Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Labud Dabanovic
Referendum

Postovani MONTENET 

Ako mi dozvoljavate i ne krsim Vasa pravila, ispalio bih moju LEDENICU-malu pusku,odnosno savremenije danas, moj GLAS-mali evropski,po tradicionalnom obicaju kad se osjeti opasnost.U svakom slucaju HVALA VAM!

Drzava Crna Gora - temelj bolje buducnosti

S rodjenjem, ka i moji preci u Crnu Goru, postajem Njen vjecito zakleti vojnik-branitelj. Sto neznam sloziti i lijepo kazati ovo sto pisem nek mi se odbije na moje obrazovanje. Daklen da pocnem:

Nekad je za odbranu sebe ili Crne Gore, trebalo samo dzeferdar opaliti da svi Crnogorci dolete, ka orlovi i stanu na biljegu napadacu. Danas dzeferdar i jatagan leze u muzej da pokoljenima prica, kakav su GLAS imali kad im je Crna Gora od mnogobrojnih osvajaca bila napadana. U ta vremena dijete oca ne zatece a kamoli djeda samo da bi se ocuvala Crna Gora-OAZA SLOBODE za buduce nasljednike. 

Danas mi Njihovi potomci, Bogu fala, djeca nam i pradjedovog oca mogu zateci. Brojniji smo danas i desetorostruko a dzeferdar i jatagan zamijenio GLAS u nama. Ne treba nama danas ni krv prolivat niti glave pod maceve podmecat. Kad onda niko nije izostajao za odbranu Crne Gore, zasto bi mi danas prepustili nasu Crnu Goru nekom NEBRATU i 'kukavickim jajima' koje mi posteno medju nama othranismo, a evo danas vidimo kako to stimavaju. Nije im se ni cudit. Njih je majka prezrela kad ih je cusnula u tudje gnjijezdo, odnosno Crnu Goru. Ovo breme koje danas opterecuje nas i Crnu Goru zaista su nam stari NENAMJERNO utovarili. Misli li su da od roba i sisnjara mogu covjeka napravit. A i mi poslije Njih smo krivi sto to breme ne odbacismo, no sazaljivist-ljuckoca, nacera nas da to breme i u treselj nosimo ka, nebilo primjenjeno, magarci. Nasa humanost i pruzena bracka ruka, da Vi ne pricam vidite i sami, nije nasla brata ni prijatelja. A od 'bremena' koje ljucki sebe uprtismo, ni fale ni bracke ne cusmo do današnjeg dana. A kad ovi nasi susjedi, sto nas ne priznaju da postojimo, zaloze vise nego sto mogu progutat i vide da im je zapalo i pukla pogibija, onda i te kako postojimo. Dizu tri-prsta, da im se pomaze, a izgleda po tragovima, koje za sobom ostavise, da im tri-prsta samo za to sluze. Da vjeruju u tri-prsta nebi zla cinjeli i do guse...upadali. A vidite i smi kakve sve bljuvotine bljuju protiv spasitelja i prijatelja bez interesa. E vala, ako to 'breme' sad u Maj ne skinemo bicemo zaista MAGARCI. Zapamtite svi gradjani ove nase siromasne a ljucke Crne Gore: Ovaj danas referendum u Coru Goru NIJE da se bira sistem ovaj ili onaj koji predlozi neka partija. OVAJ REFERENDUM JE JEDINO I SAMO ZA OCUVANjE DRZAVE-CRNE GORE. Znaci ovaj referedum je da ocuvamo nasa slobodarska ognjista u slobodnoj, gradjanskoj drzavi Crnoj Gori. Dajuci u ratove glave a u miru glasove za nekakvu NEBRACU i Jugoslaviju, doveli smo, stecenu i krvlju zapisanu, drzavnost Crne Gore u pitanje. Evo opalih LEDENICU-mala puska, po velicini mojeg evropskog GLASA, da me cuju gradjani, da smo napadnuti, onima sto neznaju sto znaci voljeti majku, biti slobodan, voljeti svoje ognjiste-gnjijezdo, drzavu, naciju, brata, sugradjanina, susjeda. Duznost je danas nasa ,svakog gradjanina, da digne GLAS protiv takvih-zlotvora koji oce da spale-uniste naše drzavno gnjijezdo-Crnu Goru. 

