoslavlju nacionalna, iz krugova SPC u Crnoj Gori lansirana je teza da to nije tacno, nego da se Srpska crkva tako zove, ne zato sto je to crkva srpskoga naroda, nego zato sto se u njoj sluzi na srpskome jeziku. Ne rekose kako se zvala kad se sluzilo na crkveno-slovenskome jeziku. A njihov predstavnik skoro nedje pred televizijskim kamerama zborase o nekakvom avanturizmu i jos ponesto toga. Kad se njegova prica spoji sa izjavom "strucnjaka" i ranijom da nema nacionalnih crkava u pravoslavlju, dolazi se do zakljucka da neko pokusava na ovim prostorima umjesto Mitropolije SPC u Crnoj Gori, napraviti Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori (tako bi se vjerovatno zvala). Time bi se samo promijenilo ime, a sustina bi i dalje ostala ista. Kao u prodavnici neke robe. Umjesto jednoga naziva iznad vrata stavio bi se drugi, a prodavala bi se ista roba. Time bi, kako oni racunaju,  eliminisali Crnogorsku pravoslavnu crkvu, a "svi vuci bili siti i sve ovce na broju". Crnogorska pravoslavna crkva, nece dozvoliti takve mahinacije i energicno ce se boriti protiv njih, ukljucujuci i medjunarodnu javnost, jer je ona crkva crnogorskoga naroda, koja ima vjekovnu tradiciju.
 
 
 

Cetinje, 23. 08. 2000.                                                     KANCELARIJA 
                                                                     CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE
 
 
 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2000