Letters
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Veljko Strugar
STARI BAR - OGLEDALO CRNE GORE

Prošla je skoro citava decenija od tragicne opsade Dubrovnika i mnogostruko citirane izjave velikog vojskovo?e i pjesnika nebeskog naroda - Božidara Vucurovica iz Trebinja. Upitan zašto razvaljuje jedan tako star i lijep grad, onako uzgred je odgovorio, da: “cemo.., nakon naše pobjede izgraditi još ljepši i stariji Dubrovnik!” Bilo je dosta njih, medju pripadnicima naše vajne nazovi-elite koji su se, onako s visine, bezobzirno i prostacki sprdali s ovom i drugim njegovim prigodnim izjavama, pri tome i ne sluteci da se, u stvari, radi o jedinstvenim vizijama jednog naprednog savremenika buducnosti cija mišljenja, postupci i namjere pripadaju visokoj stvarnosti jedva naslucenog novog poretka, odnosno “marksizma” po filmskoj braci Marks, odnosno - MARX BROTHERS. Svoju pripadnost naprednom surealizmu ove nove marksisticke stvarnosti, u istom maniru, dokazao je i nešto kasnije, sopstvenom promocijom na funkciju   “Ministra hrvatskog turizma”, uz pomoc nekoliko granata velikog kalibra ispaljenih na dubrovacki aerodrom - Cilipi - koji se tada pripremao da nanovo prihvati prve poratne avione sa inostranim turistima.
 Ovim poznatim izjavama, on je nenamjerno postavio izvjesnu politicku “teoriju relativiteta” na brdovitom Balkanu, za koju ce jednoga brzog dana dobiti najveca priznanja. Da to nijesu puke špekulacije, možemo dokazati jednom iznenadjujucom konstatacijom da, u duhu pomenutog postmodernog ”marksizma”, Crna Gora, vec odavno, u svom posjedu ima sopstveni i u potpunom smislu “ljepši i stariji Dubrovnik”. Rijec je o gradu neshvatljivo cudesne i tajnovite ljepote, umetnutom u predio kao iz snova - Starom Baru. Gradu koji nije nametljivo, poput Dubrovnika izložen na samoj morskoj obali, vec leži, elegantno umetnut  u tajanstvenu otmenost slojevitih padina svete planine Rumije, koja ga, ipak, nije mogla sacuvati od rušilackih ruku onih koji su se jednoga dana, sa okolnih brda spustili i taj carobni grad iz bajke, po nekom svom pravu, doslovno odvojili od - života. Tako su ga i ostavili, ni najmanje ne sluteci da je grad bio i ostao slika i simbol njihove postojbine i da ce im, poput zacaranog ogledala, u buducnosti naslutiti lik sopstvene sudbine.
 Kad bi me neko, u mojoj skitnji zapadnim svijetom, upitao odakle dolazim, znajuci da je takvo pitanje vecinom postavljeno iz nezainteresovane pristojnosti, da bih ga provocirao odgovorio bih da dolazim iz - središta svijeta. Obicno bi ova provokacija uspjela, te bi iznenadjeni sagovornik  živahno upitao gdje se onda to središte nalazi, na što bih mu odgovorio da je to u - Crnoj Gori. Obicno zatecen i razocaran, postavio bi mi zajedljivo pitanje; po cemu uzimam sebi za pravo da to mogu i tvrditi, odgovorio bih mu da je, u tom pogledu, dovoljno popeti se na crnogorsku svetu goru – Lovcen (mada bi Rumija bolje odgovarala) - i pogledati u pravcu juga, kako bi covjek shvatio da desnim okom vidi Zapad a lijevim Istok, bez da mora da okrece glavu. Boka Kotorska jeste Zapad sa svojim renesansnim crkvama i palatama, dok  Bar, odnosno Podgorica i Skadar, u potpunosti pretstavljaju Orijent sa svojim minaretima i sarajima. I ne samo da se tu granice istok i zapad, vec je isto sa sjeverom i jugom, jer se tu sastaju i miješaju plavooki Sloveni sa mediteranski tamnookim i tamnoputim Latinima i Grcima. 