A sto je DRZAVA? Evo kako ja to vidju. 

Kad covjecanstvo ovoga svijeta shvati da od postanka ide krivim putom, opet ce mu trebati vjekovi da to ispravi. Do ostvarenja tog pravog 'ljuckog puta' DRZAVA OSTAJE NAJVRJEDNIJA NASA STVAR-TVOREVINA. Drzava je nasa jedina TVRDJAVA, odaklen se mozemo suprostaviti djavoljim namjerama drugih i koja nam daje IME i PREZIME pred ostalim svijetom. Zato na ovakvim referendumima ne pita se ko je iz koje partije i kojom se religijom Bogu moli, svi juris ZA CRNU GORU. I nasi stari su imali razlicita misljenja u upravljanju Crnom Gorom i ko ce biti Gospodar. Ali kad je Crna Gora bila napadnuta i bilo biti i nebiti, svi su stali na biljegu i to mnogobrojnijim i silnijim osvajacima. Danas bi bila najvisa SRAMOTA za svakog GRADJANINA i svaku PARTIJU, svakojeg BOZJEG SINA, bio on ove ili one vjere ili se osecao ove ili one nacije, ako svojim GLASOM bacimo nekome pod noge, MAJKU, KUCU, DOM, OGNJISTE - CRNU GORU. Zar bi mogli poslije toga sebe smatrati COVJEKOM-LjUDIMA? Bili bi mi tada za preziranje kad bi smo svojom voljom dozvolili da nam tule ognjista i u Crnu Goru ponovo pale njihove vatre, koje smo im i za dobro drugih bili zaboravili ali nikad oprostili.

Kao sto rekoh, NIJE ovo glasanje za vlade i sisteme, dje vlada i opozicija 'ukrstaju maceve' ovo je za opstanak nas samih na svojim ognjistima, izabranim za buducnost ili na koja smo rodjeni. A to ocuvati bez drzavnosti Crne Gore N E M O Z E M O! Nas GLAS je na ovom referendumu i protiv onih skotova-idiota sto medju nama zive i oce da ruse NASU KUCU-NASU TVRDjAVU-NASU DRZAVU-NASU LEGITIMACIJU PRED SVIJETOM. Onaj koji rusi-pali svoju kucu za svakog je manitov-ludak ili skot-idiot. Ako to radi za nekog drugog koji mu je obecao punit prkno i dati nekakvu fotelju, takvi skotovi postaju jos i izrodi, koji radi prkna ne vide da su drugoma sluge i to na svojoj zemlji, za koju su mu ocevi-djedovi s mukom i krvlju do nje dosli. Takodje treba znati, a malo je tijeh koji ne znaju, da se u nase gnjijezdo-Crnu Goru podmecu 'kukavicka jaja' ima vec i 150g. A ovo je izgleda danas kukavicka sezona da mogu siriti zaraze poput 'ticjeg gripa'. GLAS gradjaninu za drzavu-Crnu Goru daje i moc VETERINARA, da u ovoj 'kukavickoj sezoni' a i ljucka dusa obavezuje, da se te pojave LIJECE ili SPRIJECE.

Oni sto trce pod necijim skutom da od Crne Gore prave neciju pokrainu a nas prekrscavaju u one po njihovoj volji, zar to nije IZDAJA? Covjek kad izda svoju drzavu pod mukama to je ocekivano i prelazi u sitnicu, koja se prasta, ali kad neko dragovoljno izda svoju drzavu, e to vec nije sitnica nego vise i od kosmosa. Takvima javno suditi. Ako medju takve ima onih koji se kunu sv.Petrom Cetinjskim a krse STEGU prvim i posljednjim clanom, onda takvima bi se moralo, po naski, iscitat bukvica. 

Kad sam sobom razmisljam: da sam ove ili one vjere ili nacije a odabrao sam da zivim u Crnu Goru ili mi je u njoj i djedovina, u nijednom slucaju nebih mogao biti protiv drzavnosti Crne Gore, a ostati covjek. Biti protiv drzavnosti u ovom slucaju Crne Gore, taj moze biti samo necija KANAVACA-KRPA a ne COVJEK.

