SCAE,Alliance of European Montenegrin Associations
 

 


Savez Crnogorskih asocijacija EvropeVerband der Montenegrinischen Vereine Europa                                                                                                                                                                                                                                                              

Predsjednik:                                                                                 Generalni sekretar:

 
Varazdinska 19 b.                               Krottstraße 25   

HR- 42220 Novi Marof                           D-52146 Würselen

tel. ++385(0)42612254                                                                                  Tel. +49(0)2405-4239824

gms:++385(0)98268085                                  +49(0)163-5421146

E-mail: scae.predsjednik@montenegro-world.com    Fax:+49(0)2405-42398                                                                                  

                       E-Mail: scae.generalnisekretar@montenegro-world.com   

 

 

                        Primaju:   - Sekretar i Zamjenik sekretara Venecijanske komisije,

      - Clanovi Venecijanske komisije

 

 

Savez Crnogorskih Asocijacija Evrope zeli da obavijesti Venecijansku Komisiju da iskreno pozdravlja spremnost ove Komisije da pruzi ekspertsku pomoc Republici Crnoj Gori vezano za Crnogorski Zakon o referendumu iz 2001. godine.

 

Nas Savez – jedina asocijacija koja obuhvata udruzenja Crnogoraca iz Francuske, Njemacke, Svajcarske, Ceske Republike, Madjarske, Kipra, Bosne i Hercegovine, Poljske, Belgije, Holandije, Srbije, Luksemburga, Svedske, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatske – zeli da naglasi potrebu da Venecijanska Komisija pruzi balansirane i imparcijalne preporuke koje su bazirane na postojecim pravnim rjesenjima i iskustvima koja postoje u drugim zemljama clanicama Savjeta Evrope.

 

Stotine hiljada Crnogorskih drzavljana zive po svijetu – od Srbije do Novog Zelanda – i niko od njih nema pravo da glasa u predstojecem Crnogorskom referendumu – u svojoj boravisnoj zemlji. Ovo je za nas potpuno prihvatljivo rjesenje. Savez Crnogorskih Asocijacija Evrope je zato cvrsto protiv bilo koje moguce preporuke Venecijanske Komisije koja bi diskriminisala izmedju Crnogorskih drzavljana koji zive van Crne Gore, preporucujuci, na primjer, specijalna glasacka prava za Crnogorske drzavljane koje zive u Srbiji.

 

Princip jednakosti ispred zakona i ustava Crne Gore za sve drzavljane van Crne Gore mora biti vrhovni princip, posebno imajuci u vidu da zakon u Crnoj Gori jasno ne dozvoljava – i nikada nije dozvoljavao – da gradjani Srbije i drugih drzava glasaju na referendumima u Crnoj Gori.

 

Posebnu zabrinutost izrazavamo nad cinjenicom da su etnicke zajednice porijeklom iz Crne Gore – Crnogorci, Srbi, Albanci, Bosnjaci, Muslimani i Hrvati –nejednako zastupljene u pojedinim sredinama van Crne Gore. Selektivna preporuka Venecijanske Komisije da se dozvoli pravo glasa samo u jednoj sredini van Crne Gore (npr. Srbiji), bi znacila da se svjesno daje primat grupi Crnogorskih drzavljana koju cini disproprocionalno veci broj pripadnika jedne nacije koja je zastupljenija u Srbiji, sto bi predstavljalo otvoreni poziv na destabilizaciju multi-etnickog karaktera Crne Gore putem etnickog izbornog inzenjeringa i krsenja prava Crnogorskih drzavljana – pogotovo etnickih manjina – iz drugih drzava u svijetu.

 

Konacno, skrecemo paznju Venecijanskoj Komisiji da politicke partije u Srbiji, Vlada Srbije, javni TV servis i mediji u Srbiji nijesu nepristrasna strana u odnosu na referendum u Crnoj Gori. Odnosno, javno i svakodnevno angazovanje sadasnjih – na celu sa vladom Premijera Vojsilava Kostunice - i prethodnih vlasti u Srbiji protiv referenduma u Crnoj Gori tokom prethodnih 15 godina cini uslove medijskog informisanja Crnogorskih drzavljana u Srbiji potpuno neregularnim i jednostranim. Ovo se nikako ne moze uklopiti u osnovne preduslove za slobodno i fer informisanje bilo kojeg Crnogorskog drzavljana.

 

Zbog nase duboke zabrinutosti za jednak tretman Crnogorskih drzavljana, i fer odnos prema najmanjoj od bivsih Jugoslavenskih republika – Crnoj Gori, zelimo da obavijestimo Venecijansku komisiju da ce Savez Crnogorskih Asocijacija Evrope pazljivo motriti preporuke Venecijanske komisije posto nase udruzenje je cvrsto protiv bilo kakvih preporuka „specijalnih standarda“ ili „diskriminacije“ medju Crnogorskim drzavljanima koji zive van Crne Gore putem uvodjenja specijalnog statusa glasaca, npr. drzavljanima Crne Gore u Srbiji.

 

U slucaju da, Venecijanska Komisija ili neko drugo telo preporuci da se da primat Crnogorskim drzavljanima koji zive u Srbiji nad ostalim drzavljanima Crne Gore koji zive u svetu, ili u slucaju da se preporuci specijalan set referendumskih standarda, koji nijesu vazeci u vecini Evropskih demokratija, nasa Asocijacija i njeni clanovi bice primorani da se odmah stupe u kontakt sa politickim administracijama u Evropskim glavnim gradovima, sa NVO sektorom i sa nezavisnom stampom u svim zapadnim prijestonicama da obaveste zapadnu javnost o takvim jednostranim i diskriminisucim preporukama.

 

Ostajemo potpuno uvjereni da  ce najbolja Evropska iskustva biti osnova za preporuke Venecijanske Komisije i da ce Komisija u potpunosti ispostovati ravnopravnost polozaja svih drzavljana Crne Gore koji zive van Crne Gore.

 

 

 

Predsjednik SCAE                                                                  Generalni tajnik SCAE               

Dipl. ing. Jovan Radonjic                                                       Zaim Celebic

 

      

 

 

Aachen, 23.11.2005.