 Stari Bar je osnovala Venecija, da bi ga u petnaestom vijeku osvojili Turci i cetiri vijeka ocuvali njegov prvobitni izgled, vremenom mu ipak dajuci pecat svoga prisustva. Ono što se tako jasno vidi u primorju, dogodilo se  i sa Crnom Gorom. Njena osnova je isto tako na zapadu, dok je istok kroz vjekovnu borbu na njoj ostavio svoj prepoznatljivi pecat. Venecija je u Crmnici vladala jedva šezdeset godina, ali se uticaj njene vladavine još uvijek može zapaziti  u nacinu gradnje i izgledu njenih sela.
 Dok je Dubrovnik bio i ostao biser jadranske obale, nad ruševinama Starog Bara se spustio grobljanski mir. Kao pod nekim neshvatljivim olovnim prokletstvom, ovaj grad iz bajke, nekad pun života, ostao je da se rastace u samoci svoje tajanstvene jedinstvenosti. Bez obzira na hiljade njime opcaranih turista koji su dolazili da posjete ove Pompeje naših osvajackih pohoda, nikad nije postojao ni nagovještaj namjere da se grad ikad obnovi i otvori svijetu. Naprotiv, ostao je tu da bespomocno leži na padini planine, poput handžarom rastvorene, potom nehajno u plicak bacene biserne školjke, i oko sebe skuplja naplavljene olupine prostora i vremena. Ispod njegovih mocnih kula, na kojima proteklo vrijeme jedva da je ostavilo traga, smjestila se neugledna, prašnjava i smrdljiva kasaba, u koju dolaze i ostaju vecinom oni koji idu nekom potonjom granicom. 
 Narod koji je nekad naseljavao ovaj cudesni grad, nestao je bez traga i glasa, odnosno kako bi naš narod to rekao - bez strva. Bilo je ratova, mijenjali su se režimi, ali je grad, kao uklet ostajao zaboravljen i ostavljen sebi i onima koji su tu dolazili i ostajali. Izgradnjom luke i Novoga Bara, praznila se i ona dogradjena kasaba, dok novodolazeci turizam nije donosio ništa do radoznalih turista koji su odlazili zbunjeni neshvatljivim protivurjrcnostima koje bi tu zaticali. Nakon ovoga zadnjega rata u njemu je utocište našao nekakav cudan i nov narod koji se oko njega vrzma dovikujuci se na nekom nerazumljivom jeziku i podozrivo docekujuci svakog namjernika. 
 Da vlast ne vodi neku veliku brigu o ovom istorijsko-kulturnom biseru, vidi se i po divljoj gradnji svuda okolo, a najviše pada u oci novogradnja u podnožju jedne od oblih kula, koja se gradi u znanom stilu, od ploce do ploce, rastuci u segmentima poput onoga roga od lažljive koze, sve dok jednoga dana, u svoj svojoj ružnoci, potpuno ne zakloni i kulu i prilazni put do gradske kapije ukrašene krilatim lavom svetoga Marka, planinu Rumiju a jednoga dana bliske apokalipse i samu - Crnu Goru. Uostalom, Crna Gora je, ionako, cijelo vrijeme dosad, uglavnom imala ministre kulture i turizma, cija ce najveca zasluga, u duhu vladajuceg “marksizma”, biti ta da se skoro uopšte nijesu miješali u svoj posao.
 Mi koji lutamo svijetom, bicemo sigurni da se u Crnoj Gori nešto mijenja, tek kad joj na celo stupe ljudi koji ce biti svjesni kakvo nasljedje je skriveno u ruševinama ovoga zacaranog grada ili ce i cijela Crna Gora, poput nehajno ostavljene a nezacepljene boce “prvijenca”, ostati  da ishlapi, sve dok se ne pretvori u obicnu ustajalu vodurinu koja, ne samo da može opiti bilo koga, vec ni žedj ugasiti, da bi na kraju jedino neko mogao njom oprati, glibave ili krvave, ruke ili, nedajbože, što drugo...
   Hannover, 20.11.2000      V. St. – Kinjo
 
 

 
[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
CopyrightsŠ
webmaster@montenet.org
Montenet1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2000