Religija je licna stvar pojedinca koju ce vjeru sebe odabrati, istom ka sto se partije odabiraju. Tu zamjerke nema. Sto ce religiji i partiji covjek sa nasilnim primanjem? To samo razbija i vjeru i partiju. Vjere i partije su samo licna zelja i opredjeljenje, koje se mora postovati. Oni koji dragovoljno dozvole da im drugi odredjuju vjeru i partiju, neka se ne cude sto ce pri njihovom pomenu biti prezreni od ljudi. Ako s vlascu nijesmo zadovoljni lakse ce mo direkno s njom rascistit u nasoj Crnoj Gori nego preko Srbije i njenih licnih volja i interesa. Sad gradjani Crne Gore do nas je da odlucimo ocemoli da budemo gradjani Crne Gore ili 'Amfilofijeva pita' u SCG, odnosno u Srbiju.

Mozete mi gradjani Crne Gore, bez moje ljutnje, zamjeriti na neuredno, grubo i prostacko pisanje ali ne vjerujem da ima zamjerke na ono sto sam htio da Vam kazem. Svima vama gradjanima, koji mozete pred ogledalom reci da ste ljudi, sve Vi srecno i veselo bilo. Zivjeli! 

Da recem sto mislim o Evropi.

Ove 55%, s kojima je Evropa-Srbija na nas kidisala, za nas ako smo razumni ljudi, ne znaci nista. Izlazili smo mi da se borimo i protiv sto-posto visim procentima i s pobjedom zavrsavali. Ovi 55% samo kazuje s kakvim demokratima imamo posla. A kako ja vidim, dok je vodi ovaj 'evropski car-Lazar' odnosno neslana-Solana, Evropi ce biti putasestvije-Srbije u pocetku sila a kasnije ce i maratonski tuci jugoslovensku-klanicu, ako ne promijeni putanju. Ajde recimo da kod nas nema ljudi koliko se kazuje i bude za Crnu Goru ispod 55%. Evropa odnosno Srbija dobijaju izbore sa manjim-%. Znaci i Evropa se kao i Srbija opredjelila da se kiti s porazima (citaj srpski: pobedama). Pa se onda pitam, sto ce pobjednicima da idu u Evropu da svoje pobjede-temelje kite porazima. Kolko ja shvacam Evropa je pretrpljela vec poraze i od onih zemalja koje nijesu prifatile njenu monetu-evro a ubrajaju se u EZ-u. Pa me takva Evropa opet posjeca na Jugoslaviju, dje su zivjeli pobjednici sa porazenima. Jos za visu bruku poraz vladao pobjedom. Takvom vladavinom ja vidim i ovu Evropu. Ovoj Evropi, koju predvoti evropski car-neslani a jos Solana, preporucujem da sto prije mijenja temelje na kojima je krenula inace bice krvavija od Jugoslavije, a cika-mito i gospodin-korupcija tezi i duzetrajniji. Nasi STARI Crnu Goru ovjencase CARICOM SLOBODE. Kad je, Crna Gora, mogla u robovlasnicko-feudalno drustvo, sa SAKOM LjUDI, biti OAZA SLOBODE jos lakse je (peice of cake-pijs of kejk) danas da DEMOKRATIJU ka Stari SLOBODU, mi gradjani ubacimo u BEDEMIMA nase buducnosti-Crne Gore. Tu SLOBODU Crne Gore, koju nasljedismo ovjencamo je DEMOKRATIJOM. Tako ce ponovo zasijat nasa CARICA-CRNA GORA i ispunit dug prma precima a potomstvu dati podlogu da se penju u vr(h)ove svjetske.

Evo ja se ispricah. Oceli koga interesovat ili nesto iz ovog nauciti, njegova je stvar. Mene citajuci sto drugi pisu, je pomoglo dosta stvari svatim i izaberem put. Ko zna, mozda i ovo moje siromasno i bez nekog redosljeda pisanje, moze doprinijet pobjedi našoj, ka onaj jatagan pricvrscenih korica oputom-BJELOKORAC. 

Pozdravljam GRUPU LOVCENSKIH STRAZARA IZ BARA, sto RIJEKU NASIH VALA UTACU U MORE DA GLAS NOSI OKEANU DA JE ZIVA OAZA SLOBODE. Sve Vam napredovalo i dobro zdravlje! 

Labud Spirov Dabanovic

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006